Μην κοιμάστε αγκαλιά με τον θυμό!


Μπορεί οι παλιοί να συμβούλευαν κάτι τέτοιο για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, όμως, οι επιστήμονες αποδεδειγμένα πλέον θεωρούν το αίσθημα της οργής και τις νευρικές συμπεριφορές λίγο πριν τον ύπνο, επιζήμιες και για τον τρόπο που ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και εμπεδώνει δεδομένα.

Επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πέφτουν στο κρεβάτι θυμωμένοι αδυνατούν να κοιμηθούν γιατί προσπαθούν να διαχειριστούν την οργή τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ηρεμήσουν. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι τα συναισθήματα του θυμού αυξάνουν την καρδιαγγειακή δραστηριότητα γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη μετάβαση στην αγκαλιά του μορφέα.

Οι ψυχολόγοι από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα μελέτησαν τον ύπνο 436 εθελοντών οι οποίοι προηγουμένως είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο θυμού. «Τα ευρήματα προσθέτουν στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι αν κάποιος είναι επιρρεπής στον θυμό μπορεί να χάσει τον ύπνο του», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας και προσθέτει: «θυμός και ο ύπνος είναι στενά συνδεδεμένοι».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που προσδιορίζουν την ροπή τους προς τον θυμό. Όσοι μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απόλαυσαν τον ύπνο τους σε αντίθεση με εκείνους που εκνευρίστηκαν. Το ίδιο έπαθαν και όσοι προτίμησαν να μην εξωτερικεύσουν τον θυμό τους και να «βράσουν στο ζουμί τους», έχασαν επίσης τον ύπνο τους.

vita.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.