ΠΑΡΟΣ: Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ!


Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων (186 τ. χλμ. έκταση). Βρίσκεται σε γεωγραφικό μήκος 37ο 5΄ και γεωγραφικό πλάτος 25ο 14΄ δυτικά της Νάξου και ανατολικά της Αντιπάρου, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου, σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά.

Το έδαφος της Πάρου είναι ομαλό με τον κεντρικό ορεινό όγκο των Αγ. Πάντων (762μ.) να καταλήγει σε λόφους που σβήνουν σε ακρογιαλιές. Η Πάρος είναι από τα εύφορα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Ιδιαίτερα η αμπελουργία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει νέα άνθηση και τα επώνυμα παριανά κρασιά που εμφιαλώνονται στα σύγχρονα οινοποιεία του νησιού, είναι φημισμένα σε όλο τον κόσμο.


Σήμερα η Πάρος είναι δημοφιλής τόπος διακοπών, παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη και προσφέρει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικιά, στην δυτική ακτή. Δεύτερη σε μέγεθος, η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο. Πολύ σημαντικά για την Πάρο είναι και τα ολοζώντανα, γραφικά χωριά της. Τα μεγαλύτερα χωριά είναι οι Λεύκες, η Μάρπησσα, το Πίσω Λιβάδι, τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος, ο Κώστος, ο Δρυός, η Αγγαιριά και η Αλυκή.

Μερικά αξιοθέατα της Πάρου

Οικισμός της Παροικιάς - Παλιά Αγορά: 
Η Παροικιά, κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο. Είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, το επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι. Η Παροικιά είναι μία σύγχρονη πολιτεία με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Εδώ λειτουργούν υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρο υγείας, internet cafe, τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.



Δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping (Λιβάδια, Κριός, Παρασπόρος), δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να επιλέξει το κατάλυμα που του ταιριάζει. Σε κάθε βήμα συναντάμε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα, στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο («Παλιά Αγορά») και στον παραλιακό δρόμο συγκεντρώνονται μαγαζιά κάθε είδους.

Το Κάστρο: 

Το έκτισε ο δούκας της Νάξου Μάρκος Σανούδος τον 13ο αιώνα. Στη περιήγησή μας σε αυτό θα συναντήσουμε μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς την θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.


Βυζαντινό Μουσείο Εκατονταπυλιανής:

Εκτίθενται κυρίως εικόνες, στο μικρό παρεκκλήσι ξυλόγλυπτα και στην τρίτη αίθουσα άμφια, πόρπες, άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια και ο ξυλόγλυπτος επιτάφιος της Εκατονταπυλιανής. Στις δύο μικρότερες αίθουσες, σε ειδικές προθήκες, εκτίθενται και λίγα έργα αργυροχοΐας. Τα υπόλοιπα κειμήλια της συλλογής φυλάσσονται σε ένα κελί του συγκροτήματος.


Ανθέμιον: 

Δημιούργημα της ευαισθησίας και της αγάπης για τα πολιτιστικά στοιχεία που έχουν σχέση με την Πάρο και κατ' επέκταση τις Κυκλάδες και το Αιγαίο, ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν αυτή την ευαισθησία, σκοπό ζωής, μόχθο και απόλαυση. Σε κάθε καλαίσθητο και ευρύχωρο κτίριο, με θαυμάσιους υπαίθριους χώρους όπου παντού είναι έντονη η Κυκλαδική αρχιτεκτονική εκτίθενται λαογραφικές και διάφορες άλλες συλλογές, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία.


Πλούσια βιβλιοθήκη η οποία περιλαμβάνει πέντε χιλιάδες βιβλία, περιοδικά, έντυπα, που αντιπροσωπεύουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγγραφείς που κατάγονται ή ζουν στην Πάρο, ή (κυρίως) οποιαδήποτε έκδοση αναφέρει πληροφορίες για την Πάρο και την Αντίπαρο για τις Κυκλάδες γενικότερα, χωρίς να παραβλέπονται τα βιβλία γενικότερου ενδιαφέροντος.


Όμορφες παραλίες της Πάρου:

Λιβάδια: Είναι η δημοφιλής και πολυσύχναστη παραλία στη βόρεια πλευρά της Παροικιάς, στην θέση Λιβάδια. Εκτεταμένη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά, οργανωμένη τουριστικά. Κατά μήκος της, συναντάμε μαγαζιά κάθε είδους.


Κριός: Η παραλία του Κριού (2 χλμ. απόσταση από το κέντρο της Παροικιάς), στη βόρεια πλευρά του κόλπου της Παροικιάς, είναι μία μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρη θάλασσα. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια. Πρόσβαση με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.


Μαρτσέλο: Μεγάλη αμμουδιά που αποτελεί συνέχεια της παραλίας του Κριού. Απέχει 2,5 χλμ. από το κέντρο της Παροικιάς. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια. Πρόσβαση με καραβάκι από το λιμάνι της Παροικιάς ή με δικό σας μεταφορικό μέσο.


Κολυμπήθρες: Όμορφη και ήσυχη αμμουδιά, στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βράχοι από γρανίτη που εξ αιτίας της αποσάθρωσης έχουν πάρει διάφορα σχήματα και δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες. Υπάρχουν εστιατόρια. Πρόσβαση με καραβάκι από την Νάουσα ή οδικώς, με δικό σας μεταφορικό μέσο.


Εκδηλώσεις του Νησιού:

Μία φορά τον χρόνο, τα εκκλησάκια, τιμούν την ονομαστική εορτή του Άγιου - Προστάτη τους, με την συμμετοχή των πιστών. Στα πανηγύρια, το θρησκευτικό στοιχείο συνυπάρχει με την χαρά της ζωής αφού μετά την λειτουργία αρχίζει ο χορός και το γλέντι που κρατάνε μέχρι το πρωί. Μερικά από τα παραδοσιακά πανηγύρια:

Της Μεταμόρφωσης στη Νάουσα στις 6 Αυγούστου
Της Παναγίας στην Παροικιά στις 15 Αυγούστου
Της Αγίας Μαρίνας στα Μάρμαρα
Του Αγίου Φανούριου στον Αμπελά
Στις Λεύκες στις 29 Αυγούστου

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της μικρής κοινωνίας της Πάρου έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προκειμένου να διασωθεί και να διαδοθεί η λαϊκή κληρονομιά του νησιού. Σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, με μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις οργανώνονται κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

www.e-kyklades.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.