Μαμά τι είναι το Πολυτεχνείο ;Mια μητέρα κάνει βόλτα με την μικρή της κόρη στο κέντρο.  Ο ουρανός της Αθήνας μουντός...γκρίζος.. όπως και οι άνθρωποι της.  Οι άνθρωποι έχουν πολλά χρώματα. Γκρίζοι όμως ; Όταν οι άνθρωποι είναι γκρίζοι...τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι καλά !

Τυχαία περνάνε μπροστά από το Πολυτεχνείο. Η μικρή ανεβάζει το βλέμμα στο κτήριο...

-          Μαμά !  Τι είναι ατό ;

-          Ποιό ;

-          Ατό ! (δείχνει με το χεράκι της το κτήριο)

Η μητέρα συλλογίζεται.... «πως να εξηγήσεις σε ένα 6χρονο την σημασία του Πολυτεχνείου ; Mε όσο πιο απλά λόγια γίνεται» σκέφτεται.

-          Μαμάααα ! (της τραβάει τη φουστα) Σα μου πεις ;

H μητέρα την κοιτάει...ξεφυσάει, οχι επειδή δεν ήθελε να εξηγήσει στη κόρη της την έννοια του Πολυτεχνείου, αλλά περισσότερο λόγω της συναισθηματικής φόρτισης που δημιουργούσαν τα γεγονότα της 17ηςΝοέμβρη του ’73. Ήταν και αυτός ο αναθεματισμένος ο καιρός.....

Σταματάνε μπροστά από την πύλη, κατεβαίνει στο ύψος της μικρής, περνάει το χέρι της στη μεσούλα της και ξεκινάει...

-          Το συγκεκριμένο κτήριο ονομάζεται Πολυτεχνείο.

-          Τι ειναι το Πολυτεχνείο ; (ρωτάει με αθωώτητα η μικρή)

-          Χμμ... στο Πολυτεχνείο σπουδάζουν πολύ φοιτητές, κυρίως μηχανολόγοι – μηχανικοί. Αλλά έχει ιστορική σημασία λόγω της εξέγερσης που έγινε στις 17 Νοεμβρίου του 1973.

-          Τι ειναι το ...εξερση ;  (δεν μπορεί να πει την λεξη)

Η μητέρα σκάει ενα χαμόγελο....

-          Ε-ξέ-γε-ρση. Εξέγερση είναι όταν κάποιοι άνθρωποι πάνε ενάντια, κόντρα δηλαδή στα πιεστικά καθεστώτα των δικτατόρων ή των πολιτικών και διαδηλώνουν στους δρόμους με πάθος προκειμένου να περάσουν το μήνυμα ότι «φτάνει πια, ως εδώ ! Έχουμε δικαιώματα» Αυτό ακριβώς έγινε και στο Πολυτεχνείο.

-          Zηλαζή τι έγινε  τότε ;

-          -Χμμ...(δυσκολευεται). Λοιπόοοοον.. Θα σου τα πω με λίγα λογια για να καταλάβεις. Εντάξει ;

H μικρή κουνάει πάνω κάτω το κεφάλι γρήγορα.

-          Η Ελλάδα ήταν υπό καθεστώς Χούντας απο το ‘67.  Η Χούντα ήταν ενα καθεστώς λογοκρισίας, αφαίρεσης δικαιωμάτων, ελευθερίας και επιβολής φόβου απο τον τότε δικτάτορα Παπαδόπουλο. Ήταν από τα χειρότερα καθεστώτα που είχε τότε η Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του ’73 οι φοιτητές αποφασίζουν να σταματήσουν τα μαθηματά τους, για να πάνε ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς του Παπαδόπουλου. Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, ξεκίνησε και ένας ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός. Το μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία». «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» ήταν ένα από τα  σύνθηματά τους.  Μέχρι εδώ καταλαβαίνεις τι εννοώ ;

-           Ζηλαζή....(ρωτάει η μικρή τραβώντας προς τα κάτω το φορεματάκι της) σταμάτησαν τα μαθήματα για να ζιαζηλώσουν για τη Ζημοκρατία ;

-          Aκριβώς ! Κάθε άνθρωπος βρίσκει τρόπους να πάει ενάντια , κόντρα δηλαδή, σε αυτό που τον πνίγει. Και οι φοιτητές κάνανε ακριβώς αυτό, έτσι ώστε σήμερα εμείς να ζούμε σε ενα Δημοκρατικό κράτος ! Ένα κράτος ελεύθερο, το αντίθετο της Χούντας δηλαδή.

