Το… ατμοκίνητο ρολόι του Βανκούβερ!

Σε μικρή απόσταση από την προκυμαία του Βανκούβερ, στην ιστορική γειτονιά Gastown, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης – ένα ατμοκίνητο ρολόι. Το ρολόι έχει ύψος 5,5 μέτρα και εμφανίζει την ώρα και στις τέσσερις πλευρές, ενώ κάθε τέταρτο χτυπάει βγάζοντας ατμό από την κορυφή ακριβώς όπως σε μια ατμομηχανή.

Παρά την “παλιά” του τεχνολογία, το ρολόι είναι πολύ νεότερης γενιάς. Κατασκευάστηκε το 1977 από τον διάσημο Καναδό ωρολογοποιό Raymond Saunders ως μέρος της ανάπλασης της περιοχής Gastown.


Μέχρι το 1977 ολοκληρώθηκε η αναγέννηση του Gastown, αλλά δεν υπήρχε κάποιο σημείο συγκέντρωσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έτσι, οι τοπικοί έμποροι και ιδιοκτήτες ακινήτων συσπειρώθηκαν μαζί και διέθεσαν 58.000 δολάρια στον Saunders για να δημιουργήσει το ρολόι-αντίκα. Το θέμα της ατμοκίνησης επελέγη ως αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν της περιοχής, όπου οι αγωγοί ατμού κάποτε διέτρεχαν υπόγεια την περιοχή. Αυτό μάλιστα είναι το δεύτερο που έχει κατασκευαστεί στον κόσμο, μετά του John Inshaw το 1859, στο σπίτι του στο Ladywood του Μπέρμιγχαμ. Ο Raymond Saunders έκτοτε έχει κατασκευάσει πολλά ατμοκίνητα ρολόγια για διάφορες πόλεις.


Το ρολόι δεν τροφοδοτείται με ατμό αλλά λειτουργεί με τη βαρύτητα. Αποτελείται από έναν αριθμό χαλύβδινων σφαιρών που κατεβαίνουν με  μια αλυσίδα, η οποία κινεί τους δείκτες του. Η μικρή ατμομηχανή στη βάση ανυψώνει την αλυσίδα, οδηγώντας τις μπάλες πάλι στην κορυφή. Η ατμομηχανή είναι επίσης υπεύθυνη για τους χτύπους του ρολογιού και, φυσικά, για τον ατμό που βγαίνει.


perierga.g
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.