Μετέτρεψε μια παραλία από χωματερή σε καθαρή ακτή!


Ογδόντα πέντε εβδομάδες πριν η παραλία Versova στο Μουμπάι ήταν καλυμμένη από 5,3 εκατομμύρια απορρίμματα. Σήμερα όμως είναι πεντακάθαρη. Περίπου 150 άτομα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη καθαριότητα που έγινε ποτέ σε ακτή στον κόσμο, καθαρίζοντας περισσότερα από 16.000 κιλά σκουπιδιών κάθε Σαββατοκύριακο. Η ομάδα εθελοντών κατοίκων της Versova (VRV) συμμετείχε στον καθαρισμό που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015. Ο κάτοικος της περιοχής Afroz Shah πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία και σήμερα είναι περήφανος που βραβεύτηκε γι’ αυτό από τα Ηνωμένα Έθνη.


«Όλη η παραλία είναι τελικά καθαρή και οι προσπάθειές μας έχουν καρποφορήσει. Τα λίγα απορρίμματα που υπάρχουν τώρα στην ξηρά προέρχονται μόνο από τη θάλασσα», δήλωσε εκείνος στα Μέσα. Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παράγουν σχεδόν 300 εκατομμύρια τόνους πλαστικού καθώς και πολλά πλαστικά απόβλητα. Από αυτό, 13 εκατομμύρια τόνοι βγαίνουν στους ωκεανούς μας. Αυτό ισοδυναμεί με την απόρριψη δύο φορτηγών απορριμμάτων πλαστικού στον ωκεανό κάθε λεπτό!


Το πλαστικό καταστρέφει τα ψάρια, τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την οικονομία, κοστίζοντας μέχρι και 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε περιβαλλοντικές ζημιές. Μετά τις προσπάθειες του Shah και της VRV, ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία με την ονομασία Clean Seas στην Ινδονησία. Ο επικεφαλής Erik Solheim δήλωσε ότι η προσπάθεια εμπνεύστηκε από τη Versova. Από τότε, η Νότια Αφρική και ορισμένες πόλεις στη Βόρεια Αφρική, την Υεμένη και τη Νοτιοανατολική Ασία άρχισαν να καθαρίζουν τις παραλίες τους για να μειώσουν τα απορρίμματα των θαλασσών.

perierga.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.