Ένα πρότυπο «νηπιαγωγείο» όπου τα παιδιά θα διδάσκονται από την ίδια την φύση


Στο Nursey Fields Forever που ετοιμάζεται στη Ρώμη, τα παιδιά θα είναι σχεδόν όλη μέρα έξω στα χωράφια, απολαμβάνοντας τα προνόμια της ενασχόλησής τους με τη φύση. Οι αρχιτέκτονες Gabriele Capobianco, Edoardo Capuzzo Dolcetta, Jonathan Lazar και Davide Troiani κέρδισαν στο διαγωνισμό AWR International Ideas Competition και πρόκειται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αυτό πρωτότυπο νηπιαγωγείο-φάρμα.


Τα παιδιά θα εξερευνούν την έμφυτη περιέργεια τους για τη φύση, διδασκόμενα από αυτήν. Το παιχνίδι θα συνδυάζεται με τις τεχνικές εκμάθησης. Τα παιδιά θα φυτεύουν και θα καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά και θα έρχονται σε επαφή με τα ζώα τα οποία θα φροντίσουν κιόλας. Δάσκαλοι δεν θα υπάρχουν, παρά μόνο κάποιοι επιτηρητές που θα προσέχουν και θα κατευθύνουν τα παιδιά στις ασχολίες τους. Τα πάντα θα μαθαίνονται βιωματικά και η γνώση θα αποκτιέται με την εμπειρία μέσα στη φάρμα ή στα θερμοκήπια. Εκτός από την απαραίτητη και ουσιαστική επαφή που θα αποκτούν έτσι τα παιδιά με τη φύση και τα ζώα, θα καλλιεργούν και την αυτοπεποίθηση, την υπευθυνότητα, αφού θα διαχειρίζονται μόνα τους το ζήτημα της τροφής και της ανάπτυξης. Δεν θα υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες, ούτε τετράδια και βιβλία. Δεν θα υπάρχουν θρανία, καρέκλες, το κάθε παιδί θα μπορεί να μπαίνει μέσα ή να βγαίνει έξω όποτε θέλει. Θα βιώνουν και θα εξερευνούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς στο νηπιαγωγείο - φάρμα θα μάθουν επίσης και για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά.


Μια πρωτοποριακή ιδέα για ένα ιδιαίτερο σχολείο που το περιμένουμε με με μεγάλο ενδιαφέρον. Λέτε το μέλλον να «απαιτεί» επιστροφή στην φύση;
 
πηγή imommy.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.