Τι να κάνετε όταν τα αδέρφια μαλώνουν μεταξύ τους. Γράφει η Ευαγγελία Φράγκου


Στις ανθρώπινες σχέσεις τα συναισθήματα ποικίλουν, καθώς βιώνουμε καθημερινά διάφορες καταστάσεις... Ιδίως όταν πρόκειται για άτομα τα οποία είναι πολλές ώρες καθημερινά μαζί και μοιράζονται πράγματα και πρόσωπα...Τότε η τριβή, ο εκνευρισμός και οι τσακωμοί είναι αναμενόμενοι και κυρίως όταν μιλάμε για παιδιά και μάλιστα αδέρφια! Αυτό που θυμάμαι κι εγώ από τα παιδικά μου χρόνια, είναι τα πειράγματα και οι τσακωμοί με τον αδερφό μου...που πάντα όμως, ευτυχώς, κατέληγαν σε γέλια και συμφιλίωση. Μάλλον η μαμά μου έκανα καλή "δουλειά" με εμάς!

Γι' αυτό, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να μας τρομάζει ή να μας απογοητεύει, διότι μέσω της συζήτησης με τα παιδιά και της ενασχόλησης με αυτά...γίνονται θαύματα!

Ας δούμε μερικές συμβουλές που αφορούν τους αδερφικούς καυγάδες:

Τι μπορείτε να κάνετε

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
Εκείνη τη στιγμή, οι επιπλέον φωνές από εσάς, θα εντείνουν την κατάσταση και θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Πάρτε 2-3 βαθιές αναπνοές, χωρίστε και απομακρύνετε τα αδέρφια σε διαφορετικούς χώρους και αφήστε τα να ηρεμήσουν.

Μιλήστε τους
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε αφού ηρεμήσουν, είναι να τους μιλήσετε ξεχωριστά τον καθένα, ώστε να καταλάβετε ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει. Εφόσον καταλήξετε μιλήστε και στους δύο μαζί, λύνοντας την διαφορά τους.

Επαινέστε τα όταν καταφέρνουν να λύνουν μόνα τις διαφορές τους
Στην πορεία θα δείτε τα παιδιά σας να διαπραγματεύονται και να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους. Σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να νιώσετε περήφανος γονιός και να τα επαινέσετε!

Εκφράστε την αγάπη σας για κάθε παιδί ξεχωριστά
Το έχουν ανάγκη. Μέσα στη μέρα, ανάλογα με τη στιγμή, εκφράστε την αγάπη σας για το κάθε παιδί ξεχωριστά, ώστε να καταλάβουν την έγνοια και τη φροντίδα που τους έχετε!

Περάστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά. 
Στη διάρκεια της μέρας ή λίγο πριν κοιμηθούν τα βλαστάρια σας, καλό είναι να αφιερώσετε κάποια λεπτά για κουβεντούλα, ξεχωριστά με το καθένα. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα κι αυτά τα λίγα λεπτά μπορούν να μειώσουν το πόσο γκρινιάζει ή αναζητά τρόπους να τραβήξει την προσοχή το κάθε παιδί.

Δώστε έμφαση στο πόσο σωστά σκέφτηκαν όταν περίμενε ο ένας την σειρά του άλλου ή όταν μοιράστηκαν τα παιχνίδια τους και έπαιξαν ήρεμα. Οι μεταξύ τους διαφορές είναι μια καλή αφορμή να μάθουν πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν γενικά τις διενέξεις στη ζωή τους κι όταν το κάνουν σωστά αξίζουν ένα «μπράβο».


Τι είναι καλό να αποφύγετε

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την αιτία του καβγά όσο υπάρχει εκνευρισμός
Εάν δεν ηρεμήσουν τα πρόσωπα και δεν περάσει η ένταση της δεδομένης στιγμής, δύσκολο να βγάλετε κάποια άκρη και να καταλάβετε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Μην κάνετε συγκρίσεις
Καλό είναι να αποφύγετε τις συγκρίσεις μεταξύ των αδερφών και παιδιών σας, καθώς κάτι τέτοιο μόνο ζήλια και ανταγωνισμό μπορεί να αποφέρει. Ας μη ξεχνάμε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα κι είναι σημαντικό οι γονείς του να το αντιμετωπίζουν ως ανεξάρτητο, μοναδικό άτομο.

Μην παίρνετε το μέρος κανενός. Και μην επιτρέψετε στο ένα παιδί να αρχίσει να κατηγορεί το άλλο για ό,τι συνέβη. Αφού τα χωρίσετε και ηρεμήσει η ένταση της στιγμής, μιλήστε με το κάθε παιδί ξεχωριστά, χωρίς να πάρετε το μέρος κανενός. Μείνετε ουδέτερος ακροατής! Με αυτό τον τρόπο διδάσκετε στα παιδιά πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να προβάλουν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα στο αδερφάκι τους.

   
Προσπαθήστε να οργανώσετε στο μυαλό σας τις παραπάνω συμβουλές, ώστε μόλις υπάρξει η ανάγκη, να σας φανούν χρήσιμες! Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να απογοητευτείτε ή να τα παρατήσετε, καθώς αυτό μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει. Μέσω της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης με τους μικρούς μας φίλους...πολλά μπορούν να λυθούν!

Ευαγγελία Φράγκου, Νηπιαγωγός


Απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και ημερίδων  της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης  και της Ειδικής Αγωγής σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Παθολογία της Γλώσσας, τη Δυσλεξία και τον Αυτισμό. Έχω πιστοποίηση στη Γραφή Τυφλών Braille και εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες για τη Γλώσσα και τα Μαθηματικά  από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχω εργαστεί σε ορισμένα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και ασχολήθηκα εκτενέστερα με τη δημιουργική απασχόληση παιδιών μικρής ηλικίας και τη μελέτη παιδιών κυρίως στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. 

Στο Femalevoice.gr είμαι  βοηθός Αρχισυνταξίας, blogger και αρθρογράφος κυρίως παιδαγωγικού αλλά και ευρύτερου περιεχομένου.


Email επικοινωνίας: evanzelyn@hotmail.com

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.