Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού


Από τη Βάσω Χατζή, ψυχολόγο στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας

Στις 5 Δεκεμβρίου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού και φυσικά στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δε θα μπορούσαμε να μη τιμήσουμε τους εθελοντές μας, οι οποίοι στηρίζουν το έργο μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του!

Σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ε.Σ. και Η.Ε. «εθελοντής είναι το άτομο το οποίο πέρα από τα όρια της επαγγελματικής του απασχόλησης και των κοινωνικών του ευθυνών κατορθώνει να συνεισφέρει με διάφορους τρόπους, χωρίς την προσδοκία κέρδους ή ανταμοιβής, με την πεποίθηση ότι η δραστηριότητά του είναι ευεργετική για την κοινότητα και ικανοποιητική για τον ίδιο». Ο εθελοντισμός όμως σήμερα έχει ξεπεράσει την έννοια της φιλανθρωπίας και πλέον βλέπουμε τον εθελοντισμό ως μια δράση απαλλαγμένη από ιδεολογικά, πολιτικά και ιδιοτελή κριτήρια, η οποία αποτελεί ένα δυναμικό στοιχείο συμμετοχής και ανάπτυξης για την ευημερία των σύγχρονων κοινωνιών.

Στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ο εθελοντισμός ξεκίνησε παράλληλα με την γέννησή του όταν δεκάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ανδρέα και θέλησαν να βοηθήσουνε να δημιουργηθεί αυτός ο σύλλογος. Σε αυτά τα 22 χρόνια πορείας του οργανισμού περισσότεροι από 7.500 εθελοντές έχουν αφιερώσει τον χρόνο τους, την ενέργειά τους, την εμπειρία τους και την αγάπη τους στις δράσεις μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξίσου σημαντικοί για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όσο και οι εργαζόμενοί του αφού καλύπτουν βασικές ανάγκες σύμφωνα πάντα με την διαθεσιμότητα και την επιθυμία τους.

Οι δράσεις του οργανισμού στις οποίες οι εθελοντές μπορούν να έχουν μια σταθερή παρουσία ανάλογα με τον χρόνο που μπορούν να διαθέσουν είναι:

Στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, που λειτουργεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι οι χώροι στους οποίους συγκεντρώνονται είδη και τρόφιμα για την κάλυψη των αναγκών των Σπιτιών και οικογενειών με σοβαρά προβλήματα διαβίωσης που απευθύνονται στον οργανισμό μας για στήριξη. Στους χώρους αυτούς η προσφορά των εθελοντών είναι πολύ σημαντική, αναλαμβάνοντας την τακτοποίηση όλων των ειδών που συγκεντρώνονται.

Στο Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εξαρτάται αποκλειστικά για την επιβίωσή του από τη συμμετοχή του απλού κόσμου. Αξιοποιώντας λοιπόν την πολύτιμη προσφορά των εθελοντών έχει καταφέρει να δημιουργήσει το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι, που εκτός από μια πλούσια συλλογή από μπομπονιέρες και προσκλητήρια ετοιμάζει και χειροποίητες κατασκευές και δώρα που διατίθενται στα παζάρια του οργανισμού.

Σε Παζάρια /Εκθέσεις
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει παζάρια και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και εκθέσεις, που σκοπός τους είναι η οικονομική ενίσχυση του οργανισμού και η ενημέρωση του κόσμου για το έργο και τις δράσεις του. Φυσικά η παρουσία των εθελοντών και εκεί είναι παραπάνω από απαραίτητη.

Για Διοικητική / Γραμματειακή υποστήριξη
Στα γραφεία του οργανισμού υπάρχουν εργασίες που απαιτούν τη γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή ή μόνο την όρεξη των εθελοντών για αρχειοθέτηση και γραφειοκρατικές εργασίες!

Για τη Φροντίδα Παιδιών στα Νοσοκομεία
Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας νοσηλεύονται ανήλικα παιδιά με Εισαγγελική εντολή, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης. Μπορεί να είναι από μηνών μέχρι και έφηβοι και παραμένουν στο Νοσοκομείο μέχρι να βρεθεί χώρος φιλοξενίας που θα τα υποδεχτεί. Οι εθελοντές φροντίζουν και βρίσκονται κοντά στα παιδιά, προσφέροντάς τους απλόχερα την αγκαλιά και το χαμόγελο που τόσο τους λείπει.

Με Δημιουργική Απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων
Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας λειτουργούν τμήματα Δημιουργικής Απασχόλησης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» που έχουν ως στόχο να εμψυχώσουν τα παιδιά που νοσηλεύονται και δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή. Οι εθελοντές με δύναμη και κέφι χαρίζουν πολλά χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Στα Σπίτια 
Τα Σπίτια του οργανισμού είναι ο τελευταίος σταθμός ενός εθελοντή. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πολύ προσεκτικό στους ανθρώπους που θα καλωσορίσει στα Σπίτια του και θα εμπιστευτεί τα παιδιά που μεγαλώνει. Πρέπει λοιπόν να γνωρίσει τους εθελοντές, να γνωρίσουν κι εκείνοι τις δράσεις του και ανάλογα με τις ανάγκες που θα υπάρξουν ζητείται από τους εθελοντές, αν το επιθυμούν, να συνεισφέρουν: είτε συμβάλλοντας στη φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, είτε συνοδεύοντας ένα παιδί σε εξωσχολικές δραστηριότητες, είτε στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών κατά την παρουσία τους στο σπίτι.

Με Εθελοντική Προσφορά ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα
Σημαντική είναι η συνεισφορά ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες στους στα παιδιά. Έτσι λοιπόν στον οργανισμό υπάρχουν εθελοντές γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, τεχνικοί και άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση του οργανισμού.

Στο YouSmile - Μαθητικός Εφηβικός Εθελοντισμός
Όσοι είναι μαθητές και θέλουν να γίνουν Εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν στο YouSmile.gr. Το YouSmile.gr είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πριν 3 χρόνια κι έχει σκοπό να δώσει ευκαιρία σε εφήβους και νέους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, σε εκδηλώσεις για κινητοποίηση κι ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν τα Δικαιώματα των παιδιών. Παράλληλα είναι πρεσβευτές του Οργανισμού στην προσπάθεια να προωθήσουν και να ενημερώσουν για την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά».

Με Συλλογικό εθελοντισμό / Εταιρικό Εθελοντισμό
Ο εταιρικός εθελοντισμός στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχει δημιουργήσει ένα δίαυλο προσφοράς και επικοινωνίας μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και διάφορων εταιρειών. Οι εταιρίες εμπράκτως αποδεικνύουν πως αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους καλύπτοντας ανάγκες του Οργανισμού.

Η σημασία του εθελοντισμού για μια κοινωνία αλλά και για το ίδιο το άτομο είναι μεγάλη καθώς ενδυναμώνονται οι κοινωνικοί δεσμοί, αποκτώνται εμπειρίες, δημιουργούνται φιλίες και ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του ατόμου που προσφέρει. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της προσφοράς και αλληλεγγύης στον κόσμο των παιδιών, έχει δημιουργήσει δράσεις δραστηριοποίησης εφήβων μαθητών εθελοντών και των σχολείων τους (Μαθητικός Εφηβικός Εθελοντισμός), καθώς και ένταξης οικογενειών (Εβδομάδα Οικογενειακού Εθελοντισμού).


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.