Εκείνα τα παιδιά που δεν περιμένουν τον δικό τους Άγιο Βασίλη....


Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο στάθηκε η σκέψη ότι η πιο όμορφη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, πλησιάζουν!
Και επειδή ασχολούμαι με την φύλαξη παιδιών και έχω γυρίσει σε αρκετά σπίτια, τα παιδιά από πολύ νωρίς αρχίζουν να σκέφτονται τι δώρο να ζητήσουν από τον Άγιο Βασίλη ή τι γράμμα να του γράψουν.

Όμως εκεί έξω υπάρχουν και τα παιδιά που δεν μπορούν να ζητήσουν κάποιο δώρο, είτε γιατί ένα μέλος της οικογένειας έχει πεθάνει (και το κλίμα στο σπίτι είναι βαρύ), είτε γιατί οι συνθήκες του σπιτιού δεν το επιτρέπουν (λόγω οικονομικής κατάστασης), είτε γιατί είναι ένα παιδί χωρισμένων γονιών και η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι ηλεκτρισμένη.

Σε αυτά τα παιδιά θα σταθώ γιατί και εγώ υπήρξα ένα παιδί που δεν ''τολμούσα'' να ζητήσω δώρο, λόγω του ότι είχα χάσει τον πατέρα μου από πολύ μικρή ηλικία και ο θάνατός του συνέπεσε κοντά στα Χριστούγεννα.

Δεν θα μακρηγορήσω πολύ με αυτό, απλά στάθηκα ''τυχερή'' στην ατυχία μου γιατί τότε υπήρξαν άτομα που στάθηκαν στην οικογένεια μου από γείτονες, από το συνοικιακό συμβούλιο της γειτονιάς και από τον σύλλογο γονέων του σχολείου, που μας τίμησαν εμένα και τα άλλα δύο μου αδέρφια και μας έκαναν να αισθανθούμε πως  ο Άγιος Βασίλης δεν μας είχε ξεχάσει.

Γι'αυτό και θα ήθελα να δώσω κάποιες δικές μου ταπεινές συμβουλές-προτροπές για τέτοιου είδους καταστάσεις, γιατί όλα τα παιδιά αξίζουν να νιώσουν και να αισθανθούν ότι και για ΕΚΕΙΝΑ είναι  τα Χριστούγεννα!

- Όταν ο ένας γονιός πεθαίνει


Σε τέτοιες καταστάσεις επειδή ο γονιός που μένει (είτε είναι η μητέρα είτε ο πατέρας), λόγω της καταβεβλημένης ψυχολογικής κατάστασης δεν είναι σε θέση να προσφέρει τα ιδανικά Χριστούγεννα που επιζητεί το παιδί, καλό θα ήταν ο περίγυρος, είτε είναι οι συγγενείς, οι φίλοι, ο σύλλογος γονέων του σχολείου, είτε κάποιο συνοικιακό συμβούλιο της γειτονιάς να κάνουν μια μεγάλη πράξη αγάπης και να προσφέρουν όλοι ότι μπορούν για αυτά τα παιδιά.


- Όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα


Επειδή πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, τα παιδιά εν αγνοία τους δεν μπορούν να καταλάβουν την προσπάθεια που κάνουν οι γονείς για να τα βγάλουν πέρα. Γι'αυτό από το τίποτα, ένα μικρό δώρο με ελάχιστη αξία θα έκανε το παιδί σας ευτυχισμένο.
Σκεφτείτε τη χαρά που θα κάνει όταν θα καμαρώνει στα άλλα παιδιά για το δώρο που του έφερε ο Άγιος Βασίλης. Και μπορείτε να του υποσχεθείτε πως με την πρώτη ευκαιρία θα του πάρετε το παιχνίδι που έχει σταμπάρει εδώ και πολύ καιρό, χαζεύοντας αμέτρητες φορές εκείνη την βιτρίνα που το πρωτοείδε.


- Όταν οι γονείς είναι σε διάσταση 


 Δυστυχώς, πλέον τα διαζύγια έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα θύματα τις περισσότερες φορές είναι τα παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα.
Αυτές τις ημέρες ας προσπαθήσουν οι γονείς να ξεχάσουν τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, να βάλουν πίσω τον εγωισμό τους και τα δίκια τους και να χαρίσουν τα πιο όμορφα Χριστούγεννα χωρίς φωνές χωρίς κλάματα. 
Σαν τις παλιές καλές μέρες που καθόταν μπροστά από το στολισμένο δέντρο όλοι μαζί και γελούσαν, έπαιζαν ή μάλωναν ο μπαμπάς με την μαμά για το ποιος διάλεξε τελικά το καλύτερο δώρο.


Εν κατακλείδι, οι πράξεις αγάπης σίγουρα δεν θα πρέπει να μένουν μόνο σε αυτές τις άγιες μέρες, αλλά καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.
Γι'αυτό ας γίνουμε όλοι μια γροθιά, ας αφήσουμε να μας αγγίξει πρώτα εμάς τους μεγάλους αυτή η μαγική σκόνη των Χριστουγέννων και να βοηθήσουμε αυτά τα υπέροχα πλασματάκια που δεν επέλεξαν να βρίσκονται σε αυτή την δύσκολη θέση, αλλά βρίσκονται λόγω των άτυχων συνθηκών της ζωής, να βιώσουν την ομορφιά των Χριστουγέννων!Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα  σε όλους!

Χριστίνα Καραπετσάνη
Συντάκτρια στο Femalevoice

Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.