Άννα Κορτέση ''Τα ιδανικά βιβλία μπορούν να φτιάξουν δυνατές και σωστές προσωπικότητες'' Η Άννα Κορτέση μοιράζεται τις σκέψεις της μέσω της συγγραφής της και τη συνταυτίζει με τον εθελοντισμό. Θεωρεί ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί  και το δικό της δεν κρύβεται πια αλλά με την δικιά του φωνή γίνετε παραμύθι. Είναι ανήσυχο πνεύμα και πρεσβεύει ότι τα βιβλία είναι ένα μοναδικό εργαλείο για τη σωστή ανάπτυξη  κάθε παιδιού.
Είναι μάνα, στρατιωτικός, συγγραφέας, αθλήτρια και εθελόντρια. Είναι μια ολοκληρωμένη γυναίκα , μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Ποια εσωτερική ανάγκη συντρέχει ώστε να μετουσιώνετε τις σκέψεις σας σε δημόσιο λόγο και να τις μοιράζεστε με ένα ευρύτερο κοινό;


Προτιμούσα πάντα να γραφώ πάρα να μιλάω. Νομίζω ότι η ψυχή μου γεννήθηκε με ένα χέρι που κρατούσε πάντα μια ανεξίτηλη και ανεξάντλητη πένα. Πάντα αυτά που δεν μπορεί να πει η φωνή τα λέει η ψυχή.
Είναι υπέροχο όχι μόνο να μοιράζεσαι αλλά αυτό να γίνετε αγαπητό και από τον κόσμο.
Η δικιά μου εσωτερική ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις μου ξεκίνησε όταν αποφάσισα να συνταυτίσω δυο κομμάτια μου ,τον εθελοντισμό και την συγγραφή. Έτσι όλα μου τα βιβλία γεννιούνται το καθένα για ένα ξεχωριστό λόγο αφού παραχωρώ όλα τα εμπορικά δικαιώματα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.


Είναι τα παραμύθια πρόβα ζωής για τους μικρούς μας αναγνώστες;

Μέσα από σωστά παραμύθια μπορούμε να περάσουμε πολλά και δυνατά μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες. Θεωρώ ότι τα βιβλία είναι ένα μοναδικό εργαλείο για την σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη κάθε παιδιού. Μέσα από το διάβασμα καλλιεργείται και σμιλεύεται ο χαρακτήρας των παιδιών, τους βοηθάει να ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς, να κατανοήσουν καταστάσεις πολύ πιο εύκολα , να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους αλλά και να βελτιώσουν την μνήμη τους. Με τα ιδανικά βιβλία μπορούμε να φτιάξουμε δυνατές και σωστές προσωπικότητες.


Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Έχω γράψει διηγήματα, μια ποιητική συλλογή αλλά το κομμάτι του παραμυθιού είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο.
Όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα παιδί και το δικό μου δεν κρύβεται πια αλλά με την δικιά του φωνή γίνετε παραμύθι.Το βιβλίο σας που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο " Νίνα η Λεμονίτα" από τις εκδόσεις Φυλάτος με ποια αφορμή το γράψατε;

Το παραμύθι " Νίνα η Λεμονίτα " που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος δημιουργήθηκε συγκεκριμένα για το ορφανοτροφείο Κρίκκειο της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου αφού έχω παραχωρήσει εκεί όλα τα εμπορικά δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι σε ένα τόσο μεγάλο και σπουδαίο έργο.Ποια ηχηρά μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το συγγραφικό σας έργο στους μικρούς μας φίλους;

Όταν απευθύνομαι στα παιδιά δεν τα ξεχωρίζω από το δικό μου. Θέλω να τους περνάω μηνύματα που βρίσκονται στις πιο απλές αλλά σημαντικές λέξεις της ζωής μας, οικογένεια, αγάπη, εμπιστοσύνη, κατανόηση, συμπόνια, ελπίδα.


Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Τα παιδιά είναι oι πιο σκληρoί αναγνώστες. Το να μπορείς να τους κρατάς το ενδιαφέρον με μια ιστορία και συγχρόνως να τους περνάς και μηνύματα είναι δύσκολο αλλά συγχρόνως γίνετε εύκολο όταν αυτό πηγάζει από την ψυχή του συγγραφέα και δημιουργείτε με αγάπη. Δεν μπορείς να γράψεις για ένα παιδί όταν δεν νιώθεις και εσύ έτσι και τα αισθήματα σου δεν είναι ειλικρινή.


