Πολύμνια Κοσσόρα ''Η συγγραφή είναι ένα διαρκές ταξίδι σε έναν απέραντο κόσμο''.
Η Πολύμνια Κοσσόρα  είναι μια δυναμική παρουσία στο χώρο της συγγραφής. Πετυχαίνει  να δώσει πνοή στα μικρά θραύσματα εικόνων και εντυπώσεων που συσσωρεύει μέσα της με ένα μοναδικό χειρισμό της σύγχρονης γλώσσας .Αποτυπώνει τις σκέψεις της  στο χαρτί και καλεί τον αναγνώστη σε ένα ανεπανάληπτο  ταξίδι του νου και της φαντασίας με ανατρεπικές πολλές φορές προεκτάσεις.


Ποια εσωτερική ανάγκη συντρέχει ώστε να μετουσιώνετε τις σκέψεις σας σε δημόσιο λόγο και να τις μοιράζεστε με ένα ευρύτερο κοινό;

Όταν είσαι παθιασμένος αναγνώστης, αλλά και ακούραστος παρατηρητής των ανθρώπινων πραγμάτων, συσσωρεύεις μέσα σου με τον καιρό  ένα τεράστιο μωσαϊκό από εμπειρίες, εντυπώσεις, ακούσματα, βιώματα. Όλο αυτό το υλικό, αυτά τα μικρά θραύσματα από εικόνες και εντυπώσεις ζυμώνονται με έναν μαγικό τρόπο μεταξύ τους ώστε να φτιάξουν μια νέα ιστορία που δεν μοιάζει συγκεκριμένα με τίποτα από τα προηγούμενα. Τότε θέλεις πια να της δώσεις διέξοδο, να την μοιραστείς. Απλώνοντας την στο χαρτί αρχίζεις να νοιάζεσαι για τον αναγνώστηΚυκλοφορεί το πόνημα σας" Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;" από τις εκδόσεις Ωκεανός. Ποιο ερέθισμα στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή αυτού του πνευματικού σας παιδιού;

Πάντα υπάρχει ένα σποράκι, από μια παλιά εικόνα, από κάποιο άκουσμα. Εδώ ένα τέτοιο σποράκι ήρθε και συναντήθηκε με την η επιθυμία μου να μιλήσω για το πώς μπορεί να έρθει τα πάνω-κάτω μια στρωμένη ‘καλή ζωή’, όταν κάτι απροσδόκητο την βάζει μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα. Και πώς στην καρδιά της ανατροπής βρίσκεται η διαφορετικότητα Βορρά – Νότου. Η απόσταση ανάμεσα σε δυο  κουλτούρες που έχουν διαμορφώσει διαφορετικά πρότυπα  και συμπεριφορές. Πάνω σ’ αυτήν την κεντρική ιδέα θίγονται αναπόφευκτα και άλλα κοινωνικά θέματα, όπως η μονογονεϊκή οικογένεια και το δικαίωμα του παιδιού να διεκδικεί τη ζωή του.


Πότε ο ήλιος καίει τα μεσάνυχτα; Τι θέλετε να υποδηλώσετε μέσα από λέξεις- σύμβολα;

Η συμβολική σημασία αυτού του παράδοξου συνδυασμού, ενός ήλιου που μπορεί να καίει τα μεσάνυχτα, έρχεται να δεθεί με τη ρεαλιστική εκδοχή του Ήλιου του Μεσονυχτίου της Νορβηγίας, που είναι ο ένας από τους δυο πόλους της ιστορίας. Ο συμβολισμός παραπέμπει σε έναν ήλιο-αλήθεια που φωτίζει τα ανείπωτα, ανατρέπει δεδομένα και μπορεί να κάψει ζωές. Ο ήλιος του απρόκλητου, του απροσδόκητου, του παράλογου. Ακόμη, πέρα από όλα αυτά, είναι και ο ήλιος της αγάπης που συμφιλιώνει και επουλώνει πληγές. Φωτίζει και μια νέα ημέρα που μπορεί να ξημερώσει μετά από την απώλεια και την οδύνη.

Υπάρχουν πραγματικά πρόσωπα και περιστατικά από τα οποία εμπνευστήκατε ή αφορά εξολοκλήρου μυθοπλασία;

Η ιστορία του βιβλίου μου είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας, προϊόν αυτής της μαγικής ζύμωσης που ανέφερα προηγουμένως.  Ωστόσο η πλοκή περιέχει και ένα μεγάλο, κρίσιμο γεγονός  που είναι απόλυτα αληθινό και συντάραξε τη διεθνή κοινή γνώμη όταν συνέβη το 2011. Όσο για τους κεντρικούς χαρακτήρες, αυτοί πλάστηκαν στα μέτρα της ιστορίας που ήθελα να αφηγηθώ. Παρ΄ όλα αυτά, όπως πιστεύω ότι συμβαίνει σε κάθε συγγραφέα, τα πρόσωπα συχνά αντανακλούν πλευρές δικών μου ανθρώπων ή ακόμη και μικρά, σκόρπια στοιχεία της δικής μου ταυτότητας.

