Τρεις Ιεράρχες , οι Προστάτες των Γραμμάτων !
 Στις 30 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, τιμούμε  τους Τρεις  Ιεράρχες, τους Προστάτες των
 Γραμμάτων των δασκάλων  κ των μαθητών! Τρες επιφανείς Άγιοι κ Θεολόγοι της 
ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας ο Ιωάννης ο Χρυσόστομοςο Βασίλειος ο Μέγας κ 
ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός κέρδισαν επάξια τον τίτλο των μεγίστων φωστήρων με
 τη σοφία κ τη δράση τους.Είναι γιορτή τόσο  σχολική όσο κ Χριστιανική.Σχολική  γιατί οι Τρεις Ιεράρχες,
 ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί δάσκαλοι, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς.
 Χριστιανική είναι, γιατί  ήταν ευσεβείς Ιεράρχες, επιφανείς θεολόγοι, με
 κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο, που διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη 
τους για το Χριστό.Μελέτησαν τους αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους, και 
πέτυχαν να  συμφιλιώσουν το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη.

Γι αυτό η εποχή τους ονομάστηκε: «Χρυσός Αιώνας της Εκκλησίας».

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ

Γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου γύρω στο 330 μ.Χ, αλλά μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Γονείς του ήταν η ενάρετη Εμμέλεια  και ο ονομαστός ρήτορας Βασίλειος.Οι πλούσιοι γονείς του φρόντισαν να πάρει μεγάλη μόρφωση.Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Θεολόγους  κ Πατέρας της Εκκλησίας.Σ αυτόν αποδίδεται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Σημαντική στάθηκε η συμβολή του στο χώρο των γραμμάτων.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 Γεννήθηκε το 345 στην Αντιόχεια της Συρίας. Γονείς του ήταν ο ανώτερος αξιωματικός Σεκούνδος και η ευσεβής Ανθούσα.  Ο Ιωάννης, σπούδασε ρητορική κ για το δεινό ρητορικό του λόγο ονομάστηκε ¨Χρυσόστομος¨ ,στόμα χρυσό Με τα λαμπρά του κηρύγματα κατόρθωνε να μαγνητίζει τις ψυχές των πιστών. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Με τα συγγράμματά του εξακολουθεί να μας φωτίζει κ εξέχουσα θέση κατέχει η Θεία Λειτουργία που φέρει το όνομά του.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Ο Άγιος Γρηγόριος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας γι αυτό και ονομάστηκε Ναζιανζηνός. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια κ  οι ευσεβείς γονείς του, η Νόννα και ο επίσκοπος Γρηγόριος, του έδωσαν χριστιανική ανατροφή.
Για τη σοφία του  και την ευλάβεια στα θεία, η εκκλησία μας τον ονόμασε «Θεολόγο». Ο Γρηγόριος  αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Πρόεδρος της Β’ Οικουμενικής Συνόδου. Ήταν εξαιρετικός θεολόγος κ οπαδός των γραμμάτων.Διακρίθηκε για τις πολλές αρετές καθώς και για το τεράστιο συγγραφικό του έργο.

Μαρία Χριστοδούλου
Φιλόλογος

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.