Ήρεμοι Γονείς - Ήρεμα Παιδιά Από την Φιλίτσα ΠαπανικολάουΠόσο εύκολο είναι για έναν γονιό να είναι ήρεμος; Η απάντηση είναι εύκολη: Καθόλου!
Πόσο σημαντικό είναι όμως για τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον και πόσο αυτό τα βοηθάει σε μια ομαλή ανάπτυξή;

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις καθημερινές δυσκολίες ενός γονιού. Η καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητική, το ίδιο και τα παιδιά όμως. Τα παιδιά μαθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και με μεγάλη προσπάθεια, από μέρος του γονιού, τον βοηθητικό τους ρόλο μέσα στην οικογένεια. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και ο καθημερινός φόρτος εργασίας (εντός και εκτός οικογένειας) οδηγεί σε ρήξεις, σε καυγάδες, σε φωνές και ίσως σε υπερβολικές συμπεριφορές, τους γονείς.

Είναι δύσκολο να κρατηθούν οι ισορροπίες και η ηρεμία, αλλά είναι και καθοριστικά σημαντικό για την ομαλή ανάπτυξη και συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών.

Γι’ αυτό οι γονείς θα ήταν καλό να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις από μεριά τους ως προς τα παιδιά, προκειμένου να υπάρχει ένα πιο αρμονικό περιβάλλον για όλους.

Την επόμενη φορά πριν εκνευριστείτε θα μπορούσατε να σκεφτείτε κάτι από τα παρακάτω:

1.Ο λόγος που με εκνεύρισε το παιδί μου, μπορεί να σημαίνει πως και αυτό ήταν εκνευρισμένο – θυμωμένο νωρίτερα και δεν μπορούσε να το εκφράσει.

2.Το παιδί έχει δικαίωμα να κάνει λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη, πόσο μάλλον τα παιδιά.

3.Το κάθε παιδί έχει δικαίωμα δικής του γνώμης και ας μην είναι σύμφωνη με την δική μας.

4.Έχει δικαίωμα να κλάψει και να ξεσπάσει, και σε δημόσιο χώρο. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε τους κοινωνικούς κανόνες.

5.Πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στα παιδιά και να τα καθοδηγούμε, όχι να τους επιβαλλόμαστε.

6.Δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε.

7.Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην είναι τέλεια όπως θα θέλαμε εμείς, αλλά να είναι τέλεια με τον δικό τους τρόπο.

Η ηρεμία σε ένα οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι εύκολο να επέλθει, λόγω της απαιτητικής καθημερινότητας, αλλά δεν είναι κάτι ανέφικτο.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας, σκεφτείτε τι θα πείτε πριν μιλήσετε και πως θα νιώσει το παιδί ακούγοντας το.
Ο τρόπος που μιλάμε και ο τόνος της φωνής, είναι πιο μεγάλης σημασίας, από το τι πραγματικά θα πούμε στο παιδί.

Ένας ήρεμος γονιός συμβάλει σημαντικά στην ηρεμία ενός παιδιού!
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.