Ένας άντρας σε “άντρο” γυναικών. Συνέντευξη από τον Φώτη ΒακιρτζηδέληΤι ζητάει ένας άντρας στα γραφεία ενός γυναικείου ηλεκτρονικού περιοδικού; Τι μπορεί να πει σε ένα χώρο που κυριαρχεί το “άρωμα γυναίκας;”. Πολλά νομίζουμε όταν πρόκειται για τον Φώτη Βακιρτζηδέλη. Αιτία γι’ αυτό είναι η καμπάνια που ανέλαβε, πλαισιωμένος από μια καταξιωμένη επιστημονική ομάδα, με τίτλο “ΑντίΔραση στη βία κατά των γυναικών”.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη, έζησε σε πολλά μέρη αλλά, τα τελευταία 25 χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στην Λάρισα. Ασχολείται πολλά χρόνια με την δημοσιογραφία και τον Εθελοντισμό αλλά το κύριο επάγγελμα του είναι το marketing μικρών επιχειρήσεων. Σήμερα έχει δυο ηλεκτρονικά περιοδικά ( το mustmag.gr και το mustsport.gr) και είναι Πρόεδρος του Συλλόγου “Εθελοντική Ομάδα ΣΤΗΡΙΞΗ” ο οποίος ξεκινάει την καμπάνια “ΑντίΔραση στη βία κατά των γυναικών”.

Αυτό ήταν το ερέθισμα να του ζητήσουμε μια συνέντευξη. Δέχθηκε ευχαρίστως και έτσι είχαμε την χαρά να το φιλοξενήσουμε στα γραφεία του Femalevoice.gr με αποτέλεσμα την συζήτηση που ακολουθεί.

-Καλώς ήλθατε στην παρέα του Femalevoice. Χαιρόμαστε για την παρουσία σας εδώ, είναι μεγάλη τιμή για εμάς.

Και για μένα είναι τιμή το να με προσκαλέσουν σε ένα από τα καλά ηλεκτρονικά περιοδικά της Θεσσαλίας και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την πρόσκληση

- Ξεκινώντας, θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για εσάς. Πού δραστηριοποιήστε;

Επαγγελματικά ασχολούμαι με το marketing τοπικών επιχειρήσεων. Επικουρικά ασχολούμαι, εδώ και σαράντα πέντε χρόνια, με την δημοσιογραφία και πολύ έντονα με τον Εθελοντισμό. Το τελευταίο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση σ’ αυτό δεν το λέω με την έννοια του “ξοδεύω πολλά” αλλά ο χρόνος που καταναλώνω έχει επίπτωση στην δουλειά μου. Όμως κυρία Φράγκου αυτό που προσφέρει στην ανθρώπινη ψυχή αυτή η δραστηριότητα δεν κοστολογείται. Είναι ένας θησαυρός που σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις λόγο ύπαρξης και ότι βάζεις και εσύ το δικό σου μικρό λιθαράκι στο χτίσιμο μιας καλύτερης, μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας.


- Ποιο κομμάτι της επαγγελματικής σας πορείας σάς έχει κεντρίσει περισσότερο;

Θα σας φανεί περίεργο. Η δουλειά που λάτρεψα είναι αυτή του πωλητή, του πλασιέ. Δεν με άγγιξαν ποτέ ούτε οι τίτλοι, ούτε τα χρήματα αρκεί να είχα τόσα όσα για να ζω αξιοπρεπώς. Η ελευθερία που σου δίνει η δουλειά του πωλητή είναι μαγική. Γνωρίζεις συνεχώς νέους ανθρώπους, δουλεύεις όποτε και όσο θέλεις, αμείβεσαι σύμφωνα με τη αξία σου. Είναι ένα πανεπιστήμιο που δεν σου δίνει πτυχίο αλλά απέραντες γνώσεις για την ζωή και τους ανθρώπους.

- Γνωρίζω πως είστε πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντική Ομάδα “ ΣΤΗΡΙΞΗ” και βασικό στέλεχος στην νέα του καμπάνια “ΑντίΔραση στη βία κατά των γυναικών”. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτή τη δράση.

