Η σκοτεινή «λάμψη» των Χριστουγέννων


Σκέψεις ενόψει των γιορτών…

Χριστούγεννα πλησιάζουν… Οι μέρες γιορτών και ξεκούρασης που όλοι λαχταρούν είναι προ των πυλών. Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «Χριστούγεννα» έχει κανείς στο μυαλό του φωτάκια, γιρλάντες, στολίδια, δέντρα στολισμένα, άγιους βασίληδες, λαμπιόνια, χρυσόσκονη, glitter κι ένα σωρό άλλα στολίδια. Περιμένει με ανυπομονησία να πάρει δώρα, να βγει, να διασκεδάσει… Είναι η πιο λαμπερή και πιο πολυσυζητημένη γιορτή σε όλο τον πλανήτη…

Εκείνο όμως το ερώτημα που μου γεννάται ως δεύτερη σκέψη αποτελεί: «ποιο είναι το πραγματικό νόημα της γιορτής αυτής;». Πολλοί θα κληθούν να δώσουν γρήγορα τη δική τους απάντηση. Άλλοι θα επιλέξουν τη διασκέδαση, κάποιοι την ξεκούραση, ενώ μερικοί θα αναφέρουν τη χαρά και το στολισμένο δέντρο. Υπάρχουν κι εκείνοι που θα μιλήσουν για την οικογενειακή θαλπωρή. Ο καθένας με βάση τα δικά του βιώματα θα δώσει και μια πολύ προσωπική απάντηση.

Εντούτοις, ενυπάρχει και μια άλλη οπτική την οποία και ίσως, εξαιτίας της λάμψης των γιορτών, να έχουμε αφήσει στο περιθώριο. Σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό βλέποντας τις στολισμένες βιτρίνες, τις φορτωμένες με κάθε είδους εποχιακό στολίδι. Κάθε επιχείρηση φροντίζει να είναι στο κλίμα των γιορτών. Ο καταναλωτής βομβαρδίζεται καθημερινά με δεκάδες διαφημίσεων σχετικές με αγορές γιορτινές. Μια κοινωνία καταναλωτική κινείται σε γιορτινούς ρυθμούς…

Όμως, αξίες που πρεσβεύονται τις γιορτινές αυτές ημέρες ξεθωριάζουν και γίνονται μακρινή ανάμνηση. Έννοιες όπως ανιδιοτελής αγάπη, συγχώρεση, αλληλεγγύη και αλτρουισμός, αποτελούν μερικές από τις αξίες που ολοένα και χάνουν τη δυναμική τους σε έναν κόσμο ατομισμού, υλισμού και εγωισμού.

Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, Χριστούγεννα είναι η γιορτή που καθιερώθηκε για να εορτάζεται η γέννηση του Χριστού, του Θεανθρώπου, που αποτέλεσε το δυνατότερο σύμβολο αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας. Πέραν αυτής, οι έννοιες αυτές αποτελούν πανανθρώπινες αξίες που ξεπερνούν τα στεγανά του χώρου και του χρόνου και διαχωρίζουν τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα.

Συνεπώς, η παροχή βοήθειας στο συνάνθρωπό μας μάς ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα άλογα όντα και μας κατατάσσει στην ανώτερη βαθμίδα. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή τη σημαντική παράμετρο και να την κρατάμε δυνατά μέσα στην ψυχή και το μυαλό μας, ώστε να προστρέχουμε σε βοήθεια κάθε δυνατή στιγμή. Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή αφύπνισης συνειδήσεων, η οποία και δεν πρέπει να είναι πρόσκαιρη και ευκαιριακή.

Ειδικότερα, αυτή την περίοδο που η χώρα μας βιώνει έντονα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι το κλειδί για να διατηρηθεί η ενότητα της κοινωνίας. Να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά που θα ανοίξει τα χέρια και θα σφίξει μέσα της κάθε ανθρώπινη ψυχή ταλαιπωρημένη και εξαντλημένη από τις δυσκολίες των καιρών.

Συνάνθρωποί μας κατατρεγμένοι, με απίστευτα άσχημες εμπειρίες ζωής και πολλά εμπόδια αποτελούν άνθρωποι της διπλανής πόρτας και τους βλέπουμε καθημερινά. Ας γίνουμε, λοιπόν, περισσότερο εγκάρδιοι και ας προσφέρουμε απλόχερα χείρα βοηθείας σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε στο όνομα της πίστης μας, του αληθινού πνεύματος των Χριστουγέννων, της κοινωνίας και της ανθρώπινης ύπαρξης γενικότερα.

Ηρώ Μπρότση

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Συντάκτρια στο Femalevoice
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.