Παράλυση Bell: Τι είναι η ασθένεια που χτύπησε την Angelina Jolie.


Η Angelina Jolie μίλησε εκ βαθέων για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Συγκεκριμένα η ηθοποιός χτυπήθηκε από την παράλυση του Bell, μια βλάβη του προσωπικού νεύρου το οποίο ευθύνεται για την κινητικότητα των μυών του προσώπου.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτή η ασθένεια;

Η παράλυση Bell είναι ένα είδος παράλυσης του προσώπου που δημιουργεί ανικανότητα ελέγχου των μυών στην περιοχή που έχει προσβληθεί. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από ελαφρά έως πιο σοβαρά. Μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκές συσπάσεις, αδυναμία κίνησης της μιας ή και των δυο πλευρών του προσώπου, μούδιασμα και πτώση του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνο στο σαγόνι, βουητό στο αυτί, απώλεια γεύσης, δυσκολίες στην ομιλία, ζαλάδα και δυσκολία του ασθενούς όταν τρώει. Φυσικά τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αρχίζουν ξαφνικά, όπου κορυφώνονται μέσα σε 48 ώρες. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών η παράλυση Bell επηρεάζει περίπου 40.000 ανθρώπους ετησίως, ενώ εξακολουθεί να είναι ένα νευρολογικό μυστήριο, αφού η ακριβής αιτιολογία είναι άγνωστη. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, κυρίως από τον ιό του έρπητα. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα το νεύρο που ελέγχει τους μύες του προσώπου να έχει υποστεί βλάβη από φλεγμονή από τον έρπητα.

Τρόποι θεραπείας

Η θεραπεία γίνεται με τη χορήγηση στεροειδών φαρμάκων, ειδικότερα τα κορτικοστεροειδη. Επίσης όσοι έχουν προβλήματα στα μάτια θα πρέπει να τα προστατεύσουν από τη ξηρότητα με τα τεχνητά δάκρυα και με κάποιες αλοιφές. Ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί και η φυσιοθεραπεία, η οποία βοηθάει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου. Η τόνωση των νεύρων του προσώπου με βελονισμό ή μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσεις την αποκατάσταση της αίσθησης και της λειτουργίας. Το ευχάριστο πάντως είναι ότι το 80% των ασθενών αποκαθίσταται πλήρως και μάλιστα εντός 2 έως 3 εβδομάδων. Ενώ ένα μικρό ποσοστό της τάξεως 10% αποκαθίσταται σε κάποιο βαθμό, αφού του μένει μια περιορισμένη ασυμμετρία στο πρόσωπο.

jenny.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.