Συνέντευξη της Έλιας Κουρή στο Femalevoice


 Ως Διευθύντρια του διαδικτυακού περιοδικού FEMALEVOICE.GR είναι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεσαι, αγαπημένη μας Έλιας Κουρή στη συντακτική μας ομάδα. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το κομμάτι της βιβλιοκριτικής; 

Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να αποτελώ μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού σας. Μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράζομαι δημιουργικά και να ασχολούμαι με αγάπη και μεράκι με κάτι που αγαπώ πολύ, το βιβλίο και τη βιβλιοκριτική. Θα έλεγα πως η βιβλιοκριτική ήρθε τυχαία στη ζωή μου, έπειτα από κάποιες σπουδές στην Επιμέλεια και Διόρθωση Κειμένων που παρακολούθησα στην Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός στην Αθήνα. Στα πλαίσια των μαθημάτων μάθαμε πώς να «ξεκλειδώνουμε» τα κείμενα, να τα αναλύουμε και να παρεμβαίνουμε στα σωστά σημεία ώστε να τα αναδείξουμε. Παράλληλα μάθαμε και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά για τη γραφή, τους χαρακτήρες και το ύφος του κειμένου. Όλα αυτά μου έδωσαν το έναυσμα ώστε να γράψω την πρώτη μου βιβλιοκριτική. Πέρα όμως από τις τεχνικές γνώσεις αντιμετωπίζω το βιβλίο και τον συγγραφέα του με σεβασμό, βάζω κέφι και μεράκι σε αυτό που κάνω και αυτό το εισπράττει ο αναγνώστης.

 Θα ήθελες να μας μιλήσεις για τις σπουδές σου; Και ποιος ήταν ο λόγος που σε ώθησε να διαλέξεις τον δρόμο αυτό; 

Σπούδασα Γαλλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανέκαθεν μου άρεσε η επαφή με τις ξένες γλώσσες (μιλάω γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά), όπως και με τα παιδιά, αλλά το έναυσμα για να σπουδάσω Γαλλική Φιλολογία μου το έδωσε το σχολείο μου, η Ελληνογαλλική Σχολή Άγιος Ιωσήφ Αθηνών και οι πολύ σωστές και καλές βάσεις που μου έδωσαν στη γλώσσα οι καθηγήτριές μου. Επίσης, πάντα είχα ιδιαίτερη κλίση προς τα φιλολογικά μαθήματα. Θα μου άρεσε να έχω ασχοληθεί και με την Ελληνική Φιλολογία, όμως δεν κατάφερα στις Πανελλαδικές να περάσω στην επιλογή αυτή. Όμως επειδή αυτό αποτελούσε όνειρο ζωής, μέσα από τις σπουδές Επιμέλειας Κειμένων και τα μαθήματα Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής που έκανα χρόνια μετά, αισθάνομαι πως κατά ένα μέρος πραγματοποίησα και αυτό το όνειρο.


Θεωρείς ότι οι Νεοέλληνες διαβάζουν βιβλία; Είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του βιβλίου;

Ναι, πιστεύω πως αρκετοί άνθρωποι σήμερα διαβάζουν και είναι ευαισθητοποιημένοι στο χώρο του βιβλίου και της Λογοτεχνίας. Το βιβλίο ανοίγει τους ορίζοντές μας, είναι πηγή γνώσεων, μας βοηθά να ταξιδεύουμε σε κόσμους φανταστικούς, να κάνουμε όνειρα και να δραπετεύουμε έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας που όλοι αντιμετωπίζουμε. Πολλές φορές, επίσης, μας βοηθά να αλλάξουμε οπτική για θέματα που μας απασχολούν και να δούμε τη ζωή μας με άλλα μάτια.

 Αυτή την περίοδο της ζωής σου επαγγελματικά αλλά και στον ελεύθερο χρόνο σου με τι ασχολείσαι;

Έπειτα από αρκετά χρόνια στην ανεργία, όπως χιλιάδες νέοι σήμερα, από το 2016 εργάζομαι σε ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών όπου διδάσκω γαλλικά και αγγλικά. Παράλληλα κάνω και ιδιαίτερα μαθήματα από την περίοδο που ήμουν φοιτήτρια. Επίσης για αρκετά χρόνια εργάστηκα στον χώρο του Τύπου (στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Χρυσή Ευκαιρία) στον τομέα της Διόρθωσης και Επιμέλειας Κειμένων. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω, γράφω βιβλιοκριτικές και άρθρα για ταξίδια, ταξιδεύω, πηγαίνω θέατρο και γενικά λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Πολιτισμό.


