Κοκτέιλ κωδείνης:Μια νέα επικίνδυνη μόδα μεταξύ των εφήβων

Μία νέα μόδα ακολουθούν οι έφηβοι σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, η οποία όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.
Πρόκειται για την κατανάλωση κοκτέιλ με κωδεΐνη, μία ουσία που είναι στην πραγματικότητα παυσίπονο, ανήκει στην κατηγορία των οπιούχων και περιλαμβάνεται σε αντιβηχικά σιρόπια και αναλγητικά χάπια που διατίθενται ελεύθερα στη Γαλλία, εφόσον δεν περιέχονται πάνω από 30 mg ανά χάπι.
Τα κοκτέιλ αυτά εμφανίσθηκαν πριν από λίγα χρόνια με την ονομασία «purple drank» και έγιναν πάλι μόδα σήμερα, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, με την ονομασία «lean».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Φαρμάκων και Τοξικομανίας (OFDT) , διαπιστώνεται «μία αύξηση της κατανάλωσης στους νέους κωδεϊνούχων φαρμάκων και αυξημένο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το «lean».
«Η κατανάλωση κωδεΐνης θεωρείται από τους περισσότερους νέους ανώδυνη, διότι πρόκειται για φάρμακο. Αγνοούν τον κίνδυνο της υπερδοσολογίας και νοσηλείας και αυτή η μόδα είναι πολύ “κουλ” γιατί έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και προωθείται σε κομμάτια hip-hop», εξηγεί η Ανιές Καντέ Ταϊρού, επιδημιολόγος και ειδική σε αυτά τα φαινόμενα στο OFDT.
«Η κωδεΐνη σε κάνει να πετάς», «χαλαρώνει το μυαλό», «οι φίλοι μου έρχονται στο κλαμπ με το μικρό τους φαρμακείο» είναι μερικές από τις δηλώσεις που έκαναν Γάλλοι έφηβοι, που όπως και άλλοι συνομήλικοί τους ακολουθούν μία συνταγή με σιρόπι βήχα και σόδα, που διαδίδεται από στόμα σε στόμα.
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης στα κωδεϊνούχα φάρμακα, των οποίων η κανονική χρήση δεν ενέχει κινδύνους, μπροστά στο φαινόμενο της κατανάλωσής τους ως ψυχοτρόπων κυρίως μεταξύ των εφήβων. Από την αρχή του έτους, υπήρξαν 5 περιστατικά υπερβολικής χρήσης κωδεΐνης από ανηλίκους και τα 2 ήταν θανατηφόρα.
«Πολλοί φαρμακοποιοί αρνούνται πλέον την διάθεση τέτοιων φαρμάκων και ορισμένοι δεν παραγγέλνουν πλέον ορισμένα από τα σκευάσματα αυτά», σύμφωνα με τον Αλέν Ντελγούτ, πρόεδρο του κεντρικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Γαλλίας.
Οι ειδικοί συνδέουν την «μόδα» των κωδεΐνούχων κοκτέιλ με την πολυφαρμακία στον γενικό πληθυσμό, αφού η Γαλλία είναι από τις χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση φαρμάκων στην Ευρώπη.
πηγή childit.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.