Ενδείξεις από τις οποίες θα καταλάβεις ότι πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση

Η ηλικία στην οποία μια γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση διαφέρει για καθεμία. Η μέση ηλικία είναι τα 51, συν-πλην, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από τα 40. Τί γίνεται, λοιπόν, όταν έχεις εξάψεις, μεταλλαγές διάθεσης και ακανόνιστες περιόδους και δεν είσαι 51 χρονών; Μπορεί να είναι προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρόωρη εμμηνόπαυση ή προεμμηνόπαυση;

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, προεμμηνόπαυση (ή αλλιώς και κλιμακτήριος) είναι η μεταβατική περίοδος από τις κανονικές εμμηνορυσιακές περιόδους στην απόλυτη έλλειψη περιόδου. Η μετάβαση αυτή μπορεί να πάρει μέχρι και 10 χρόνια και να εμφανίζεις συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και εμμηνόπαυσης ή και καθόλου. Ανακάλυψε, λοιπόν, αν οι εξάψεις που νιώθεις σημαίνουν ότι μπαίνεις στην κλιμακτήριο.

 Οι 20 ενδείξεις ότι μπαίνεις στην εμμηνόπαυση είναι:
Ακανόνιστες περίοδοι, συντομότερες και με μικρή ροή αίματος, εντονότερες περίοδοι, πλασματικές περίοδοι, αλλά και κύκλος πιο σύντομος ή πιο μεγάλος. Όταν αρχίζουν να σε ταλαιπωρούν τέτοια συμπτώματα, κάνε έναν αιματολογικό ορμονικό έλεγχο και ένα υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών, ώστε να είναι σίγουρο ότι οι ανωμαλίες αυτές οφείλονται στην εμμηνόπαυση. Μην ξεχνάς ότι κατά την περίοδο αυτή συνεχίζουν να παράγονται οιστρογόνα, αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

Μεταλλαγές διάθεσης, ξαφνική ευσυγκινησία.

Υπερβολική Κόπωση

Κατάθλιψη

Αύξηση βάρους.

Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, και/ ή αίσθηση κρύου, αίσθηση μόνιμης εφίδρωσης.

Έλλειψη ύπνου (με ή χωρίς νυχτερινές εφιδρώσεις).

Ξηρότητα κόλπου.

Απώλεια ερωτικής διάθεσης.

Διαταραχές στην ούρηση (απώλεια ούρων ή επιτακτική ούρηση).

Απώλεια μνήμης και λάθη απορσεξίας.

Πονοκέφαλοι.

Ευαισθησία μαστών.

Τριχόπτωση ή γενικά απώλεια μαλλιών.

Γαστρεντερική διαταραχή, φούσκωμα, δυσπεψία, ναυτία, πρήξιμο.

Τα νύχια γίνονται πιο μαλακά, καταστρέφονται και σπάνε πιο εύκολα.

Οστεοπόρωση (έπειτα από αρκετά χρόνια).

πηγή the mamagers
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.