Βούλα Παπατσιφλικιώτη ''Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας''Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη είναι δημοσιογράφος, βρεφονηπιοκόμος, θεραπεύτρια λόγου και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Είναι μια πολυτάλαντη και δυναμική παρουσία στο χώρο της γραφής . Μέσα από τη λογοτεχνική της πένα θέλει να μεταλαμπαδεύσει αξίες και αρετές μέσα από τον παραμυθένιο κόσμο του βιβλίου.
Ποια αισθητική ανάγκη υπαγορεύει την ενασχόληση στα μονοπάτια της λογοτεχνικής πένας;

Η επιθυμία να μοιραστείς απόψεις και σκέψεις. Επίσης η θέληση να βρεθείς, μέσα από τους κόσμους και τις ιστορίες που δημιουργείς, σε καταστάσεις που ίσως ποτέ να μην ζούσες.
Όσον αφορά την Παιδική Λογοτεχνία υπάρχει ένα ακόμα μεγάλο κίνητρο, να μεταλαμπαδεύσεις στις παιδικές ψυχούλες αξίες και αρετές μέσα από την διασκέδαση και την φαντασία.

Είστε δημοσιογράφος, βρεφονηπιακός, θεραπεύτρια λόγου, συγγραφέας. Ποιο σας προσελκύει περισσότερο;

Το να είμαι πάνω από όλα Άνθρωπος, με όλες τις αρετές και τις υποχρεώσεις που περικλείει αυτή η έννοια.
Κάθε ιδιότητα είναι κρίκος που δυναμώνει την αλυσίδα της ζωής μου.

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Σαν βρεφονηπιοκόμος βιώνω την ανατροφή ενός παιδιού από τις αρχές της ζωής του. Μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία συνειδητοποίησα πως για να περάσεις «ανώδυνα» ένα μήνυμα στο παιδί πρέπει να γίνει μέσα από τον παραμυθένιο κόσμο του βιβλίου.
Τυχαία μπήκα στο λογοτεχνικό μονοπάτι αλλά τα παιδικά χαμόγελα είναι το καλύτερο κίνητρο για να συνεχίζω!Το βιβλίο σας  " Ποιος αξίζει να είναι Βασιλιάς;" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ανάτυπο με ποια αφορμή το γράψατε;

Ξεκίνησα αυτή την ιστορία για να περάσω δημιουργικά κάποια ζεστά απογεύματα, στις καλοκαιρινές μου διακοπές. Η έμπνευσή είναι η καθημερινότητα. Έφτιαξα τους ήρωες και λόγω της Κρητικής μου καταγωγής άρχισα να καταγράφω τις ζωές και τα παθήματά τους μέσα από την μαντινάδα, δηλαδή ομοιοκατάληκτους στίχους. Φυσικά το τέλος το έγραψαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, μέσα από τις αποφάσεις τους.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το συγγραφικό σας πόνημα στους μικρούς μας φίλους;

Στην θέση του βασιλείου μπορούμε να βάλουμε τον κόσμο και τις ζωές μας. Αλήθεια ποιες αξίες θα πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει βασιλιάς; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το πρώτο μήνυμα του έργου. Επίσης αυτό που λέω σε κάθε παρουσίαση του βιβλίου στους μικρούς αναγνώστες είναι να μάθουν να εκτιμούν και να επιζητούν τον πλούτο της ψυχής, της καρδιάς και όχι της τσέπης.Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο;

Για κάθε συγγραφέα η περίοδος της γραφής ενός λογοτεχνικού έργου είναι οι πιο όμορφες και δύσκολες ώρες. Η αποτύπωση συναισθημάτων και γεγονότων, που δεν έχεις ζήσει, στο χαρτί σε γεμίζει με χαρά αλλά και ταυτόχρονα έχεις την ευθύνη για να μην παραλήψεις κάτι σημαντικό. Όταν έχεις σαν αποδέκτες του έργου σου τα παιδιά μπαίνει και η λέξη μήνυμα στο χορό και έχεις να «αναμετρηθείς» με τον τρόπο που θα το περάσεις, πρέπει να το καταφέρεις όσο πιο αβίαστα γίνεται, μέσα από την διασκέδαση και να μην δημιουργήσεις άσχημα συναισθήματα στον αναγνώστη.

Τι έχει αλλάξει κατά τη γνώμη σας τα τελευταία χρόνια στο χώρο του παιδικού βιβλίου;

Η θεματολογία του. Η κοινωνία αλλάζει, εξελίσσεται και το βιβλίο καλείται να αποκαλύψει και να φωτίσει κάθε σκοτεινή και κρυμμένη πτυχή της. Ο συγγραφέας μέσα από το έργο του πρέπει να δίνει απαντήσεις και λύσεις στα ερωτήματα των παιδιών.Ποια είναι η θέση του παιδικού βιβλίου στη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Παρόλο που η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας, ευτυχώς το βιβλίο συνεχίζει να έχει μία θέση στην ζωή και την καρδιά μας. Χαίρομαι γιατί βλέπω συχνά γονείς με παιδιά να μοιράζονται δημιουργικές ώρες στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες ή σε βιβλιοπωλεία με την συντροφιά ενός παιδικού βιβλίου. Είναι ο φάρος που μας δείχνει ότι τίποτα δεν έχει χαθεί και η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει.

Ποια είναι τα κριτήρια για να επιλέξει ένας γονιός κατάλληλα βιβλία για μικρά παιδιά;

Η ηλικία, οι ανάγκες του παιδιού του και τα μηνύματα που θέλει να του περάσει. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την επιλογή ενός βιβλίου, για να μην εξελιχθεί η δημιουργική και ευχάριστη στιγμή σε βαρετά και ανούσια λεπτά.Πιστεύετε ότι τα παιδικά βιβλία απευθύνονται μόνο στα παιδιά ή και στους γονείς τους;

Πρώτος και κύριος αποδέκτης ενός παιδικού βιβλίου είναι ο γονιός. Όταν καταλάβει και νιώσει τις «αποχρώσεις» της ιστορίας θα βοηθήσει και το παιδί του στην αντίληψη του μηνύματος και θα μπορεί να λύσει πιθανές του απορίες. Όταν υπάρχει μια συλλογική δουλειά το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο! Μην ξεχνάμε επίσης ότι όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, το οποίο έχει ανάγκη να το τροφοδοτούμε με φαντασία, διασκέδαση και δημιουργικότητα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας;

Τα παιδιά είναι το αύριο αυτού του κόσμου, όταν το καταλάβουμε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι οι καλύτερες μέρες θα έρθουν!

Μαρία Χριστοδούλου
Αρχισυντάκτρια

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.