Για τη Μάνα! γράφει η Αλίκη Οικονόμου- Γιωτάκου


Kαι σήμερα και αύριο και πάντα, μπροστά μου θα’ σαι πάντα Εσύ.
Εσύ μάνα αγαπημένη και ανεξάντλητη σε αγάπη...
Σήμερα γιορτάζουμε Εσένα!
Το θησαυρό! Την πλατιά, γεμάτη ζεστασιά, αγκαλιά σου..
Σήμερα γιορτάζουμε την αγάπη, τον ηρωισμό, τη συμμαχία με τη γαλήνη και την ηρεμία της ψυχής.
Σήμερα γιορτάζουμε τη μάνα που ξέρει να δίνει και να μην ζητά, που πυρώνει την ψυχή της και τη μαχητική της διάθεση, για να μας κάνει ριψοκίνδυνους ήρωες.
Σήμερα γιορτάζουμε τη μάνα τη μορφωμένη, μα και την αγράμματη, την εργαζομένη , μα και κείνη που αναλώλεται μέσα στο σπίτι και στις ποικίλες φροντίδες του.
Τη μάνα την Ευρωπαία, μα και τη Μαύρη και την Κίτρινη, γιατί στις καρδιές όλων χτυπά ο ίδιος παλμός και έχουν την ίδια αγάπη για το παιδί τους που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν τώρα.
Μάνα! Το μεγαλείο!
Μάνα!... και για κείνη χρόνια κρίσιμα, επίπονα και γεμάτα προβληματισμούς, μα που τα πάλαιψε και νίκησε!
Κι αν έχασε κάποιες φορές και πάλι αναπτερώθηκε και τον αγώνα στη μέση δεν αφήκε.
Το παιδί μικρό την απασχολεί και την κουράζει με τις απαιτήσεις του και τις σκανταλιές του. Αντέχει, παλεύει, δεν αγανακτεί. Δίνεται από το πρωί ως το βράδυ.
Ο έφηβος την προβληματίζει, την ταλαιπωρεί, γιατί σχηματίζει αντίληψη για την κοινωνία, καταπιάνεται με τους πάντες και τα πάντα. Η κοινωνία παρουσιάζεται σ’ αυτόν ως ο άγνωστος Χ που πρέπει να λύσει και να κατανοήσει.
Και, στο άκρως κρίσιμο αυτό σημείο, έρχεται η ζεστή αγκαλιά της μάνας, η οποία δεν  δρα «από ταυτομάτου, εική και ως έτυχεν» αλλά με τάξιν και μεθόδους, με γραμμήν πλέυσεως, χάρτην και πυξίδα και ας μην τα γνωρίζει όλα αυτά. Η αγάπη γίνεται οδηγός της και υπερνικά τα εμπόδια και τις δυσκολίες της εφηβικής ζωής.
Στέκεται βοηθός για να οπλίσει τον έφηβο με υγιές σώμα, άγρυπνο πνεύμα και θαρραλέα ψυχή, για να πραγματώσει το ταξίδι της ζωής του με επιτυχία, χωρίς να του δημιουργεί προβλήματα.
Ξέρει να ακούει, να δέχεται, να απορρίπτει, αλλά πάντοτε με προσοχή
Γιατί η μάνα με τη θαλπωρή, που τη χαρακτηρίζει, διαμορφώνει αίσθημα ασφάλειας, οδηγεί και συγκροτεί κανόνες και νόμους καλής συμπεριφοράς, αναπτύσσει την αρετή της αξιοπρέπειας, της ηθικής, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, αρετές με τις οποίες πρέπει να οπλιστεί ο έφηβος, πριν βγει στον κοινωνικό στίβο.
Μακρά και επίπονος η πορεία της μάνας, αλλά μόνο στον οδοιπόρο που ""δεν κατοκνεί μακράν οδόν πορεύεσθαι"", μόνο σ' αυτόν, στο τέρμα της πορείας, έρχεται η νίκη και ο θρίαμβος....
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΝΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ ΑΚΕΝΩΤΗ ΠΗΓΗ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΆΝΤΑ ΓΕΡΗ!
Ευχές από τα παιδιά όλου του κόσμου!
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.