Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Στην 1.029η θέση μεταξύ 12.000 Ιδρυμάτων παγκοσμίωςΣταθερή παρουσία στις λίστες των διεθνών βάσεων δεδομένων αξιολόγησης ακαδημαϊκών ιδρυμάτων κατέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

Στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων της Webometrics, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταλαμβάνει τη θέση 1.029 ανάμεσα σε 12.000 ιδρύματα από όλον τον κόσμο. Είναι δε το όγδοο κατά σειρά ελληνικό πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη λίστα.

Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council – CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας.

Δίνει πληροφορίες για περισσότερα από 18.000 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου.

Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως στην παρουσία και στη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεών τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είναι το ΕΚΠΑ (θέση 271). Ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 287, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 355, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 486 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 589.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι το όγδοο ελληνικό πανεπιστήμιο που έρχεται στη θέση 1.029 πάνω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, το Π.Θ. είναι σταθερά στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Πέρυσι τον Νοέμβριο μάλιστα βρέθηκε στη λίστα με τα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, σύμφωνα τότε με την κατάταξη του Center for World University Rankings, που έθεσε το θεσσαλικό ΑΕΙ στη θέση 919.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς λίστες κατάταξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και αυτό επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία ανόδου του, όπως άλλωστε καταγράφεται και στις διεθνείς βάσεις δεδομένων», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

Πηγή: Ε.Χ./ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.