Τον περασμένο Μάιο βρέθηκα μπροστά σε ένα περιστατικό. Ένα "ζώο", σε δημόσιο χώρο, κακοποιούσε μια γυναίκα. Γυναίκα του; Φίλη του; Αδελφή του; Δεν ξέρω αλλά και δεν έχει σημασία. Δεν με συγκλόνισαν όμως οι ύβρεις του, ο εξευτελισμός αυτής της ανυπεράσπιστης γυναίκας ούτε καν η χειροδικία που ακολούθησε. Με συγκλόνισε η απάθεια όλων όσων ήμασταν παρόντες στο περιστατικό. Τότε μου γεννήθηκε η ιδέα ότι μόνο ο θύτης και το ανυπεράσπιστο θύμα του δεν λύνουν το πρόβλημα το οποίο έχει πολλές πτυχές. Άρχισα να το ψάχνω και ανακάλυψα ότι το φαινόμενο της κακοποίησης της γυναίκας υπάρχει σε πολύ μεγάλη έκταση αλλά και το ότι υπάρχουν αρκετές ομάδες ή δομές για την στήριξη αυτών των γυναικών. Όμως δεν υπάρχει το αποτέλεσμα που προσδοκούν γιατί λειτουργούν κατασταλτικά και με αρκετή εσωστρέφεια. Το συζήτησα με τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο. ΣΤΗΡΙΞΗ και μου ανέθεσαν την ευθύνη να οργανώσω κάτι πιο διαφορετικό, πιο ουσιαστικό. Στην αρχή το φοβήθηκα. Η συνέχεια όμως ήταν συγκινητική. Συμμέτοχοι στην υλοποίηση της ιδέας αυτής βρέθηκαν αρκετοί Εθελοντές που εκπροσωπούσαν διαφορετικούς χώρους. Επιστήμονες (Δικηγόροι, Κοινωνικοί λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Ιατροί, Διατροφολόγοι) με βαθιά γνώση του θέματος αγκάλιασαν αυτή την ιδέα και συσπειρώθηκαν γύρω της.


Έτσι αυτή την στιγμή μια επιστημονική ομάδα εργάζεται για την δημιουργία ενός φορέα που σαν στόχο του έχει να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του και να παράγει ουσιαστικό έργο μέσα από την ενημέρωση και την κινητοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είμαι υπερήφανος που άναψα το σπίρτο για την μεγάλη “φωτιά” που προσδοκούμε. Αλλά τι θα έκανε ένα σπίρτο μόνο του χωρίς όλη αυτή την “καύσιμη ύλη”; Χωρίς τους ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτή την ιδέα και δουλεύουν πάνω της. Τα συγχαρητήρια λοιπόν ανήκουν σε όλους αυτούς που με όπλα την επιστημονική τους κατάρτιση και την Εθελοντική προσφορά τους χτίζουν σήμερα έναν φορέα που σαν πρωταρχικό στόχο θα έχει την ενημέρωση αλλά και την στήριξη γυναικών θυμάτων βίας.

- Είναι εύκολο η κακοποιημένη γυναίκα να μιλήσει ανοιχτά για το θέμα της;

Όχι και αυτό είναι το πρόβλημα. Οι λόγοι ποικίλουν. Οι βασικότεροι είναι το οικονομικό πρόβλημα και η ύπαρξη παιδιών. Θα πρέπει μια γυναίκα πρώτα να αποφασίσει να υπερασπίσει την αξιοπρέπεια της και μετά να σκεφθεί τις άλλες παραμέτρους. Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα οικογενειακά βιώματα. Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε μέσα από την εκστρατεία που ξεκινάμε.


- Στην Ελλάδα είναι μεγάλο το ποσοστό των κακοποιημένων γυναικών;

Πάρα πολύ. Δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος του πρώτο γιατί υπάρχει η σιωπή και δεύτερο γιατί υπάρχουν μορφές βίας που δεν αποδεικνύονται. Π.χ. μια νέα γυναίκα μπορεί να δέχεται ψυχολογική ή οικονομική βία από τον πατέρα ή τον αδελφό. Αυτό φτάνει μέχρι του σημείου να θεωρείται φυσιολογικό. Άλλη μορφή βίας είναι η σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο. Εκεί ακόμη και αν δεν υποκύψει μια γυναίκα δεν μιλάει κάτω από τον φόβο της απόλυσης. Τεράστιο πρόβλημα με πολλές πτυχές.

- Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα να σταματήσει η βία;

Όχι. Υπάρχει στο ανθρώπινο DNA ακόμη από την μυθολογία. Μπορεί όμως η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της από την κάθε γυναίκα να ελαττώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων.

