Ο άνθρωπος που έφτιαξε την Wikipedia.


Ας γνωρίσουμε τον άνθρωπο που δημιούργησε την μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο και κατάφερε να ανοίξει ένα παράθυρο στην γνώση, διάπλατο σε όλους. Επιπλέον αποφάσισε να δώσει σε όλους το δικαίωμα και την αφορμή να συμμετέχουν με τις γνώσεις τους στον εμπλουτισμό αυτής της εγκυκλοπαίδειας. Το όνομα αυτού… Jimmy Wales.

Ο Jimmy Wales γεννήθηκε σε μια οικογένεια που αγαπούσε πολύ την εκπαίδευση. Στην ηλικία των τριών ετών η μητέρα του τού αγόρασε μια εγκυκλοπαίδεια. Εκείνος σε λίγο καιρό κατάφερε να την αποστηθίσει ολόκληρη…

Ως παιδί στο σχολείο διδάχτηκε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνεται η αυτοεκπαίδευση. Όταν πλέον μεγάλωσε αποφάσισε να γίνει δάσκαλος και πράγματι αργότερα δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια.

Όμως πάντα είχε την πεποίθηση τις αντιθέσεις με το κανονικό σύστημα εκπαίδευσης.Από αυτή την άποψη του προέκυψε η απόφαση να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα, όπου ο καθένας θα μπορούσε να μάθει οτιδήποτε, χωρίς τη βοήθεια κάποιου σχολείου.

Ονόμασε αυτή την ιστοσελίδα Wikipedia. Αυτό ήταν μόνο η αρχή του αγώνα  του, καθώς έπρεπε να οργανώσει και να γράψει για χιλιάδες θέματα. Έτσι για πολλά χρόνια, ξαγρυπνούσε τις νύχτες, μαθαίνοντας και γράφοντας για καινούρια πράγματα.

Αργότερα και καθώς η ιστοσελίδα διευρύνθηκε πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στην ιδέα του και άρχισαν να συνεισφέρουν. Μόνο λίγα χρόνια μετά η Wikipedia είχε γίνει πλέον η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του κόσμου.


Τότε ήταν η στιγμή που ο Jimmy Wales ήρθε αντιμέτωπος με μια σημαντική επιλογή που θα έπρεπε να κάνει. Να κάνει την ιστοσελίδα επιχείρηση  ή να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση;

Συνειδητοποίησε ότι η αγάπη του για την εκπαίδευση ήταν κάτι περισσότερο από την αγάπη για τα χρήματα και έτσι αποφάσισε να κάνει την ιστοσελίδα με ελεύθερη πρόσβαση για πάντα και έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής του είναι ότι σήμερα η Wikipedia είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα πληροφοριών στον κόσμο και  ο δημιουργός της ένας από τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Με την επιλογή του αυτή έδειξε ότι τα χρήματα δεν είναι ο σκοπός και ότι  η πραγματική αξία πηγάζει από την εκπαίδευση.

Επίσης κατέδειξε ότι η γνώση είναι ένα αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να μπορούν να έχουν συμμετοχή, χωρίς καμία διάκριση και περιορισμό. Αυτό το μήνυμα σίγουρα είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα,, με πολλαπλούς αποδέκτες σήμερα.

flowmagazine.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.