«Μαμά, δεν θέλω να πάω σχολείο»: Πώς να το διαχειριστείτε...


Κάποια παιδιά έχουν ιδιοσυγκρασία… οδοστρωτήρα: μπαίνουν με φόρα σε νέα περιβάλλοντα και, χωρίς να υπολογίσουν πολλά πολλά, ξεδιπλώνουν με άνεση την προσωπικότητα, τη χάρη, το χιούμορ ή τον δυναμισμό τους. Κάποια άλλα παιδιά, όμως, είναι –φύσει ή θέσει λιγότερο προσαρμοστικά. Γι’ αυτά, τα δεύτερα παιδάκια, είναι γραμμένο το παρακάτω κείμενο –για τα συνεσταλμένα πρωτάκια, τα παιδιά που κάθε πρωί ξυπνούν με κλάματα και παράπονο. Για τα παιδάκια που λένε και ξαναλένε στις μαμάδες τους «Μαμά, δεν θέλω να πάω σχολείο» (ελπίζοντας ότι το σχολείο δεν είναι τελικά και τόσο υποχρεωτικό, όσο αφήνουν να εννοηθεί οι μεγάλοι και ότι -πες πες- ίσως, τελικά, το γλιτώσουν).

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διαχειριστούμε την άρνηση για το σχολείο;

Κάντε πιο χαρούμενο το πρωινό ξύπνημα 
Είναι, ενίοτε, σχετικά εύκολο να μεταστρέψεις την ψυχολογία των μικρών παιδιών, βάζοντας απλώς κέφι και καλή διάθεση στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ως πρώτο αντίδοτο στην άρνηση του παιδιού για το «μεγάλο» σχολείο, λοιπόν, δοκιμάστε τα εξής:

«Όποιος πλύνει τα δόντια του πρώτος κερδίζει»: Κάντε παιχνίδι την πρωινή ρουτίνα υγιεινής, συμμετέχοντας με την καλύτερή σας διάθεση. Ορίστε σημείο εκκίνησης, μετρήστε ως το τρία και… ο γρηγορότερος κερδίζει.

Κλεψύδρα ή χρονόμετρο για το ντύσιμο: Με μια κλεψύδρα από επιτραπέζιο ή το χρονόμετρο απ’ το κινητό σας, κάντε το ντύσιμο αγώνα ταχύτητας.

Λαχταριστό πρωινό: Χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στη διατροφή του παιδιού, προσπαθήστε να κάνετε καλύτερο το ξεκίνημα της μέρας του, εντάσσοντας στο πρωινό, μικρές λιχουδιές που ξέρετε ότι αγαπάει.

Λίστα με τα αγαπημένα του τραγουδάκια για το σπίτι ή το αυτοκίνητο: Μπορείτε είτε να το ξυπνήσετε με τ’ αγαπημένα του τραγουδάκια, είτε να βάλετε την αγαπημένη του μουσική στο αυτοκίνητο (αν οδηγείτε ως το σχολείο). Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές… χαρωπές προτάσεις.


Ενισχύστε την κοινωνικότητά του

Η άρνηση του παιδιού ενδέχεται να οφείλεται στη δυσκολία κοινωνικοποίησής του. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τις κοινωνικές του δεξιότητες με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Γίνετε εσείς παράδειγμα κοινωνικότητας και επικοινωνίας –τα παιδιά μιμούνται τις πράξεις, όχι τα κηρύγματά μας.
  • Οργανώστε ραντεβού για παιχνίδι με άλλες μαμάδες και τα παιδιά τους, πρώτα στο σπίτι σας -ώστε το παιδί να νιώθει πιο άνετα- κι έπειτα σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια ή/ και ομαδικές δραστηριότητες.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο απόρριψής του από το σχολικό περιβάλλον. Ίσως η άρνησή του είναι προϊόν φόβου. Εδώ θα δείτε τα σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι το παιδί είναι θύμα bullying κι εδώ πώς να το αντιμετωπίσετε.

Ενημερωθείτε απ’ τη δασκάλα

Οι δάσκαλοι βλέπουν και «ζουν» τα παιδιά μας όσο κι εμείς. Ο καταλληλότερος, λοιπόν, άνθρωπος να σας κατατοπίσει για τις σχολικές συνθήκες, αλλά και για τη συμπεριφορά και τη στάση του παιδιού, είναι ο εκπαιδευτικός.

Εφόσον παρατηρήσετε ότι η άρνηση του παιδιού είναι ένα μοτίβο συμπεριφοράς και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό γκρίνιας, επισκεφτείτε το σχολείο και συζητήστε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του για το πώς φέρεται το παιδί εντός κι εκτός τάξης. Η γνώμη του εκπαιδευτικού μπορεί να φωτίσει σημεία της προσωπικότητάς του που για εσάς ήταν, ως τώρα, σκοτεινά.

Φοίβη Γλύστρα
mama365.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.