-Εκτός αυτού, δραστηριοποιήστε και στο διαδικτυακό κομμάτι, έχοντας το “Mustgroup”. Θα Θέλατε να αναφερθείτε λίγο και σε αυτό;

Η mustgroup είναι η επιχείρηση από την οποία βιοπορίζομαι. Προσφέρει υπηρεσίες marketing μέσω διαδικτύου σε επιχειρήσεις της πόλης μας. Π.χ. μια από τις πιο σταθερές συνεργασίες μας είναι αυτή με τα ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ MARKET. Έχει στην ιδιοκτησία της και τα δυο ηλεκτρονικά περιοδικά το mustmag.gr και το mustsport.gr τα οποία όμως δεν εντάσσονται στο επιχειρηματικό κομμάτι του group. Αντίθετα τα χρηματοδοτώ γιατί είμαι συναισθηματικά δεμένος μαζί τους. Το mustmag.gr είναι η ψηφιακή συνέχεια του έντυπου must, ενός περιοδικού που αγαπήθηκε με πάθος από τους Λαρισαίους και δεν μου είναι εύκολο να το αποχωριστώ. Παρά το γεγονός ότι ανεβάζει περιστασιακά θέματα έχει μια πολύ υψηλή επισκεψιμότητα κάτι που σημαίνει ότι έχει δυνατή διείσδυση σε ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Όμως ο μεγάλος μου έρωτας είναι το ραδιόφωνο. Ακόμη και σήμερα κάνω εκπομπή, ένα ραδιοφωνικό μαγκαζίνο κάθε Σάββατο.


- Ο κόσμος παρακολουθεί τα διαδικτυακά δρώμενα;

Ναι και πολύ μάλιστα. Αλλά το μεγάλο ενδιαφέρον πέφτει πρωτίστως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αιχμή του δόρατος αυτού το facebook. Στην δεύτερη θέση των ενδιαφερόντων του κοινού έρχονται τα ειδησεογραφικά portal και τα ηλεκτρονικά περιοδικά. Και ακολουθούν τα site με πωλήσεις ειδών ή οι επαγγελματικές σελίδες επιχειρήσεων. Συνολικά το διαδίκτυο έχει παραμερίσει τις παραδοσιακές εφημερίδες και τα περιοδικά αλλά ακόμη και αυτή την τηλεόραση. Ο λόγος είναι απλός. Στο internet δεν χρειάζεται να περιμένεις το δελτίο ειδήσεων για μάθεις ένα γεγονός αλλά το μαθαίνεις την στιγμή που γίνεται.

- Έχει ενεργή συμμετοχή σε αυτά όταν του δίνεται η ευκαιρία;

Ναι, αλλά νομίζω με λάθος τρόπο. Συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για να κερδίσουν ένα δώρο ή καταναλώνονται σε ανούσιες συζητήσεις στο facebook. Δεν συμμετέχουν εκφράζοντας άποψη για σοβαρά κοινωνικά ή πολιτιστικά θέματα ενώ τα διαβάζουν με ενδιαφέρον.

- Κλείνοντας, ποιο θα ήταν το μήνυμά σας ή η ευχή σας στο αναγνωστικό κοινό του Female voice εν όψει της καινούριας χρονιάς που έρχεται;


Θα ξεκινήσω με την πιο κλασική ευχή. Υγεία σε όλο τον κόσμο. Μια και απευθυνόμαστε σε γυναίκες όμως θα ήθελα, αν μου επιτρέπεται, να τις συμβουλεύσω να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια που δικαιούνται και να αγαπήσουν πιο πολύ τον εαυτό τους. Η αγάπη αυτή θα διασκορπιστεί στο περιβάλλον τους και θα δημιουργεί χαμόγελα στα πρόσωπα όλων.


Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας και σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε υγεία και όμορφες στιγμές στη ζωή σας!

Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή και την ευκαιρία που μου δώσατε να επικοινωνήσω – όχι με το αδύνατο φύλο, είναι ανδρικός μύθος αυτό – αλλά με το ωραίο φύλλο. Και να συνεχίσετε με το ίδιο μεράκι αυτή την όμορφη προσπάθεια που κάνετε.


Φράγκου Ευαγγελία, βοηθός αρχισυνταξίας στο Femalevoice
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.