Τι φάτσα θα φορέσω σήμερα;
 Τι φάτσα θα φορέσω σήμερα;
« Ξύπνησα νωρίς σήμερα το πρωί, ενθουσιασμένος από όλα αυτά που μπορώ να κάνω προτού το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα.
Σήμερα έχω υπευθυνότητες και καθήκοντα να εκπληρώσω. Είμαι σημαντικό άτομο. Η δουλειά μου είναι να διαλέξω τι είδους μέρα θα έχω σήμερα.
Σήμερα μπορώ να αισθανθώ θλιψη επειδή δεν έχω περισσότερα χρήματα ή να χαρώ γιατί τα οικονομικά μου με ενθαρρύνουν να σχεδιάσω  τις αγορές μου προσεκτικά και να αποφύγω τις σπατάλες.
Σήμερα μπορώ να γκρινιάξω για την κατάσταση της υγείας μου ή να χαρώ επειδή είμαι ζωντανός.
Σήμερα μπορώ να παραπονεθώ σχετικά με αυτά που δε μου προσέφεραν οι γονείς μου καθώς μεγάλωνα ή να αισθανθώ ευγνώμων που μου επέτρεψαν να γεννηθώ.
Σήμερα μπορώ να κλάψω επειδή τα ρόδα έχουν αγκάθια ή να γιορτάσω το γεγονός  ότι τα αγκάθια έχουν ρόδα.
Σήμερα μπορώ να θρηνήσω την έλλειψη φίλων ή να ξεκινήσω με λαχτάρα την αναζήτηση νέων σχέσεων.
Σήμερα μπορώ να γκρινιάξω επειδή πρέπει να πάω στη δουλειά ή να ξεφωνίσω με χαρά επειδή έχω δουλειά να κάνω.
Σήμερα μπορώ να παραπονεθώ επειδή εχω να πάω στο σχολείο ή να ανοίξω το μυαλό μου και να το γεμίσω με καινούρια κομματάκια γνώσεων.
Σήμερα μπορώ να μουρμουρίσω επειδή έχω να κάνω δουλειές στο σπίτι ή να αισθανθώ τιμή επειδή ο Θεός μου έδωσε ένα καταφύγιο για το νου, το σώμα και την ψυχή μου.
Το σήμερα ξεδιπλώνεται μπροστά μου, περιμένοντας  να του δώσω σχήμα και μορφή. Και να μαι εδώ στέκομαι, ο γλύπτης που θα αναλάβει το γλυπτο. Το πώς θα μοιάζει το σήμερα είναι δικό μου θέμα. Έχω την ευκαιρία να διαλέγω τι είδους μέρα θα έχω!
Να έχετε μια σπουδαία μέρα………… εκτός και αν έχετε  άλλα σχέδια».

Αγνώστου συγγραφέα

Εσείς λοιπόν τι φάτσα θα φορέσετε σήμερα;
Θα δείτε τα προβλήματα ως προκλήσεις ή θα βυθίσετε τον εαυτό σας σε μαύρες σκέψεις;
Θα απελπιστείτε από τα γεγονότα και τις δυσκολίες που ήρθαν απρόσκλητες στη ζωή σας; Θα περιμένετε να λυθούν με μαγικό τρόπο ή να τις λύσει κάποιος άλλος για σας;  ή θα τις κοιτάξετε κατάματα και θα παλέψετε με όσες δεξιότητες και  ικανότητες έχετε για σας και τους δικούς σας ανθρώπους;
Θα τολμήσετε να διεκδικήσετε την ευτυχία στη ζωή σας αλλάζοντας συνήθειες και κυνηγώντας τα όνειρά σας ή θα μείνετε εγκλωβισμένοι στη ρουτίνα και τη δυστυχία;
Θα αποδεχτείτε και θα αγαπήσετε τον εαυτό σας με όλες του τις πτυχές και τις εκφάνσεις ή θα περιμένετε διαρκώς επιβεβαίωση από τους γύρω σας, μένοντας ευάλωτοι στην κριτική και  καθορίζοντας την αξία σας με βάση τη γνώμη και τις προσδοκίες των άλλων για εσάς;
Θα συγχωρήσετε τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα ή θα αυτοτιμωρήστε καθημερινά ζώντας με τύψεις και ενοχές;
Πως θα διαχειριστείτε τα άσχημα συναισθήματα; Θα τα αγνοήσετε; Θα τα κρύψετε πίσω από ψεύτικα χαμόγελα;Θα τα αρνηθείτε θάβοντάς τα βαθιά μέσα σας; Θα προσπαθήσετε να τα πνίξετε στο ποτό ή  θα τα αναγνωρίσετε, δίνοντας τους ένα όνομα και θα τα αποδεχτείτε ως κάτι φυσικό,και θα προσπαθήσετε να κατανοήσετε τι κρύβεται πίσω από αυτό το συναίσθημα; ( γιατί νιώθω έτσι; τι φοβάμαι; )
Και όταν αυτό γίνει κατανοητό, όταν αποδεκτώ ότι  και αν νιώθω και καταλάβω γιατί το νιώθω, τότε  όλα θα αποκτήσουν νόημα και οι απαντήσεις θα είναι πια εμφανείς.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, δεν μπορούμε να ελέγξουμε πάντα με  τι θα μας φέρει αντιμέτωπους το αύριο………… Έχουμε όμως τον έλεγχο της δικής μας στάσης, του τρόπου που θα αντιδράσουμε εμείς στα γεγονότα και τις καταστάσεις.
Εσείς λοιπόν θα επιλέξετε τι μέρα θα έχετε σήμερα, η δική σας στάση ζωής και οι δικές σας επιλογές θα καθορίσουν  το σήμερα……………….. το αύριο………………..

Βιργινία Μαλιούφα, Ψυχολόγος.

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.