Η μοίρα ή οι επιλογές τους καθορίζουν τους ήρωες σας;

Η ζωή των ηρώων μου αντανακλά άμεσα ή έμμεσα τις επιλογές τους. Τις ιδέες τους, τις αποφάσεις τους σε δεδομένες στιγμές, τις απαντήσεις που δίνουν στα μεγάλα διλήμματα. Έρχονται όμως κάποιες στιγμές, ειδικά όταν πιστεύουν ότι έχουν τα πάντα στον έλεγχο τους, που διαψεύδονται οι βεβαιότητες. Δημιουργούνται συνθήκες, έρχονται απροσδόκητα γεγονότα που ανατρέπουν όλα τα δεδομένα τους. Είτε για καλό, είτε για κακό. Μόνο που η συνειδητοποίηση των ορίων τους συμβαίνει κυρίως στο κακό. Αυτή είναι η δύναμη του Τυχαίου. Αυτό που συνήθως ονομάζουμε μοίρα. Ίσως θα έπρεπε να το λέμε ΖΩΗ, με όλες τις εκπλήξεις της, όμορφες ή δραματικές. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε με το βιβλίο σας στο αναγνωστικό σας κοινό;

Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για μήνυμα. Θα προτιμούσα να περάσω μια προσδοκία μου. Το απόσταγμα, αυτό που θα μείνει στον αναγνώστη από το μαγικό ταξίδι της ανάγνωσης, να είναι η αποδοχή του διαφορετικού, η ανοχή, η συμφιλίωση με τις αδυναμίες μας και η ιαματική δύναμη της αγάπης.

Ποια είναι τα συστατικά για ένα πετυχημένο λογοτεχνικά κ εμπορικό βιβλίο;

Δυσκολεύομαι να ορίσω τις παραμέτρους ενός επιτυχημένου εμπορικού βιβλίου. Αρκετές από αυτές ξεφεύγουν από τον έλεγχο του συγγραφέα. Θα προτιμούσα να δώσω κάποια χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου λογοτεχνικά βιβλίου. Κατ’ αρχήν η πλοκή, η ιστορία. Μια ιστορία ενδιαφέρουσα, με ειρμό, ζωντάνια, με πιστευτές ανατροπές. Και αμέσως μετά οι ήρωες. Χαρακτήρες ανθρώπινοι, ρεαλιστικοί, με σάρκα και οστά, με αρετές και αδυναμίες. Όχι υπερήρωες ή τέρατα. Και βέβαια, η γλώσσα. Γλώσσα στρωτή, χωρίς πολλά βαρίδια, όπως η πληθώρα σχημάτων λόγου. Χωρίς πολυλογία, κάτι που δυστυχώς απαντάται πολύ συχνά τελευταία μέσω των βιβλίων-τούβλων των 600 ή 800 σελίδων. Τέλος, το ηχόχρωμα της φωνής του συγγραφέα. Ένα ύφος φυσικό όχι επιτηδευμένο, αλλά διακριτό, που αφήνει ένα αποτύπωμα στον αναγνώστη.
Πιστεύετε ότι η συγγραφική διαδρομή σταματά κάποια στιγμή ή είναι ένα αδιάλειπτο ταξίδι που κρύβει εκπλήξεις κ σε καλεί να τις συναντήσεις κ να τις κατακτήσεις;

Η συγγραφή είναι, πιστεύω,  ένα μαγικό, διαρκές ταξίδι σε έναν απέραντο κόσμο. Έναν κόσμο γεωγραφικά, ιστορικά και συναισθηματικά ατελείωτο. Αυτό το ταξίδι έχει στάσεις, έχει ζόρι, δυσκολίες, αλλά και ευτυχισμένες ημέρες. Έχει απογοητεύσεις, μα και εξάρσεις. Έτσι και ξεκινήσεις, μου φαίνεται αδιανόητο να σταματήσεις, έστω και με στάσεις και αναπόφευκτες διακοπές. Με τη συγγραφή ανοίγεις τον εαυτό σου προς τον αναγνώστη, εκτίθεσαι και πλέον προχωρείς χωρίς αναστολές όλο και σε νέες συναντήσεις.


Ποια η αγαπημένη σας φράση;

 Μου αρέσει πολύ μια φράση από το βιβλίο μου και πιστεύω ότι το νόημα της πάει πιο μακριά από τις λέξεις:
«Κι εκείνος να είναι αληθινός, ούτε γίγαντας, ούτε νάνος. Εκείνος που ονειρευόταν τις μεγάλες επαναστάσεις, να κάνει τη μικρή, τη δύστροπη επανάσταση της αποδοχής».

Μαρία Χριστοδούλου

"Να ζεις να αγαπάς και να μαθαίνεις"!

Είμαι η Μαρία Χριστοδούλου Φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αγαπημένη μου φράση" Αν δεν υπάρχει έρωτας στην εκπαίδευση δεν υπάρχει εκπαίδευση ".Έλαβα μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα  "Μαθησιακές δυσκολίες κ προβλήματα συμπεριφοράς". Έχω υλοποιήσει ως συντονίστρια προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξα εισηγήτρια- συντονίστρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Συντονίστρια προγράμματος στο Ίδρυμα Βουλής των Ελλήνων και μέλος σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα. Ασπάζομαι το" Δια Βίου Μάθησης "δηλώνοντας συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα. Παρακολούθησα σεμινάρια ψυχολογίας, ηλεκτρονικής τυπογραφίας, διαδραστικής τεχνολογίας. Έχω συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Συμμετείχα σε  εξεταστικά κέντρα (Aνώτατο συμβούλιο επιλογής προσωπικού) και εξετάσεων πανελλήνιας εμβέλειας.

" Ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία κ προχωρώ"! 

 Αρχισυντάκτρια κ Αρθογράφος στο Femalevoice.gr κ σε άλλα site. 

Email Επικοινωνίας mariaxrixri@gmail.com

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.