Το εμβόλιο της γρίπης θέλει… καλή διάθεση!


Αν συμβεί να έχετε καλή διάθεση, όταν κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας βρετανικής επιστημονικής μελέτης, της πρώτης του είδους της.

Οι επιστήμονες έκαναν τα κατάλληλα τεστ στους συμμετέχοντες (ηλικίας 65 έως 85 ετών), που επρόκειτο να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη Η1Ν1 και συσχέτισαν σε διάστημα έξι εβδομάδων την ψυχική διάθεση του καθενός, καθώς και άλλες παραμέτρους της συμπεριφοράς τους όπως τη σωματική άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο κ.α., με το επίπεδο των αντισωμάτων στο σώμα μετά τον εμβολιασμό, αρχικά μετά από τέσσερις και στη συνέχεια μετά από 16 εβδομάδες. Το επίπεδο των αντισωμάτων είναι ένας δείκτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η μελέτη κατάληξε στη διαπίστωση ότι από όλους τους παράγοντες της συμπεριφοράς, η καλή ψυχική διάθεση είναι αυτή που κατ' εξοχήν σχετίζεται θετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Άτομα με ανεβασμένη ψυχική κατάσταση επί ένα μήνα προτού εμβολιασθούν, είχαν στη συνέχεια αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η θετική συσχέτιση, αν την ίδια την ημέρα του εμβολιασμού κάποιος είχε πολλή καλή ψυχική διάθεση.

«Τα εμβόλια είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα των λοιμωδών νόσων. Όμως η αχίλλειος πτέρνα τους είναι ότι η ικανότητά τους να προστατεύουν από μία ασθένεια, επηρεάζεται από το πόσο καλά «δουλεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Έτσι, εκείνοι με λιγότερο αποτελεσματικά ανοσοποιητικά συστήματα, όπως οι ηλικιωμένοι, μπορεί να δουν ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν εξίσου καλά σε αυτούς, όσο στους νεότερους. Επιβεβαιώσαμε ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι ψυχολογικοί, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», δήλωσε η κυρία Βεντάρα.

vita.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.