Η πιο φουτουριστική βιβλιοθήκη βρίσκεται στην Κίνα και φιλοξενεί 1.200.000 βιβλία.


Σκοτεινοί χώροι με σκόνη και μικρό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κάπως έτσι έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας τις βιβλιοθήκες και τους χώρους ανάγνωσης. Η φαντασία του ανθρώπινου μυαλού όμως και οι δυνατότητες των αρχιτεκτόνων δεν σταματούν σε αυτά τα παρωχημένα μοντέλα. Όπως αποδεικνύει το τελευταίο project του πρωτοποριακού ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV, σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία TUPDI, ο τρόπος που βλέπουμε τις βιβλιοθήκες επαναπροσδιορίζεται με ένα μεγαλοπρεπές και ιδιαίτερα φουτουριστικό κτίριο.


Η βιβλιοθήκη Tianjin Binhaj Library βρίσκεται έξω από το Πεκίνο και περιβάλλεται από τέσσερα άλλα κτήρια που μαζί αποτελούν ένα μεγάλο πολιτιστικό χώρο. Το εντυπωσιακό κτήριο εκτείνεται σε 33.700 τ.μ. και 5 ορόφους και σχεδιάστηκε για να μοιάζει με ένα τρισδιάστατο ανθρώπινο μάτι.

Τα τεράστια ράφια, που χτίστηκαν μέσα στους τοίχους, κατρακυλούν σαν κύματα από την οροφή και καταλήγουν στο φωτεινό σφαιρικό αίθριο. Αποτελούν την κύρια χωροταξική τεχνική του κτηρίου, αφού χρησιμοποιούνται τόσο για να οριοθετήσουν το χώρο όσο και για να δημιουργήσουν σκάλες και καθίσματα για τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη βιβλιοθήκη περπατώντας πάνω στα κλιμακωτά ράφια και να διαβάσουν το αγαπημένο τους βιβλίο χωρίς να μεταφερθούν απαραίτητα σε άλλο μέρος.

Στους δύο πρώτους ορόφους υπάρχουν αίθουσες ανάγνωσης, βιβλία και σαλόνια, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι διαθέτουν γραφεία, αίθουσες συσκέψεων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηχογραφήσεων.


Από το πρώτο σχέδιο μέχρι τη μέρα των εγκαινίων χρειάστηκαν τρία χρόνια για να γίνει πραγματικότητα αυτό το αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό project. «Οι γωνίες και οι καμπύλες σχεδιάστηκαν για να δημιουργήσουν διαφορετικές χρήσεις του χώρου, όπως η ανάγνωση, η περιήγηση, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις. Μαζί σχηματίζουν το “μάτι” του κτηρίου», είπε ο συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV, Winy Mass κατά τη διάρκεια του δελτίου τύπου.


Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί 1.200.000 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε άλλους χώρους, ενώ σε πολλά από τα ράφια υπάρχουν κατασκευές από αλουμίνιο που θυμίζουν βιβλία, κάτι που πυροδότησε αρνητικά σχόλια, αλλά δεν απέτρεψε τελικά τους λάτρεις των βιβλίων να την επισκεφτούν.

flowmagazine.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.