Να τα πούμε; Να τα πούμε;γράφει η Μαρία Χριστοδούλου

Ήρθαν τα Χριστούγεννα ! Η αγαπημένη 
γιορτή των παιδιών ! Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά θα ξεχυθούν στους δρόμους της λαμπροφορεμένης πόλης για να τραγουδήσουν τα κάλαντα. Οι παιδικές φωνούλες θα σημάνουν τη γέννηση του Χριστού. Όλοι μας θα γίνουμε μέτοχοι της Βηθλεέμ.
Τα κάλαντα είναι ένα ελληνικό έθιμο που αναγγέλλουν το χαρμόσυνο μήνυμα των γιορτών.Η προέλευση του εθίμου είναι μάλλον διονυσιακή, καθώς στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές τα παιδιά συνήθιζαν να τραγουδούν για την καλή χρονιά, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τυλιγμένο με μαλλί προβάτου, το οποίο συμβόλιζε την ευφορία και τη γονιμότητα.
Σήμερα τα παιδιά γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με ένα τρίγωνο. Χτυπούν την πόρτα και ρωτούν: "Να τα πούμε;' Αν ο νοικοκύρης του σπιτιού το επιθυμεί τότε τραγουδούν τα κάλαντα και τελειώνουν με την ευχή ''Και του χρόνου". Χρόνια πολλά.
  Δεν υπάρχουν ξεχωριστά κάλαντα για άρχοντες και χωριστά για το λαό. Όλοι αποκαλούνται άρχοντες και το σπίτι τους αποκαλείται  «αρχοντικό».Για το Χριστό δεν υπάρχουν ταξικές διαφορές. Δεν υπάρχουν υποτελείς και δούλοι.  Ο Θεός  μεθυσμένος από αγάπη για τον άνθρωπο,φτάνει σε τέτοιο σημείο που αφήνει τα μεγαλεία για να σαρκωθεί μέσα σε μια φάτνη! 
.Όταν θα κτυπήσουν την πόρτα μας τα παιδιά των καλάντων, ας μην τα αποπάρουμε.Ας μην τα διώξουμε! Ας επιτρέψουμε τους μικρούς καλαντιστές να μας συνεπάρουν με τα χαρμόσυνα μηνύματα της γέννησης του Θεανθρώπου.
Τα κάλαντα εκτός από τα χαρμόσυνα μηνύματα των γιορτών, φέρνουν και ευχές για καλή τύχη στους νοικοκύρηδες των σπιτιών, αλλά και σε όλο τον κόσμο.Αυτοί οι μικροί μας καλαντιστές είναι η συνέχεια της παράδοσης μας.
Όσο αντηχεί το χαρμόσυνο μήνυμα των καλάντων σε όλη την πλάση οι "στολισμένες" πόλεις μας δεν έχουν πάρει ακόμα διαζύγιο από την ελπίδα . Δεν έχουν κρυφτεί πίσω από το άκρατο πνεύμα του καταναλωτισμού ,των Χριστουγέννων χωρίς Χριστό.


Μαρία Χριστοδούλου

"Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις"!
Είμαι η Μαρία Χριστοδούλου Φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αγαπημένη μου φράση" Αν δεν υπάρχει έρωτας στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση ".Έλαβα μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα  "Μαθησιακές δυσκολίες κ προβλήματα συμπεριφοράς". Έχω υλοποιήσει ως συντονίστρια προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξα εισηγήτρια- συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συντονίστρια προγράμματος στο Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων και μέλος σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Ασπάζομαι το" Δια Βίου Μάθησης "δηλώνοντας συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα. Παρακολούθησα σεμινάρια ψυχολογίας, ηλεκτρονικής τυπογραφίας, διαδραστικής τεχνολογίας. Έχω συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Συμμετείχα σε  εξεταστικά κέντρα (Aνώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού) και εξετάσεων πανελλήνιας εμβέλειας.
" Ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία κ προχωρώ"! 
 Αρχισυντάκτρια κ Αρθογράφος στο Femalevoice.gr κ σε άλλα site. 
Email Επικοινωνίας mariaxrixri@gmail.com
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.