Οι δρόμοι της καταιγίδας 1: Θυσία, Άννα Γαλανού, εκδόσεις Διόπτρα


γράφει η Έλια Κουρή

Εντυπωσιάζει η νέα συγγραφική απόπειρα της Άννας Γαλανού, καθώς η συγγραφέας δεν διστάζει να αναμετρηθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι μας έχει μέχρι τώρα συνηθίσει και κερδίζει το στοίχημα, αφού οι πιο «ψαγμένοι» αναγνώστες αναζητούν πάντα κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο να κεντρίσει το αναγνωστικό τους ενδιαφέρον. Έτσι στήνει μια πρωτότυπη μυθοπλασία και την εντάσσει σε ένα ιστορικό πλαίσιο που σπάνια ως ποτέ έχουμε συναντήσει στη Σύχρονη εγχώρια Λογοτεχνία: την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη και συγκεκριμένα στον Χάνδακα καλύπτοντας τα γεγονότα από το 1550 ως το 1570.
Έτσι, από την πρώτη κι όλας σελίδα διακρίνουμε την πρωτοτυπία και την αυθεντικότητα στη θεματική της σε συνδυασμό με μια γραφή απλή αλλά μεστή σε νοήματα με έντονο λυρισμό στις περιγραφές τοπίων και συναισθημάτων αλλά και την ανάλογη σκληρότητα και ωμότητα στην περιγραφή των βασανιστηρίων ή των όσων τράβηξε η πρωταγωνίστρια στο σκλαβοπάζαρο ή όταν το πλοίο στο οποίο μετέβαινε έπεσε στα χέρια πειρατών. Γραφή επιβλητική και υποβλητική ταυτόχρονα που προκαλεί πηγαία και ποικίλα συναισθήματα στον αναγνώστη, χωρίς να γίνεται το κείμενο μελοδραματικό ή αρκετά σκληρό. Όλα δίνονται στη σωστή δοσολογία, χωρίς υπερβολές, με εικόνες και κινηματογραφική ροή. Σαν η συγγραφέας να μας έχει πάρει από το χέρι και να μας ξεναγεί στον κόσμο της, στους Ενετούς που κατέλαβαν την Κρήτη, στον εκτοπισμό όσων αρνούνταν να προσκυνήσουν τους Ενετούς και να αλλαξοπιστήσουν, στο καράβι με τους πειρατές, στο σκλαβοπάζαρο, στα βασανιστήρια, στη δύσκολη επιβίωση, στη ζωή στην Κωνσταντινούπολη και στην Αδριανούπολη και εν γένει στα παθήματα των ηρώων.
Πολύ ωραία σκιαγραφημένη η εποχή και πολύ ωραία δεμένη η Ιστορία με τη μυθοπλασία. Η Γαλανού μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της περιγραφόμενης  εποχής. Μια αρχοντοπούλα η Ρούσσα Βενιέρη εξαναγκάζεται σε εκπατρισμό όταν αρνείται να αλλαξοπιστήσει και να προσκυνήσει τους Ενετούς και ύστερα από την προδοσία του θείου της, Νικηφόρου, ο οποίος για να διατηρήσει τα προνόμια της οικογένειας Βενιέρη δείχνει υποταγή στους Ενετούς και στη Γαληνοτάτη και γλιτώνει τη ζωή του. Στον δρόμο προς την Άνδρο, τη νέα πατρίδα, πειρατές καταλαμβάνουν το πλοίο και το οδηγούν στο σκλαβοπάζαρο στην Κωνσταντινούπολη. Συγλονίζουν οι εικόνες, οι περιγραφές και τα γεγονότα με τους πειρατές, το πώς κατάφερναν να επιβιώσουν όσοι επιβίωναν. Άλλες πωλούνταν ως δούλες, άλλοι ως σκλάβοι, άλλες ως κοπέλες που συνθέτουν το χαρέμι του Σουλτάνου.
Μίση, πάθη, ίντριγκες, μηχανορραφίες, προδοσίες, όνειρα για μια καλύτερη ζωή, ένας όρκος για εκδίκηση, ανατροπές και ένας μεγάλος έρωτας, όλα πλέκονται με τρόπο περίτεχνο στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της Άννας Γαλανού.
Οι χαρακτήρες είναι σκιαγραφημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να συνάδουν με την εποχή. Σκληροί και αδιάλλακτοι αυτοί που πρέπει, απτοί, καθημερινοί και πολύπαθοι οι πρωταγωνιστές, η Ρούσσα και ο Σεκίρ, ο άνθρωπος που τη σώζει από τα δύχτια του θανάτου και την ερωτεύεται παράφορα. Διλήμματα, ενδότερες σκέψεις έρχονται στο φως, οι ήρωες αναρωτιούνται αν έπραξαν καλά όταν οδήγησαν τα γεγονότα της ζωής τους εκεί όπου τους έφεραν οι αποφάσεις τους. Συγκλονίζει η θυσία της μάνας για να προστατέψει τα παιδιά της και να τα προτρέψει να ζήσουν. Το τέλος αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση και μια αγωνία και περιέργεια για τη συνέχεια.
Τέλος, θα ήταν άδικο να μην γίνει αναφορά στην έκδηλη και εμπεριστατωμένη έρευνα που έκανε η συγγραφέας για τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία επενδύει το μυθοπλαστικό ιστό της. Παραμένει πιστή στην αλήθεια των γεγονότων, τα καταγράφει με αντικειμενικότητα και δεν παρεμβάλλει την προσωπική της άποψη πουθενά. Το κείμενο έχει ένταση και ρυθμό και τα συναισθήματα εναλλάσσονται και κλιμακώνονται ανάλογα με τον τρόπο που αυξάνεται ή μειώνεται ο ρυθμός περιγραφής των εικόνων και των γεγονότων. Σε κάποια σημεία είναι απαραίτητη η αποφόρτιση του αναγνώστη καθώς όλα του τα αντανακλαστικά πολλές φορές βρίσκονται στο ζενίθ και όλες του οι αισθήσεις τεντωμένες καθώς είναι βυθισμένος στην πλοκή, με την αφοπλιστικότητα της γλώσσας και της γραφής της Γαλανού.

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.