H Λάρισα τίμησε τον Παναγιώτη Παπαθανασίου!


«Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Παναγιώτης Παπαθανασίου» πρότεινε ο Δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης.

Με μουσική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας και το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τίμησαν τη μνήμη του ιστορικού προέδρου του Μουσικού Συλλόγου Παναγιώτη Παπαθανασίου.

Στην εκδήλωση μιλώντας ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης τόνισε: «Η πόλη,  εσείς όλοι που έχετε γεμίσει ασφυκτικά το Δημοτικό Ωδείο,   τιμάμε σήμερα τον Παναγιώτη Παπαθανασίου για την μακρόχρονη προσφορά του στην προώθηση του πολιτισμού, μέσω της πολυετούς και ολοκληρωτικής αφοσίωσής του στην μουσική και ειδικότερα στην χορωδιακή μουσική.
Επιτρέψτε μου να το πω με απλά λόγια. Ο Παναγιώτης Παπαθανασίου σφράγισε για τριάντα περίπου χρόνια την χορωδιακή μουσική στην Λάρισα, με συνέπεια, ποιότητα και υψηλό αισθητικό κριτήριο.

Ανθρωπος ανοικτός και εξωστρεφής, ευγενικός και ανοικτόμυαλος, με εκλεπτυσμένο και  ανεξάντλητο χιούμορ.

Η πόλη, επίσης κυρίες και κύριοι τιμά μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα της Λάρισας, έναν ενεργό Πολίτη. Αγαπούσε την Λάρισα και συνδύαζε την αφοσίωση του στην μουσική με την προσπάθεια ανάδειξης και στήριξης της πόλης.

Ο  Παναγιώτης Παπαθανασίου, με τη αφοσίωσή του στη χορωδιακή μουσική και τα όσα έχει κάνει για την ανάδειξή και τη διάδοσή της,  συνέβαλε στην ενίσχυση της πολιτιστικής δημιουργίας και παραγωγής  που παρατηρήθηκε και αναπτύχθηκε στη πόλη μας και μάλιστα με έντονο και πρωτοποριακό τρόπο από την περίοδο της Μεταπολίτευσης  και για αρκετά χρόνια αργότερα.

Αφοσιώθηκε στην χορωδιακή μουσική όχι ως επαγγελματίας μουσικός αλλά ως ερασιτέχνης, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης: ως εραστής της τέχνης. Για 60 και πλέον χρόνια.

Χορωδός από το 1955. Από το 1976 μέχρι και το 1988, πέρασε απ΄ όλες τις διοικητικές θέσεις και από 1988 για 24 ολόκληρα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, ενώ  επί οκτώ χρόνια ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Για την συνολική του προσφορά στην χορωδιακή μουσική βραβεύθηκε πριν μερικά χρόνια από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος.

Όλη του η ζωή εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσε η μουσική και το τραγούδι. Ως παιδί, μεγάλωσε σε μια οικογένεια με έντονη σχέση με την μουσική αφού ο πατέρας ήταν οργανοποιός, την γυναίκα που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, τη κυρία Ντίνα,  την γνώρισε μέσα στον Μουσικό Σύλλογο και όπως ήταν απολύτως λογικό, οι δυο κόρες η Ήβη και η Μυρτώ  ακολουθούν τις δικές τους πορείες στο χώρο της μουσικής, με θαυμαστή επιτυχία.

Όμως δεν είναι μόνο η ολοκληρωτική και μακρόχρονη αφοσίωση στην πολιτισμό μέσω της χορωδιακής μουσικής. Ο Παναγιώτης Παπαθανασίου, δεν τιμάται σήμερα επειδή επί δεκαετίες αφιερώθηκε  στην χορωδιακή μουσική, – υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις – αλλά κυρίως γιατί ενέπνευσε, άνοιξε νέους δρόμους, με τη διορατικότητά και εξαιτίας του γεγονότος ότι πάντα ήταν ανοικτός σε νέες ιδέες.

Με την μεθοδικότητά του, την επιμονή του και σε συνδυασμό με την ευρύτατη αναγνώριση της τοπικής κοινωνίας στο έργο και την προσωπικότητά του, απογείωσε την χορωδιακή μουσική στη Λάρισα, η οποία τις δεκαετίες του 80’ και του 90’ φιλοξένησε, στον Γαλαξία τότε, εκλεκτά χορωδιακά σύνολα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με υψηλό αισθητικό κριτήριο και με επιμονή στην αναζήτηση του ποιοτικού, ο Παναγιώτης Παπαθανασίου συνέδεσε το όνομά του με την χορωδιακή μουσική δίνοντας έμφαση στην ποιότητα. Συνέβαλε ώστε ο Μουσικός Σύλλογος να ανοίξει τα φτερά του στην Ελλάδα και στον εξωτερικό αλλά και να συνεργαστεί με τους μέγιστους της μουσικής, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον  Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους.

Αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με υπομονή και χιούμορ. Άλλωστε όσοι τον γνώριζαν έχουν να λένε για το εκλεπτυσμένο, ενδεχομένως και ξεχωριστό χιούμορ του.

Γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ιδιαίτερα κοινωνικός και ανοικτός με τους ανθρώπους, έβρισκε τον τρόπο να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Πάντα με το χαμόγελο αλλά και θάρρος, δεν δίσταζε να αξιοποιήσει την κοινωνική αναγνώριση και το κύρος της προσωπικότητάς του και να χτυπήσει πόρτες προκειμένου με κάποιο τρόπο να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, που ενίοτε παρουσιάζονταν στην πορεία του Μουσικού Συλλόγου.

Ένα περίπου χρόνο μετά την απώλεια του, είναι δεδομένο ότι μας λείπει. Όμως η πολύτιμη προσφορά του στην πόλη και τον πολιτισμό, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε να λησμονηθεί. Είναι χρέος της πόλης προς τον Παναγιώτη για την απεριόριστη αγάπη και την ανιδιοτελή προσφορά του στην Λάρισα.

Αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής και προσφοράς για την ξεχωριστή και ανεξάντλητη προσφορά του Παναγιώτη στην Λάρισα, στον πολιτισμό και την χορωδιακή Μουσική.

Έτσι, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την απόφασή μας, ο Δήμος Λαρισαίων να στηρίξει έμπρακτα και με κάθε δυνατό τρόπο, θέτοντας υπό την αιγίδα του,  το Χορωδιακό Φεστιβάλ που διοργανώνει ανά διετία ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας, προτείνοντας την μετονομασία του σε «Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Παναγιώτης Παπαθανασίου».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, η Ανδρική Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Κτιστάκη και η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη


Στην εκδήλωση για τον Παναγιώτη Παπαθανασίου μίλησαν ο μαέστρος Δημήτρης Καρβούνης και ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας.Η προσφορά του Παναγιώτη Παπαθανασίου, που έφυγε από τη ζωή πέρσι τα Χριστούγεννα σε ηλικία 82 ετών, στην εξέλιξη και ανάδειξη της χορωδιακής μουσικής αλλά και γενικότερα του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης, είναι τεράστια και πολυσχιδής. Ήταν επί 24 χρόνια πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, για περισσότερα από 60 χρόνια χορωδός, και επί οκτώ χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Ακόμη, ένας πολύ ευγενής άνθρωπος και ευτυχής πατέρας που είδε τις κόρες του Μυρτώ και Ήβη να ασχολούνται με τη μουσική που τόσο αγαπούσε. Η διάσημη υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου και η διακεκριμένη τσελίστρια Ήβη Παπαθανασίου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

larissanet.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.