Η μητρότητα ρίχνει (ή ανεβάζει) την αυτοεκτίμηση μας;
Η μητρότητα ρίχνει (ή ανεβάζει) την αυτοεκτίμηση μας; Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μας λέει...

Η μητρότητα είναι μία από τις πιο ικανοποιητικές και ταυτόχρονα πιο δύσκολες εμπειρίες στη ζωή. Το σώμα μας υφίσταται τεράστιες αλλαγές, ενώ παράλληλα οι απαιτήσεις και η φροντίδα αυτού του μικροσκοπικού ανθρώπου που έρχεται στη ζωή, μπορεί να γίνουν και εξαντλητικές.

Η σύγχρονη γυναίκα είναι ακόμη πιο ευάλωτη σε αυτήν την περίπτωση και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Tilburg της Ολλανδίας. 

Ψυχολόγοι που διενήργησαν τη συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερες από 84.000 Νορβηγίδες από το 1999 μέχρι και το 2008. Οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, στην περίοδο μετά τη γέννηση του παιδιού και γυναίκες μετά τη γέννηση του δεύτερου, τρίτου και τέταρτου παιδιού τους.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: «Αισθάνομαι απολύτως άχρηστη κατά περιόδους» και «Έχω μια θετική στάση απέναντι στον εαυτό μου». 

Οι ερευνητές κατέληξαν σε ένα σταθερό συμπέρασμα:

Οι γυναίκες παρουσίασαν μείωση της αυτοεκτίμησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ενώ στη συνέχεια η αυτοεκτίμησή τους αυτή αυξήθηκε έξι μήνες μετά.

Στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους, η αυτοεκτίμηση των γυναικών ήταν ακόμη κατώτερη από το όριο.


Το ενδιαφέρον μάλιστα της έρευνας είναι ότι τα αποτελέσματα ήταν κοινά και για τις νέες μητέρες, αλλά και για εκείνες που έγιναν για δεύτερη ή και τρίτη φορά μητέρες.

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.