Τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα.

Η χιονοδρομία είναι τουρισμός, ψυχαγωγία και φυσιολατρία. Και η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι τα χειμερινά σπορ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, διαθέτει ουκ ολίγα χιονοδρομικά κέντρα. Ας δούμε ποια είναι τα μεγαλύτερα που υπάρχουν.

Σέλι


Το Χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1534-1900 μ., στο όρος Βέρμιο του νομού Ημαθίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934 ως οργανωμένο κέντρο, χρονιά διοργάνωσης των πρώτων Πανελλήνιων αγώνων χιονοδρομίας.

Σήμερα περιλαμβάνει 11 σύγχρονους αναβατήρες που οδηγούν σε 17 αναγνωρισμένες πίστες καταβάσεων όλων των χρωμάτων (βαθμών δυσκολίας) και δύο πίστες δρόμων αντοχής (langlauf) με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Απέχει 20 χλμ από τη Νάουσα, 24. από τη Βέροια και 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και η πρόσβαση είναι πλέον πολύ εύκολη μέσω της Εγνατίας οδού. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του κέντρου αποτελεί και το σαλέ με την γωνιακή σκεπή, το οποίο προσφέρει σειρά ανέσεων για την ξεκούραση των επίδοξων σκιέρ.


3-5 Πηγάδια

Το χιονοδρομικό κέντρο “3-5 Πηγάδια” βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας, 107 από τη Θεσσαλονίκη και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
 Πρόκειται για ένα σύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο με πίστες για κάθε βαθμό δυσκολίας με πιο διάσημες την πίστα Παράδεισος (2.600 μ.), την πίστα Αριστοτέλης (1.800 μ. μέτριας δυσκολίας) και την πίστα Φίλιππος (2.000 μ. δύσκολη). Εκτός από σκι, στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου προσφέρονται ποικίλες άλλες δραστηριότητες όπως ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς κ.α. Ακόμη έχει καθιερωθεί και ως κέντρο προετοιμασίας πολλών αθλητικών συλλόγων, ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων.

Παρνασσός

Στον Παρνασσό, σε ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας, με εντυπωσιακή γεωμορφολογία βρίσκουμε το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και εκείνο που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες. Αποτελείται από δύο περιοχές, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακκα, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους τόσο με εναέριο αναβατήρα όσο και με πίστες χιονοδρομίας. 
Οι εγκαταστάσεις αποτελούνται από 23 πίστες συνολικού μήκους 27 χλμ., 7 εναέριους και 6 συρόμενους αναβατήρες. Απέχει περίπου 180 χλμ από την Αθήνα και 30 από τον δημοφιλέστατο, γραφικό, χειμερινό προορισμό, την Αράχωβα. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη ακόμα και τις πιο δύσκολες μέρες, χάρη στα αρκετά εκχιονιστικά μηχανήματα που δε θ’αφήσουν κλειστό το δρόμο ποτέ.

Βασιλίτσα

Σε απόσταση 42 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Γρεβενών, στην καρδιά της Πίνδου βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Άνοιξε τις πύλες του το 1975 και ένα από τα πλεονεκτήματα του κέντρου είναι η μεγάλη διάρκεια του χιονιού που κρατάει από τον Νοέμβριο μέχρι την άνοιξη, καθώς και η μεγάλη ποικιλία στις πίστες. Δύο από αυτές  έχουν χαρακτηρισθεί Ολυμπιακών προδιαγραφών, η «Δίας» μήκους 1000 μ., υψομετρικής διαφοράς 289 μ. και η  πίστα Τυμφαία, μήκους 760 μ. και υψομετρικής διαφοράς 254 μ. 

Καιμακτσαλάν

Το όρος Kαϊμάκτσαλαν (γνωστότερο και ως Bόρρας) είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, με το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού του τμήματος να ανήκει στο Νομό Πέλλας. Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Kαϊμάκτσαλαν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας και αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Διαθέτει συνολικά δεκατρείς πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από τέσσερις διαφορετικούς αναβατήρες και κάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμων επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του.

Ελατοχώρι

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκετε στη Βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450μ, ενώ οι εγκαταστάσεις του, απέχουν από την πόλη της Κατερίνης 36 χλμ. Πολύ δημοφιλής προορισμός τα τελευταία χρόνια για λάτρεις των χειμερινών σπορ τόσο για τις άρτιες υποδομές του, όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλει. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι. 
 Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12 χλμ. Στην βάση του Χιονοδρομικού κέντρου υπάρχει, ένα καινούργιο διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για την μοντέρνα αισθητική του. Φυσικά, υπάρχουν και καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού και ειδών χιονοδρομίας καθώς και σχολή σκι.

Μέτσοβο

Στο Μέτσοβο υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα: οι Πολιτσές, το Καρακόλι και το νεότερο από όλα, το χιονοδρομικό του Ζυγού. Οι Πολίτσες, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία,  έχουν εύκολες πίστες, διαθέτουν σαλέ, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού. Σίγουρα είναι από τα καλύτερα χιονοδρομικά για να μάθει κάποιος σκι. Στο Καρακόλι υπάρχει ένας μονοθέσιος αναβατήρας που οδηγεί σε δύο πίστες αν και η ελλιπής χιονόπτωση κάνει τη λειτουργία του επιτρεπτή όλο και λιγότερο.
 Ο Ζυγός στο Ανήλιο, βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο από τα τρία (1680-1850μ.), διαθέτει έναν εναέριο διθέσιο αναβατήρα 700 μέτρων με τρεις πίστες,  δύο συρόμενα και 2 baby lifts, αλλά και πιστά δρόμου αντοχής από 5 εως 10 χλμ. Οι αποστάσεις των χιονοδρομικών από το Μέτσοβο είναι πάρα πολύ μικρές. Αυτό σημαίνει ότι η επίσκεψη για σκι συνδυάζεται τις περισσότερες φορές με διαμονή στην πανέμορφη, παραδοσιακή κωμόπολη της Ηπείρου.

airchampion24.com
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.