5 έξυπνοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε την ανυπομονησία των παιδιών


«Μαμάαααα, δεν μπορώ να περιμένω!» Πόσες φορές δεν το χετε ακούσει από το παιδί σας… Πολλές φορές, ακόμη κι εμείς οι ενήλικες γινόμαστε ανυπόμονοι και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Φανταστείτε τα παιδιά!

Υπάρχουν όμως μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο, να μην πλήττουν και να μάθουν να περιμένουν – χωρίς να καταφύγετε σε κάποιο gadget.

Ορίστε 5 για αρχή:

1. Βοηθήστε το να καταλάβει την έννοια της ώρας με εικόνες

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αφηρημένη σκέψη γύρω στην ηλικία των 9. Πριν από αυτό, το μυαλό τους λειτουργεί με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο, γι ‘αυτό ίσως είναι δύσκολο γι αυτά να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ 15 και 45 λεπτών. Για να τους το κάνετε πιο εύκολο, είναι χρήσιμο να του δώσετε να καταλάβει την ώρα με εικόνες, όποτε αυτό είναι δυνατόν.

Λάθος: «Φεύγουμε σε μια ώρα.» «Έχετε 10 λεπτά για να μαζέψετε τα παιχνίδια σας.»
Σωστό: «Ο μπαμπάς θα γυρίσει σπίτι από την δουλειά όταν ο ήλιος κατέβει πίσω από εκείνη την οροφή.»

Η αναμονή δεν θα είναι τόσο ανυπόφορη για ένα παιδί εάν μπορεί να κάνει την συγκρίνει «Α, αυτό θα είναι τόσο γρήγορο όσο το να βουρτσίζω τα δόντια μου».

2. Διδάξτε στα παιδιά σας παιχνίδια που μπορούν να παίξουν και μόνα τους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το να παίζουν μόνα τους τα παιδιά, είναι σημαντικό. Ένας από αυτούς είναι ότι μπορεί να διασκεδάζει οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η φαντασία των παιδιών δεν έχει σύνορα και αυτά τα παιχνίδια δεν απαιτούν προετοιμασία ή ειδικά αντικείμενα.

Λάθος είδος παιχνιδιών: Τα παιχνίδια με smartphone ή tablet εμποδίζουν την ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας (η πορεία και το αποτέλεσμα του παιχνιδιού είναι προκαθορισμένο από τον προγραμματιστή του).

Σωστό είδος παιχνιδιών: παζλ, κυνήγι θησαυρού, φτιάχνοντας παραμύθια, παιχνίδια ρόλων, κλπ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διδάξετε ένα παιδί να παίζει ανεξάρτητα, και τα αποτελέσματα θα ξεπεράσουν όλες τις προσδοκίες εάν θωρακίσετε τον εαυτό σας με υπομονή.


3. Παιχνίδι σε δημόσιους χώρους

Τα παιδιά συχνά βαριούνται να περιμένουν μέχρι να έρθει το λεωφορείο ή να επιστρέψει η μαμά από τα ψώνια. Για αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ένας εξαιρετικός τρόπος για να μείνουν απασχολημένα.

Το παιχνίδι: Ορίζετε το έπαθλο και συμφωνείτε σ’ένα χαρακτηριστικό που θ’αναζητήσετε στα γύρω αντικείμενα (χρώμα, σχήμα, πρώτο γράμμα ενός ονόματος). Ο πρώτος που θα βρει 20 αντικείμενα κερδίζει κι έχει το δικαίωμα ν’απαιτήσει την εκπλήρωση της επιθυμίας του. Για παράδειγμα, μπορείτε να μετρήσετε αυτοκίνητα που περνούν ενώ περιμένετε στην στάση του λεωφορείου ή πινακίδες ενώ ταξιδεύετε.

Στα συν: Πρώτον, είναι ένα πολύ εθιστικό παιχνίδι. Δεύτερον σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τους κανόνες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

4. Ένας απλός τρόπος για να μην διακόπτει τους μεγάλους όταν μιλάνε

Όταν το παιδί θέλει να πει κάτι ενώ ο γονέας του μιλάει σε κάποιον άλλο, θα πρέπει απλά να βάλει το χέρι του, στο χέρι ή στον ώμο του γονέα του. Εάν ο γονιός αγγίξει κι αυτός το χέρι του παιδιού, αυτό σημαίνει ότι το «έχει ακούσει» και θα του δώσει το λόγο το συντομότερο δυνατό.

Γιατί λειτουργεί: Με την επαφή, ο ενήλικας καθιστά σαφές στο παιδί ότι το αντιμετωπίζει με σεβασμό και δεν το αγνοεί.

5. Περιμένοντας μεγάλα γεγονότα (γενέθλια, καλοκαίρι, Χριστούγεννα)

Ακόμη κι αν τα παιδιά μάθουν να μην διακόπτουν τους ενήλικες και να διασκεδάζουν μόνα τους, είναι αρκετά δύσκολο να μην ανυπομονούν από νωρίς για σημαντικές ημερομηνίες (Χριστούγεννα, γενέθλια, διακοπές κ.ο.κ.) μ’αποτέλεσμα πολλές φορές ν’αποσυντονίζονται πλήρως.


Πώς να βοηθήσετε: Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε την αναμονή πιο εύκολη, ξεκάθαρη και… σύντομη. Κάθε μέρα πριν απ’την επερχόμενη ημερομηνία φτιάξτε μαζί καρτ ποστάλ με ευχές ή δημιουργικές εργασίες, ή κρύψτε τους μικρά δωράκια σε διάφορα σημεία. Έτσι, κάθε μέρα, θα είναι σαν μια μικρή μεγάλη γιορτή. Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα μπορούν να τις απολαμβάνουν παιδιά όλων των ηλικιών: εξάλλου όλοι αγαπούν τις εκπλήξεις.

Επιμέλεια: Έλενα Θάνου
themamagers.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.