"Ο Ζητιάνος" του Α. Καρκαβίτσα στο θέατρο του μύλουΤο Θεσσαλικό Θέατρο εγκαινιάζοντας την περίοδο της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης, ξεκινάει με δύο μετακλήσεις με θεματικό άξονα «Η Ελληνική ύπαιθρος στην Πεζογραφία».

Η πρώτη είναι η παράσταση «Ο Ζητιάνος» του Αντρέα Καρκαβίτσα που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στις 9 το βράδυ, στο Θέατρο του Μύλου.
Η δεύτερη είναι «Η Μαζώχτρα» του Αργύρη Εφταλιώτη που θα παρουσιαστεί στις 5,6,7 και 8 Μαρτίου.

«Ο Ζητιάνος» του Αντρέα Καρκαβίτσα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή με τον Λεωνίδα Κακούρη στο ρόλο του Τζιριτόκωστα ο οποίος ανενδοίαστα εξαπατά ανθρώπους, πατώντας πάνω στις φοβίες και τις αγωνίες τους και σπέρνει την καταστροφή σ’ ένα ολόκληρο χωριό.

Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο της προσάρτησης της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 και της δημιουργίας των νέων συνόρων του Ελληνικού κράτους.

 Αυτά τα χρόνια, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, το σημαντικότερο ζήτημα ήταν η διάδοχη κατάσταση των περιουσιών των Τούρκων που αποχωρούσαν πλέον από τη Θεσσαλία και τις πουλούσαν στους λίγους πλούσιους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι φτωχοί κολίγοι να χάνουν και τα λίγα προνόμια που είχαν.

Η ανακατάταξη του πλούτου γίνεται πάντα εις βάρος των αδυνάτων. Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από την έλλειψη μόρφωσης και τις προλήψεις, καθιστώντας τον άνθρωπο έρμαιο και αντικείμενο εκμετάλλευσης κάθε πανούργου, επιτήδειου και ισχυρού.

Αυτό που καθιστά την ιστορία επίκαιρη, παρά τις όποιες αδυναμίες και ελλείψεις του ανθρώπου, είναι η «εν δυνάμει» βούλησή του να αντιστέκεται στο κακό, σε αυτό που θέλει να τον αφομοιώσει, να τον καταστρέψει, να τον εξαφανίσει. Εξετάσεις που οι Έλληνες ως λαός έχουν στα γονίδιά τους να δίνουν πολύ συχνά και άλλοτε να χάνουν, άλλοτε να κερδίζουν, πάντα όμως αγωνίζονται για να το πετύχουν.

Συντελεστές:

Διασκευή: Κική Κουβαρά
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Άννα Απέργη

Επιμέλεια φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κατασκευή σκηνικού-μάσκες: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού
Κλαρίνο-Ντουντούκ: Γιώργος Δούσος
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων στο: 2410-533417
Καθημερινά:10 π.μ - 1μ.μ. Απόγευμα από τις 6.30 τις ημέρες παραστάσεων

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 € & Φοιτητών - Ανέργων - Άνω των 65 ετών: 8 €.
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.