Η λίμνη-κόσμημα που δημιουργήθηκε με ανθρώπινη παρέμβαση!


Στα βορειοδυτικά του νομού Σερρών, κάτω από το βουνό Μπέλες, κάποτε το τοπίο ήταν πολύ διαφορετικό. Μέχρι που έφτασε το 1932, κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα, κοντά στο χωριό Λιθότοπος, και με σκοπό τη συγκράτηση του ποταμού και την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών, δημιουργήθηκε η υπέροχη λίμνη Κερκίνη.


Μικρά χωριά, παραλίμνια δάση, νεροβούβαλοι- ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ελλάδα ζει εδώ!- πλήθος ψαριών, εκατοντάδες είδη άγριων πουλιών, εκ τω οποίων και κάποια προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση, και πλήθος φυτών, όπως το νούφαρο και το νεροκάστανο, συνθέτουν το εξαιρετικής ομορφιάς σκηνικό και τον μεγάλης σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Μπορεί η λίμνη να είναι αγαπημένος προορισμός για bird watchers, ωστόσο εκτός των πουλιών στη λίμνη ζουν επίσης αμφίβια, ερπετά και θηλαστικά.


Μην παραλείψετε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», ειδικές βάρκες που πλέουν ακόμα και σε πολύ ρηχά νερά. Αλλά και όσοι δεν αγαπούν τις βαρκάδες θα έχουν πολλές άλλες επιλογές, όπως ποδηλασία ή βόλτες με άλογο. Η πεζοπορία στις όχθες της λίμνης ενδείκνυται μόνο όταν η στάθμη των υδάτων είναι χαμηλή.
Για θέα στη λίμνη που θα σας κόψει την ανάσα, κάντε μια στάση στο χωριό Λιθότοπος, που βρίσκεται δίπλα στο φράγμα.

newsbeast.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.