Τα λάθη που κάνουμε οι μαμάδες όταν το παιδί δεν ακούει...


Η μητρότητα δεν διδάσκεται κι είναι απολύτως φυσιολογικό οι μαμάδες να κάνουμε φυσικά και λάθη. Ειδικά όταν μπροστά μας έχουμε ένα παιδί που δεν "ακούει"… Κάθε παιδί έχει διαφορετικό χαρακτήρα και συμπεριφορά απέναντι σε αυτά που του λέμε. Μπορεί δηλαδή το ένα σας παιδί, όταν σκύψετε στο ύψος του και του μιλήσετε κοιτώντας το στα μάτια να σας ακούσει, (τεχνική που πιάνει πολύ) αλλά το άλλο να είναι πολύ θυμωμένο και να μην σταθεί καν κοντά σας. Οπότε ας το έχουμε αυτό κατά νου, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ποια είναι τα πιο βασικά λάθη που κάνουμε οι μαμάδες όταν το παιδί δεν μας ακούει!

1. Μιλάμε αρνητικά

Συνήθως λέμε στα παιδιά "Μην το κάνεις αυτό", "Μη φας τσιπς",  "Μη φύγεις μακριά", "Μη μείνεις χωρίς ζακέτα, θα κρυώσεις", εστιάζοντας στο αρνητικό και κάνοντας τα τελικά να μην μας ακούν. Ας τους πούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουν κι όχι τι δεν πρέπει. Όπως για παράδειγμα "Κάτσε καλά στο κάθισμά σου", κι όχι "Μη σηκώνεσαι". Επίσης το πιο σύνηθες είναι οι απειλές, οι φωνές και οι τιμωρίες από την πλευρά των γονιών. Το παιδί όμως ανακαλύπτει τελικά τρόπους, για να νιώθει καλά κι ένας από αυτούς είναι να κάνει πως... δεν "ακούει".

2. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας "ακούει"

Αν το παιδί σας είναι καλεσμένο σε ένα πάρτυ ή παίζει με άλλα παιδάκια και του ζητήσετε για παράδειγμα να μην φωνάζει, να μην χτυπάει ή να μην ρίχνει στο πάτωμα τα τουβλάκια, τότε θυμηθείτε πως αυτό το κάνει γιατί δεν ξέρει τι είναι σωστό και τι λάθος και ενεργεί παρορμητικά. Επίσης έτσι διασκεδάζει. Φυσικά μιλάμε για νήπια. Εσείς τώρα, νιώθετε άσχημα απέναντι στις άλλες μαμάδες για τη συμπεριφορά του παιδιού σας, όμως προσπαθείστε να μη δίνετε σημασία, γιατί αυτό που μετράει είναι το παιδί σας κι όχι το τι θα πουν οι άλλοι. Πηγαίνετε αν θέλετε κοντά του, με ήρεμη στάση και μιλήστε του στο αυτί χωρίς να το μαλώσετε. Πείτε του με σιγανή φωνή πως το άλλο παιδάκι πόνεσε από το χτύπημά του ή πως ρίχνοντας τα τουβλάκια στο πάτωμα μπορεί να χαλάσουν και πώς θα παίξει μετά...Αποσπάστε του την προσοχή από το πρόβλημα και όταν πάτε σπίτι και δεν είναι κουρασμένο, μιλήστε του.

3. Έχουμε μονίμως άγχος

Η εποχή, η δουλειά και οι υποχρεώσεις μας μας γεμίζουν εμάς τις μαμάδες με άγχος. Το οποίο το μεταφέρουμε και στα παιδιά. Έτσι φοβόμαστε μη χτυπήσει, μην πέσει, μην πάει αδιάβαστο στο σχολείο, και τόσα άλλα. Αν όμως δεν κινδυνεύει η ασφάλεια του παιδιού μας, αν αυτό που θέλουμε να κάνει δεν είναι τελικά και τόσο σημαντικό, ας είμαστε λίγο χαλαροί. Τόσες γενιές παιδιών μεγάλωσαν παίζοντας σε δρόμους και αλάνες. Κι αν είναι κουρασμένο και δεν έχει διαβάσει τέλεια την ορθογραφία δεν έγινε και τίποτα. Ναι, η εποχή έχει αλλάξει αλλά μήπως κι εμείς είμαστε περισσότερο υπερβολικοί απ΄ότι θα έπρεπε. Φιλτράρετε όσα του απαγορεύετε και από εδώ και στο εξής αφήστε το λίγο ελεύθερο. Με λιγότερες απαγορεύσεις, θα δείτε πως όταν θα του μιλάτε θ΄ακούει.

4. Παρεμβαίνουμε στο παιχνίδι του

Το παιδί μας φωνάζει σ΄ένα άλλο παιδάκι. Ίσως ένα παιδάκι ετοιμάζεται να πετάξει άμμο στο δικό μας κι εμείς είμαστε έτοιμες να παρέμβουμε. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, βλέπουμε στο παιχνίδι να μην το "παίζουν" ή το ίδιο να κάνει μια ζαβολιά. Πρέπει να μην αντιδράσουμε. Ας αφήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν αυτό που τους συμβαίνει, καθώς εκείνη τη στιγμή εξερευνούν τα όριά τους και μαθαίνουν ταυτόχρονα. Ας τα αφήσουμε, όσο δεν κινδυνεύουν, γιατί τελικά κάποια στιγμή μόνα τους θ΄αντιμετωπίσουν τον κόσμο.

womannow.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.