Ποια είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Το παιδί στη σημερινή ελληνική κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ένα καλό βιβλίο. Δυστυχώς η οικονομική κρίση στην χώρα μας έχει αγγίξει πολλά νοικοκυριά, το παιδί έχει ανάγκη να ονειρευτεί και να ξεφύγει από την καθημερινότητα της πίεσης και της κρίσης. Ένα παιδικό βιβλίο μπορεί να το βοηθήσει να ξεφύγει από την σκληρή καθημερινότητα, να ονειρευτεί, να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά και να χτίσει γερά θεμέλια για έναν αυριανό δυνατό ενήλικα με σωστή κρίση.Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ένας γονιός κατάλληλα βιβλία για μικρά παιδιά;

Αρχικά οι γονείς πρέπει να διδάξουν στο παιδί να αγαπάει το βιβλίο και αυτό γίνετε μόνο αν το κάνουν οι ίδιοι. Πρέπει να γίνει μια όμορφη καθημερινή συνήθεια. Δυστυχώς στις μέρες μας οι περισσότεροι γονείς λόγο εργασιακού φόρτου αποφεύγουν να διαβάσουν με το παιδί τους ένα βιβλίο δίνοντας τους πιο σύγχρονες μεθόδους παρακολούθησης. Η επαφή όμως με το έντυπο βιβλίο δημιουργεί περισσότερα και καταλληλότερα ερεθίσματα.
Οι γονείς πριν επιλέξουν ένα βιβλίο πρέπει να γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο το βιβλίου που επιλέγουν για το παιδί τους, να προσέξουν να είναι ιδανικό για την ηλικία του και τι μήνυμα θέλουν να περάσουν μέσα από αυτό.Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία απευθύνονται μόνο στα παιδιά ή και στους γονείς τους;

Τα βιβλία δεν έχουν ηλικία. Είναι βέβαιο πως μπορούν να ψυχαγωγούν και να συγκινούν όχι μόνο τις παιδικές ψυχές, αλλά και των γονιών τους, γιατί όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας που αναζητά ένα παραθυράκι για να πετάξει στο όνειρο και να ακουμπήσει την ελπίδα.

Με τη συμβολική σας κίνηση ,να παραχωρείτε όλα τα έσοδα των βιβλίων σας για ανθρωπιστικούς σκοπούς ποιο αισιόδοξο μήνυμα  θα θέλατε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό;

Το λιγότερο που μπορώ να κάνω σαν άνθρωπος είναι αυτό. Κάτι από το «λίγο» μας να μοιραζόμασταν όλοι θα φτιάχναμε ένα μεγάλο «πολύ».
Είναι υπέροχο να μπορείς να προσφέρεις και να εισπράττεις κάτι το οποίο έχει ανεκτίμητη αξία, μια αγκαλιά, ένα χαμόγελο.

Mαρία Χριστοδούλου

"Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις"!
Είμαι η Μαρία Χριστοδούλου Φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αγαπημένη μου φράση" Αν δεν υπάρχει έρωτας στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση ".Έλαβα μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα  "Μαθησιακές δυσκολίες κ προβλήματα συμπεριφοράς". Έχω υλοποιήσει ως συντονίστρια προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξα εισηγήτρια- συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συντονίστρια προγράμματος στο Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων και μέλος σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Ασπάζομαι το" Δια Βίου Μάθησης "δηλώνοντας συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα. Παρακολούθησα σεμινάρια ψυχολογίας, ηλεκτρονικής τυπογραφίας, διαδραστικής τεχνολογίας. Έχω συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Συμμετείχα σε  εξεταστικά κέντρα (Aνώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού) και εξετάσεων πανελλήνιας εμβέλειας.
" Ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία κ προχωρώ"! 
 Αρχισυντάκτρια κ Αρθογράφος στο Femalevoice.gr κ σε άλλα site. 
Email Επικοινωνίας mariaxrixri@gmail.com
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.