Νήπια και καλοί τρόποι συμπεριφοράς....Γίνεται!


Της Ευαγγελίας Φράγκου

Τα δεδομένα και οι ρυθμοί της ζωής, έχουν αλλάξει... Το ίδιο και οι γενιές. Παρατηρώ την μεγάλη διαφορά που υπάρχει στη σημερινή γενιά σε σχέση με τις παλαιότερες, όσο αναφορά τους τρόπους συμπεριφοράς και τη στοιχειώδη ευγένεια που πρέπει να υπάρχει... Πολλές φορές απογοητεύομαι... Κάποιες άλλες συγχαίρω τις μαμάδες για τα αξιόλογα παιδιά τους! Σε αυτό που θα ήθελα να αναφερθώ, όπως θα καταλάβατε, είναι "οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς".

Διδάξετε στα παιδιά σας από μικρή ηλικία καλούς τρόπους συμπεριφοράς και δεν θα τους ξεχάσουν ποτέ! Χρειάζεται επιμονή και προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και θα σας κάνει περήφανους!

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι ευγενικής και όμορφης συμπεριφοράς:

1. Οι λέξεις: "Ευχαριστώ και Παρακαλώ"

Δύο απλές αλλά πολύ σημαντικές λέξεις που δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό λεξιλόγιο των μεγάλων, ώστε να τις ακούνε και να τις συνηθίσουν και οι μικροί.

2. Συγνώμη!

Μία λέξη με βαθιά σημασία... Καλό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί μας πότε πρέπει να την λέμε. Σε περίπτωση ευγένειας μεν, αλλά και όταν κάνουμε κάποιο λάθος εις βάρος κάποιου.

3. Στο παιχνίδι...

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά και να μην επιδιώκουν να παίρνουν πάντα τα καλύτερα παιχνίδια, ούτε να ζορίζονται/κλαίνε εάν χάνουν. Άλλωστε η ήττα μάς κάνει πιο δυνατούς!

4. Στο φαγητό...

Τους δείχνουμε πως χρησιμοποιούμε το μαχαιροπίρουνο, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους και δεν μιλάμε ποτέ με το στόμα γεμάτο.

5. Ρωτάμε πριν πάρουμε κάτι

Πολλά παιδιά δεν έχουν συνηθίσει να ρωτάνε πριν πάρουν αυτό που θέλουν, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί νευρικότητα στο άλλο παιδί ή άτομο. Δεν ξεχνάμε, λοιπόν να τους επισημαίνουμε ότι "όσο και να θέλω κάτι, πάντα ρωτάω για να το πάρω", εφόσον δεν είναι δικό μου!

6. Καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε

Δείχνουμε με αναπαράσταση στα παιδιά μας, πως καλύπτουμε το στόμα μας, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Αν στην καθημερινότητα το βλέπουν από εμάς, τότε από μίμηση και μόνο θα το πράξουν. Έπειτα, τους γίνεται συνήθεια.

7. Μιλάμε ευγενικά στους άλλους

Ιδίως στους μεγαλυτέρους μας. Επιμένουμε να μάθουν οι μικροί μας φίλοι ότι στους μεγαλύτερούς τους πρέπει να μιλάνε στον πληθυντικό και να τους προσφωνούν "κύριε και κυρία".
8. Δεν διακόπτουμε τον άλλον όταν μιλάει

Αυτό αφορά και τον συνομιλητή μας αλλά και όταν μιλούν οι μεγαλύτεροι. Μαθαίνουμε στο παιδί να μην φωνάζει και να μην διακόπτει την συζήτηση, με εξαίρεση μόνο αν κάτι είναι επείγον.

9. Χτυπάμε την πόρτα

Πριν εισέλθουμε σε έναν χώρο, χτυπάμε πάντα την πόρτα! Όσο πιο πολύ το πράττουμε εμείς, τόσο πιο εύκολα θα το αντιληφθούν και τα παιδιά μας.

10. Δεν κοροϊδεύουμε τον διπλανό μας 

Πολλά παιδιά λόγω της έμφυτης και παιδικής τους περιέργειας, όταν δούνε κάτι παράξενο τείνουν να το σχολιάσουν στη μαμά τους ή στο φίλο τους. Μόλις παρατηρήσουμε τέτοια ενέργεια, καλό είναι να αποτρέψουμε το παιδί από παρόμοια συμπεριφορά, λέγοντάς του για παράδειγμα πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός και πως ούτε το ίδιο θα του άρεσε να το κοροϊδέψουν.

11. Προσφέρουμε βοήθεια όπου χρειάζεται και μπορούμε

Ακόμα και μικρές, καθημερινές πράξεις, όπως να ανοίξουν την πόρτα σε έναν ηλικιωμένο ή να κρατήσουν την πόρτα αφού βγουν από έναν χώρο ώστε να μην κλείσει απότομα, είναι απλές ενέργειες που πρέπει να τα ενθαρρύνετε να κάνουν και να τα επαινείτε!
Εάν εντρυφήσουμε σε όλα αυτά, όταν ακόμα τα παιδιά μας είναι σε ηλικία που μαθαίνουν, μιμούνται και φτιάχνεται, ακόμα, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους, τότε, πιστεύω, θα εκπλαγούμε από το αποτέλεσμα και τους μετέπειτα καλούς τους τρόπους!


Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός


Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και ημερίδες της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης  και της Ειδικής Αγωγής σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Παθολογία της Γλώσσας, τη Δυσλεξία, τον Αυτισμό και τη Γραφή Τυφλών Braille. Εργάστηκα σε ορισμένα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και ασχολήθηκα εκτενέστερα με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μικρής ηλικίας και τη μελέτη παιδιών κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Βοηθός Αρχισυνταξίας και αρθρογράφος κυρίως παιδαγωγικού αλλά και ευρύτερου περιεχομένου στο Femalevoice.gr


Email επικοινωνίας: evanzelyn@hotmail.comShare on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.