Γλυκερία Τζιμούρτου - Η χρυσοχέρα του φριβολιτέ!


Γλυκερία Τζιμούρτου χαίρομαι πραγματικά που σε φιλοξενούμε στο FEMALEVOICE.GR. Έχεις γίνει γνωστή μέσα από την τέχνη του Φριβολιτέ. Θέλεις να μας ξεκαθαρίζεις τι ακριβώς είναι το Φριβολιτέ; Μπορούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να συναντήσουμε την τέχνη του Φριβολιτέ;

Η λέξη ΦΡΙΒΟΛΙΤΕ προέρχεται από την γαλλική λέξη  FRIVOLE. Είναι μια τεχνική ύφανσης δαντέλας που έχει ένα  μακρινό παρελθόν.
Σύμφωνα με μια εκδοχή η τεχνική αυτή προέρχεται από τις ανατολικές χώρες και ήρθε στην Αγγλία στην μέση του 18ου αιώνα όπου και έλαβε μια σημαντική εξέλιξη. Ο όρος “πλέξιμο δαντέλας” στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προέρχεται από την γαλλική ονομασία της τεχνικής.


Οι δημιουργίες αυτές είχαν ακριβό κόστος διότι απαιτούσαν χρόνο αλλά ιδιαίτερα όμως υπομονή. Ανεξάρτητα από την χρήση των εργαλείων , σαΐτας ή ειδικής βελόνας, η διαδικασία είναι ίδια …  δημιουργία μιας σειράς κόμπων πάνω σε μια κλωστή και στην συνέχεια διαμόρφωση αυτής σε δύο βασικά μοτίβα φριβολιτέ  : σε κρίκο ή σε τόξο.

Οι ατέλειωτοι συνδυασμοί και των δύο, κάνουν άπειρα σχέδια για διάφορα αξεσουάρ, ρούχα και είδη διακόσμησης.

Ποια υλικά χρησιμοποιείς για να δημιουργήσεις αυτά τα υπέροχα κομμάτια σου;

Τα κοσμήματα Φριβολιτέ είναι κεντημένα με κλωστές και εμπλουτίζονται με χάντρες κρύσταλλα και ημιπολύτιμους λίθους . Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τις μεταλλικές κλωστές και τις μεταξωτές για την λάμψη που προσδίδουν ακόμα και σε ένα κομμάτι χωρίς χάντρες η κρύσταλλα αλλά και για το ντελικάτο αποτέλεσμα που δίνουν οι πιο λεπτές κλωστές στο τελικό αποτέλεσμα.


Οι Ελληνίδες προτιμούν το χειροποίητο κόσμημα;

Υπάρχουν οι Ελληνίδες που εκτιμούν και αντιλαμβάνονται τι σημαίνει χειροποίητο κόσμημα, πρέπει να βάλεις ψυχή, φαντασία και αφοσίωση. Αυτό το κόσμημα πρέπει να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται μοναδική. Πάντα μπορούμε να ξεχωρίσουμε το μοναδικό από την ποσότητα μίας ευκαιρίας.Μην ξεχνάμε ότι το χειροποίητο κόσμημα χρειάζεται δεξιοτεχνία και πολύ, πολύ χρόνο.


Ποσό χρόνο χρειάζεσαι για να ολοκληρώσεις ένα μικρό μοτίβο και ποσό για ένα μεγάλο αριστούργημα;

Πριν ξεκινήσεις  οτιδήποτε περνάει αρκετός χρόνος μέχρι να το σκεφτείς να το φανταστείς να διαλέξεις χρώματα και χάντρες. Από την στιγμή που είσαι έτοιμη να αρχίσεις τα λεπτά πετάνε στην κυριολεξία . Η ανυπομονησία μου να το δω τελειωμένο και να το καμαρώσω πολλές φορές με κάνει να χάνω την αίσθηση του χρόνου Επίσης, το γεγονός ότι ασχολείσαι ώρες ή ακόμα και μέρες με αυτό του δίνει κάτι το μαγικό. Του δίνεις τόσο μεγάλη αγάπη και ενέργεια που αυτό το αισθάνεται το άτομο που θα το φορέσει.


Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη του κόσμου;

Σαφέστατα, αλλά αυτό ορισμένες φορές είναι και για καλό. Το χειροποίητο κόσμημα έχει το κοινό του και παρά τη μείωση της δουλειάς, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν ακόμα άτομα που το προτιμούν έναντι του τυποποιημένου. Έχουμε περάσει πια στις πιο παραδοσιακές αξίες, που μπορεί να αγοράζουμε λίγα αλλά ποιοτικά.


Θα διδάξεις την ευχή αυτή στις κόρες σου;

Προς το παρόν θέλω να δοκιμάσω μέχρι που μπορώ να το εξελίξω .Οι κόρες μου είναι οι κριτές και οι δοκιμαστές μου πριν το τελικό κομμάτι φτάσει στο κοινό.

Σκέφτεσαι να επεκτείνεις και να αναγνωρίσεις την τέχνη σου και στο εξωτερικό;

Η τέχνη αυτή είναι πολλά χρόνια γνωστή στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχει μόνο 4 χρόνια που ξεκίνησε να διδάσκετε και αυτό μόνο στην Αθήνα .


Το χειροποίητο φριβολιτέ είναι δημιουργία... μια μορφή τέχνης όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η κεραμική κλπ αμείβεται όπως θα έπρεπε;

Τις περισσότερες φορές η τιμή του δεν έχει καμία σχέση με την αξία του.


Το Κόσμημα φριβολιτέ μπορεί να φορεθεί όλο τον χρόνο και μπορεί να πλυθεί για να καθαριστεί;

Τα κοσμήματα Φριβολιτε όσο όμορφα και λαμπερά να είναι πάντα θα είναι μια δαντέλα από κλωστές και φυσικά μπορούν να πλυθούν για να φρεσκαριστούν στο χέρι με χλιαρό νεράκι. Να κολλαριστούν με κόλα για κεντήματα και να σιδερωθούν κάτω από μια απλή πετσέτα .


Πάντως αν το δει κάποιος από κοντά είναι ακόμη πιο θαυμάσιο σε σχέση με τις φωτογραφίες... Πού μπορεί κάποιος/ α να σε βρει για να δει από κοντά όλες τις αριστουργηματικές δημιουργίες σου;
Facebook: Glikerias handmade creations 
Instagram: @glikeriatz
Pinterest: www.pinterest.com/glikeriatz
Twitter: @bebe2005

Σου ευχόμαστε όλη η συντακτική ομάδα του Femalevoice κάθε επιτυχία προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική και έμπνευση για καταπληκτικές δημιουργίες...
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.