Μόλις ξεστόμισε αυτη τη λέξη, η μητέρα σταμάτησε να μιλάει....αναλογίστηκε: «τελικά  πόσο δημοκρατικό ειναι το κράτος στο οποίο ζούμε αυτη τη στιγμή ; Ποσώ μάλλον οταν νιώθουμε τη «μπότα» να μας πατάει το πρόσωπο στο κράσπεδο. Αλλά, δεν ήθελε σε καμοια περίπτωση να μαυρίσει την παιδική ψυχούλα της περισσότερο και έτσι συνέχισε.

-          Την ημέρα εκείνη (συνέχισε η μητέρα) της 17Ης Νοεμβρίου του ’73, αποφασίζεται, προκειμένου να σταματήσει η εξέγερση των φοιτητών, η επέμβαση του στρατού. Ενα τεράαααστιο (άνοιξε διαπλατα τα χέρια της) τάνκ έριξε αυτή ακριβώς την πύλη (δείχοντας της την πύλη). Δυστηχώς, πίσω απο την πύλη υπήρχαν φοιτητες και πολλοί απο αυτούς έχασαν τη ζωή τους...άλλοι τραυματιστηκαν σοβαρά !

-          Ζηλαζή...πέθαναν ; (ρωτάει η μικρή, εμφανώς στεναχωρημένη)


H μητέρα σκύβει το κεφάλι...η χροιά στη φωνή της πρόδιδε τη συναισθηματική της φόρτιση.

-          Ναι παιδί μου...δυστυχώς πέθαναν. Πολλοί τραυματίστηκαν στην πύλη, άλλοι έπεσαν από τα πυρά που άνοιξε ο στρατός στους γύρω δρόμους την ίδια ημέρα. Πυροβολούσαν χωρίς έλεος...χωρίς κανένα δισταγμό ! Από το ραδιοφωνικό σταθμό  ακούγονταν οι εκφωνητές , μέχρι που βγήκαν έξω και συνελήφθησαν και αυτοί.


-          Πέθαναν πολλοί άνθρωποι τότε μαμά ;

-          Δυστυχώς δεν υπάρχει ακριβέστατος αριθμός σε ότι αφορά στους νεκρούς του Πολυτεχνείου.  Δεν θα μάθουμε ποτέ. Αλλά ναι...πέθαναν αρκετοί. Μετά απο αυτό, η Χούντα έπεσε και οι δικτάτορες μπήκαν ισόβια φυλακή, κάποιοι άλλοι είχαν μικρότερες ποινές. Έκτοτε κάθε 17 Νοέμβρη γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

-          Πως γιορτάζουμε Κάνουμε γιορτή ;

-          Oχι..οχι...ενώ είναι γιορτή, δεν είναι πανηγύρι όπως μερικοί θέλουν να το καταντήσουν. Πρέπει να τιμούμε τους νεκρούς μας. Κάθε χρόνο εναποθέτουμε λουλούδια είτε στο Πολυτεχνείο , είτε στον Άγνωστο Στρατιώτη. Τα γεγονότα της 17Ης Νοεμβρίου πρέπει να μας προκαλούν το σεβασμό και οχι τον χουλιγκανισμό των ταραχοποιών στοιχείων, που βρίσκουν ευκαιρία να αμαυρώσουν, να σπηλώσουν τη μνήμη αυτών των ανθρώπων. 

-          Τι ειναι ταραχο...

-          Ταραχοποιοί ειναι αυτοί που κάνουν φασαρία και σπάνε βιτρίνες και τζάμια χωρίς λόγο και αιτία, μονο και μόνο για να κάνουν ζημιά. 

