ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΣΑΣ;


Η έλλειψη αίσθησης κινδύνου σε συνδυασμό με την έμφυτη περιέργεια που διακρίνει τα παιδιά «αναγκάζουν» εμάς τους γονείς να έχουμε συνεχώς τα μάτια μας δεκατέσσερα, ιδιαίτερα τώρα στις διακοπές που οι μικροί μπόμπιρες θέλουν να εξερευνήσουν κάθε σημείο του καινούργιου περιβάλλοντος που βρίσκονται.

Επειδή λοιπόν οι απλές απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις για προσοχή συνήθως δεν αρκούν ελέγξτε και θωρακίστε εκ των προτέρων το χώρο που θα σας φιλοξενήσει για αυτό το καλοκαίρι και αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν με ασφάλεια τα παιχνίδια και τις σκανταλιές τους. 

Η αλήθεια είναι ότι οι «κίνδυνοι» που παραμονεύουν για ένα μικρό παιδί είναι πάρα πολλοί και πολλές φορές προκαλούνται ατυχήματα από πράγματα που δεν είχαμε καν σκεφτεί. Γι’ αυτό θα πρέπει κυριολεκτικά να δούμε όλους τους χώρους του σπιτιού, εσωτερικούς και εξωτερικούς, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Στην Κουζίνα…
 • Τοποθετήστε όλα τα καθαριστικά σε κάποιο ντουλάπι ψηλά ή που να κλειδώνει.
 • Ασφαλίστε κατά τον ίδιο τρόπο αιχμηρά αντικείμενα και φυλάξτε αναπτήρες, σπίρτα και άλλα «επικίνδυνα» αντικείμενα σε σημείο που τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση.
 • Βγάλτε από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε και μην αφήνετε τα καλώδιά τους να κρέμονται από τον πάγκο της κουζίνας, καθώς είναι πιθανό το παιδί να τραβήξει το καλώδιο και να πέσει η συσκευή πάνω του.
 • Προμηθευτείτε με προστατευτικά για τις εστίες και τους διακόπτες τις κουζίνας.
 • Προσέχετε τι πετάτε στα σκουπίδια καθώς ακόμα και οι κάδοι απορριμμάτων αποτελούν πολύ ενδιαφέρον μέρος για ψαχούλεμα.

Στο Μπάνιο… • Τοποθετήστε όλα τα καθαριστικά, καλλυντικά και κυρίως τα φάρμακα (πιθανότατα του παππού και της γιαγιάς) σε ένα ντουλάπι που να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά
 • Βάλτε στη μπανιέρα ειδικό πλαστικό πατάκι για να μην γλιστράει το παιδί
 • Γενικότερα μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί στο μπάνιο και ακόμα περισσότερο μέσα στη μπανιέρα.

Στο Υπνοδωμάτιο…


Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί μας την ενδοεπικοινωνία καθώς θα σας φανεί πολύ χρήσιμη τις ώρες που το παιδί θα κοιμάται και εσείς θα θέλετε να βρίσκεστε σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού.

Γενικότερα…
 • Βγάλτε όλα τα κλειδιά από τις εσωτερικές πόρτες του σπιτιού καθώς το «κρυφτούλι» που συχνά παίζουν τα παιδιά μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο και κλειστοφοβικό…
 • Tοποθετήστε πλαστικά καλύμματα στις πρίζες που δεν χρησιμοποιείτε και καλύψτε με προστατευτικά καλύμματα τις γωνίες των επίπλων.
 • Αποκλείστε την πρόσβαση σε όλες τις σκάλες του σπιτιού, εσωτερικές και εξωτερικές.
 • Απομακρύνετε από τα τραπεζάκια και τα έπιπλα του σπιτιού οποιοδήποτε αιχμηρό ή εύθραυστο αντικείμενο.
 • Τοποθετήστε αυτοκόλλητα στις μπαλκονόπορτες στο ύψος των παιδιών, μην τις αφήνετε ποτέ ανοιχτές ή ξεκλείδωτες και μην αφήνετε χωρίς επιτήρηση τα παιδιά στο μπαλκόνι.
 • Μην τοποθετείτε έπιπλα, καρέκλες ή χαμηλά τραπεζάκια μπροστά στα παράθυρα ή τα κάγκελα του μπαλκονιού καθώς είναι πολύ εύκολο για τα παιδιά να σκαρφαλώσουν προκειμένου να δουν τι είναι «από κάτω».

Extra Tip: Αν σας φιλοξενούν ή μένετε σε ξενοδοχείο φροντίστε να ενημερώσετε από πριν ότι έχετε παιδιά προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη «κατανόηση» και να γίνουν οι απαραίτητες προστατευτικές αλλαγές στο χώρο.

Έξω από το σπίτι
Οι παγίδες είναι πολλές και εκτός σπιτιού γι αυτό φροντίστε να τις περιορίσετε όσο γίνεται περισσότερο.
 • Αν κάνετε BBQ προσέξτε που βρίσκονται τα παιδιά και τι κρατούν στα χέρια τους. Αν χρησιμοποιήσατε οινόπνευμα για τη φωτιά, μην αφήνετε το μπουκάλι σε μέρος που μπορεί να φτάσουν τα παιδιά.
 • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στη φύλαξη των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που ενδεχομένως υπάρχουν στους περισσότερους κήπους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές δηλητηριάσεις.
 • Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα φυτά (δηλητηριώδη, με αγκάθια κτλ) στην περιοχή καθώς επίσης και αδέσποτα ή μη κατοικίδια ζώα (σκυλιά, γαϊδουράκια κτλ) που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο και τονίστε στα παιδιά ότι θα πρέπει να προσέχουν και να μην τα πλησιάζουν.
 • Ελέγξτε ότι δεν υπάρχουν πηγάδια, σιντριβάνια ή άλλου είδους κανάλια με νερό στο χώρο που παραθερίζετε και γενικότερα, ελέγξτε την περίφραξη του οικοπέδου μέσα στο οποίο βρίσκεται το σπίτι ή το ξενοδοχείο, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στο δρόμο.
 • Τέλος, μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν σε δρόμους που έχουν μεγάλη κίνηση οχημάτων αλλά ούτε και ανάμεσα σε αυτοκίνητα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να τρέξουν στη μέση του δρόμου για να κυνηγήσουν μια μπάλα και να μην τους δει ένας διερχόμενος οδηγός.


Της Φαίης Ευθυμίου, με τη συνεργασία της Ανδρονίκης Αναστασίου, παιδιάτρου, PhD, MSc, διδάκτορος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Master of Science Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθείσας στο Πανεπιστήμιο Harvard USA, επιστ. Συνεργάτιδας Νοσ. Παίδων «Αγία Σοφία»

happymom.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.