 Λατρεύεις τα παιδιά και παίρνεις χαρές από αυτά αλλά και αγωνίες. Πόσο δύσκολο είναι να είσαι εκπαιδευτικός;

Ναι, λατρεύω τα παιδιά και την επαφή με αυτά. Ο κυριότερος λόγος που έγινα εκαπιδευτικός είναι η αγάπη μου για αυτά. Λατρεύω να τους μεταδίδω γνώσεις, αξίες και να προσπαθώ να τα κάνω καλύτερους ανθρώπους. Επίσης θεωρώ σημαντικό να τους κοινωνώ την αγάπη μου για τη γλώσσα και να τα ενθαρρύνω να πετύχουν τους στόχους τους και όσα ονειρεύονται. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη και την ενθάρρυνση, πρέπει να αισθάνονται ότι πιστεύεις σε αυτα και στις δυνατότητές τους, και ότι τους βοηθάς να κατακτήσουν τον κόσμο. Είναι δύσκολο να είσαι εκπαιδευτικός, ταυτόχρονα όμως είναι και μια ωραία πρόκληση να προσπαθείς να «ξεκλειδώσεις» την προσωπικότητα ενός παιδιού, να επικοινωνήσεις μαζί του. Θεωρώ τη διδασκαλία λειτούργημα. Τα παιδιά είναι αθώα αλλά και πανέξυπνα και ερχόμενη σε επαφή μαζί τους βγαίνω κερδισμένη και γίνομαι και εγώ ξανά παιδί.

 Ζεις στην Αθήνα παρά πολλά χρόνια. Θεωρείς ότι οι πολιτισμικές ευκαιρίες που δίνονται στην πόλη αυτή να παρακολουθήσεις την κάνει να διαφέρει από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας; 

 Είναι αλήθεια πως στην Αθήνα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να παρακολουθήσει κάποιος θεάματα που προάγουν τον πολιτισμό. Θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όμως το αθηναϊκό κοινό δεν τις εκμεταλλεύεται όσο θα έπρεπε. Αντιθέτως στην επαρχία το κοινό «διψά» για πολιτισμικές δραστηριότητες και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας οργανώνονται πολιτιστικές δραστηριότητες με πολύ ένθερμους υποστηρικτές και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για να προαχθεί ο πολιτισμός. Τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι και όχι η ποσότητα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων.


 Θεωρείς ότι η κρίση που διάγει η χώρα μας είναι μόνον οικονομική ή και πολιτισμική;

Σαφέστατα δεν είναι μόνο οικονομική. Πάνω και πέρα απ’ όλα είναι πολιτισμική. Έχει να κάνει με την έλλειψη παιδείας και σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο. Εκλείπουν ηθικές αξίες όπως ήθος, παιδεία, σεβασμός, αλληλοβοήθεια. Κρυβόμαστε πίσω από την οικονομική δυσχέρεια και ξεχνάμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο με όποιον τρόπο μπορούμε. Η αξία της προσφοράς έχει χαθεί. Πώς λοιπόν έπειτα από αυτά να προαχθεί ο πολιτισμός;

 Είσαι ένας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, πιστεύεις ότι η αλληλεγγύη είναι βασική προϋπόθεση για μια υγιή κοινωνία;

Ναι, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη ως χαρακτήρας. Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση διάγουμε πρωτίστως κρίση αξιών. Έλειψη ήθους, παιδείας, σεβασμού προς τον διπλανό μας. Δεν μπορώ να βλέπω παιδιά εγκαταλελειμμένα ή άρρωστα, ανθρώπους να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη και να ψάχνουν στα σκουπίδια ενώ εγώ δεν στερούμαι το σπίτι μου ή το φαγητό μου. Αν η κοινωνία μας είχε όλες τις παραπάνω αξίες και το πνεύμα αλληλεγγύης, σίγουρα θα ήταν πιο υγιής.

 Μπορούμε με δικές μας καθημερινές πράξεις να ομορφαίνουμε τη ζωή των διπλανών μας ανθρώπων; 

Βεβαιότατα. Όταν θα δώσεις αγάπη, θα πάρεις αγάπη και το καλό που θα κάνεις για τον συνάνθρωπο σίγουρα θα σου ανταποδωθεί αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μπορείς να δώσεις χαρά σε ένα παιδί πολύ εύκολα. Ο καθένας μας με απλές καθημερινές πράξεις, ακόμα και με ένα «Σε νιώθω» ή «Θα είμαι εδώ για σένα όποτε με χρειαστείς» μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε αυτόν που έχει ανάγκη. Το παν είναι να νιώθουμε καλά μέσα μας.


 Θα μας εκπλήξεις στο εγγύς μέλλον με τη συγγραφή κάποιου δικού σου βιβλίου; 

Έχω μάθει στη ζωή μου ποτέ να μην λέω ποτέ και να μην αποκλείω τίποτα. Μέχρι στιγμής δεν μου βγαίνει. Αισθάνομαι ότι μου ταιριάζει καλύτερα η αρθρογραφία βιβλιοκριτικής και ταξιδιωτικών άρθρων. Δεν είναι για όλους εύκολο να γράψουν βιβλίο. Ο δάσκαλός μου στα μαθήματα λογοτεχνίας, ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης, τον οποίο ευχαριστώ για όσα έχω μάθει, μου έμαθε να μην πιέζομαι. Αν είναι να έρθει η έμπνευση θα έρθει. Εγώ θα συνεχίσω να διαβάζω και να ασχολούμαι με το βιβλίο με τον τρόπο μου και στο μέλλον «Ποιος ξέρει; Θα δούμε!»

Για το FEMALEVOICE.GR Μαριέττα Λάμπρου
Νομικός - Διευθύντρια του Femalevoice.gr.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.