-          Είναι αυτό που λεμε...αναρχικοί ;

-          Oοοοχι ! Η αναρχία σαν ιδεολογία δεν έχει καμία, μα καμία σχέση με τον χουλιγκανισμό και τον τραμπουκισμό ! Αλλά αυτά θα τα μάθεις εν καιρώ. Θέλεις να ρωτήσεις κάτι αλλο ;

-          Nαι ! (λεει με πείσμα η μικρή)  Εχω ερωτήσεις !

H μητέρα σκάει ενα γελάκι....
-          Χαχα ! Ήμουν σίγουρη οτι θα είχες ! Για πες....

-           Αυτοί είχαν ως σύνθημα το «Ψωμί, παιζεία, ελευθερία» έτσι δεν ειναι ;

«Βρε κοίτα μνήμη η μικρή “ ! Σκέφτηκε η μητέρα !

-          Ναι παιδί μου ! (της χαϊδεύει το προσωπάκι) Αυτό ήταν το σύνθημά τους. Αυτά ήταν τα αιτήματά τους.

-          Kαι μετά απο αυτό ήρθε η Ζημοκρατία στην Ελλάδα ;

-          Eεεε...οχι ακριβώς. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η  αρχή του τέλους της Χούντας. Τότε αναπτερώθηκε πολύ το ηθικό των Ελλήνων. Το ελληνικό κράτος, για να τιμήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, κήρυξε την 17η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης και γιορτής. Η Χούντα τελείωσε οριστικά το ’74. Τότε ήταν που ήρθε η Δημοκρατία στην Ελλάδα επίσημα.

Το κοριτσάκι κοιταξε τη μητέρα του και μια έκφραση απορίας είχε ζωγραφιστεί στο πρόσωπό του. Η μητέρα ένιωθε οτι είχε ακόμα κατι να ρωτήσει....

-          Aφού λοιπόν το σύνθημα ήταν «Ψωμί, παιζεία, ελευθερία» και ήρθε η Ζημοκρατία αργότερα στην Ελλάδα, γιατί τα παιζάκια λιποθυμάνε απο την πείνα, δεν έχουν βιβλία και κανένας μεγαλύτερος άνθρωπος ζεν κάνει κάτι για αυτο;  Η Ζημοκρατία ζεν ειναι το αντίθετο της Χούντας ;

Η μητέρα ξεφύσηξε και έμεινε να κοιτάζει τη μικρή, η οποία περίμενε με ανυπόμονο ύφος μια απάντηση, σαν να κρεμόταν αποότα χείλη της μητέρας της. Εκείνη την ώρα, μια μικρή ηλιαχτίδα έκανε την εμφάνισή της . Η μητέρα κοίταξε ψηλά, ο ήλιος μετά την κακοκαιρία ξεπρόβαλε σιγά σιγά και παρά το κρύο, βλέποντάς τον αισθάνθηκε να την πλημμυρίζει μια ζεστασιά. Γύρισε στην μικρή, της χαμογέλασε....

-          Έχεις δικιο να ρωτάς. Όντως όλα αυτά γίνονται και είναι πολύ άσχημα. Όμως ο άνθρωπος δεν το βάζει κάτω. Απο τη φύση του έχει μάθει να παλεύει. (την σηκώνει στην  αγκαλιά της, και αρχίζει να περπατάει κατά μήκος του πεζοδρομίου) Ολα αυτά κάποια στιγμή θα αλλάξουν και θα έρθει η μέρα που και τα παιδάκια θα έχουν φαγητό και βιβλία και οι μεγαλύτεροι άνθρωποι θα ξεσηκωθούν για τα καλά, ούτως ώστε να αλλάξουν όλα αυτά που συμβαίνουν για να έχετε εσείς ένα καλύτερο μέλλον. Άλλη ερώτηση έχεις ;

H μικρή δεν απάντησε...είχε ήδη αποκοιμηθεί στην αγκαλιά της μητέρας της.

Η μητέρα χαμογέλασε...έπρεπε να γυρίσουν σπίτι, σταμάτησε σε μια γωνία για να βρει καποιο ταξί.

Όση ώρα περίμενε, ο ήλιος είχε για τα καλά ζεστάνει και το κρύο είχε «σπάσει». Το ίδιο και το κρύο που ένιωθε μέσα της. Κοίταξε τους ανθρώπους γύρω της και σαν να της φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο γκρίζοι τελικά.
πηγή bloggspot

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.