«…Καλώς ήρθες γλυκιέ Σεπτέμβρη…»

 

Το ζεστό καλοκαιράκι μας έχει αφήσει πίσω καθώς έχουμε μπει στο Σεπτέμβρη. Νέος μήνας, νέα αρχή. «Καλή σχολική χρονιά», εύχονται οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, τα παιδιά. Πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας σχολικής χρονιάς που οδηγεί κάθε οικογένεια από την ξεγνοιασιά και την ξεκούραση του καλοκαιριού στην οργάνωση και το πρόγραμμα του φθινοπώρου. Είναι ο μήνας όπου γονείς και μαθητές φροντίζουν να αγοράσουν τα απαραίτητα σχολικά για τη νέα χρονιά.
Έτσι θυμάμαι και τον εαυτό μου μικρή κάθε χρονιά που πλησίαζε ο Σεπτέμβρης. Μια αγωνία με κυρίευε για τη μαγεία της νέας χρονιάς, ποιο δάσκαλο θα έχουμε φέτος, ποια καινούρια βιβλία θα πάρουμε και τι νέα μαθήματα θα διδαχθούμε. Όμως, εκείνο που μου άρεσε και συνεχίζει να μου αρέσει περισσότερο είναι η αγορά των σχολικών ειδών. Λαχταρούσα να πάρω τη σχολική λίστα και να μεταβώ στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς για να αγοράσω όλα τα «καλούδια». Μπαίνοντας μέσα σε αυτόν τον «ιερό χώρο» με συνέπαιρνε η μυρωδιά του χαρτιού. Μολύβια χρωματιστά, γόμες, ξύστρες, τετράδια και μπογιές, απαραίτητα για το νέο ξεκίνημα. Όλα τόσο επιδέξια οργανωμένα στους γύρω χώρους. Ζαλιζόμουν από τα χρώματα και τα πολλά σχέδια. Αναποφάσιστη. Ήθελα το χρόνο μου για να διαλέξω τα καλύτερα και πιο ανθεκτικά.
Η μαγεία του βιβλιοπωλείου ξεδιπλώνεται μπροστά μου κάθε φορά που το επισκέπτομαι. Ανοίγω τα βιβλία και η μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού με κατακλύζει και με ταξιδεύει. Χαζεύω τα χρωματιστά εξώφυλλα των τετραδίων, αγγίξω και ψηλαφίζω το πάχος του χαρτιού, γιατί παίζει ρόλο η ποιότητά του. Ιδίως για ένα μικρό μαθητούδι που κάνει τις πρώτες του απόπειρες στη γραφή ένα καλής ποιότητας τετράδιο θα αναδείξει και ένα αισθητικά καλό αποτέλεσμα.
Τι να πρωτοθαυμάσω σε αυτό τον χώρο! Με περισσή αγάπη αγόραζα όλα τα απαραίτητα σχολικά σύνεργα και τα προστάτευα όλη τη σχολική χρονιά, όπως ένας πειρατής το θησαυρό του. Όλα τα τετράδια πεντακάθαρα, χωρίς μουτζούρες με την ετικέτα τους και το προστατευτικό εξώφυλλο. Η κασετίνα γεμάτη με ξυμένα μολύβια, χρωματιστές γόμες, ξυλομπογιές, χάρακες, σελιδοδείκτες και κάθε λογής μικρό αντικείμενο που θα με βοηθούσε στην οργάνωση της μελέτης μου.
Όλες αυτές οι εμπειρίες, η πρώτη αγωνία και λαχτάρα για το άνοιγμα των σχολείων, η μεθοδικότητα και η οργάνωση της σχολικής τσάντας με οδήγησαν περίτρανα εκ των άλλων στην απόφαση να ακολουθήσω το επάγγελμα της εκπαιδευτικού. Μη θέλοντας να χάσω αυτή την υπέροχη πρώτη αίσθηση του γλυκού Σεπτέμβρη. Και σα δασκάλα πλέον αναβιώνω τις παλιές αυτές αναμνήσεις και γεμίζω χαρά, αγάπη και δύναμη για το κοπιώδες αλλά πολύ αγαπημένο έργο της διδασκαλίας. Πρόκειται για το ιερότερο ίσως λειτούργημα…

Μπρότση Ηρώ
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.