Πέντε ζεστά μπάνια την εβδομάδα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ερευνητές


Είναι αρκετές οι νέες έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη της σάουνας στην υγεία μας. Από το να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης στους άντρες, μέχρι την πρόληψη κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου τόσο στους άντρες, όσο και στις γυναίκες, η χαλάρωση σε ζεστά, ατμώδη δωμάτια φαίνεται να κάνει θαύματα στην καρδιαγγειακή μας υγεία.

Συγκεκριμένα, μία μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι απολάμβαναν χρόνο στη σάουνα, συγκεκριμένα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν σάουνα μία φορά την εβδομάδα. Μια άλλη έρευνα βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, όταν έκαναν σάουνα τέσσερις με επτά φορές εβδομαδιαίως σε σύγκριση με όσους έκαναν μόνο μία.

Αλλά είμαστε πολλοί αυτοί που δεν θέλουμε να πάμε σε σάουνα ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Πώς θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα ίδια οφέλη; Μια ομάδα επιστημόνων με έδρα Πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας απάντησε σε αυτό το ερώτημα: μέσω του ζεστού μπάνιου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Μελετώντας τα οφέλη του ζεστού μπάνιου στους ηλικιωμένους
Η ερευνητική ομάδα ζήτησε από 873 συμμετέχοντες ηλικίας 60 – 76 ετών να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορά στα ζεστά μπάνια και στις αντίστοιχες πρακτικές. Το «ζεστό» νερό προσδιορίστηκε στους 41°C και ένα απλό ζεστό μπάνιο διαρκούσε κατά μέσο όρο 12.4 λεπτά.

Για την αξιολόγηση της καρδιακής υγείας, οι ερευνητές έκαναν διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου την ταχύτητα του σφυγμικού κύματος, μέθοδος μέτρησης της αθηροσκλήρωσης και τα επίπεδα του πλάσματος του νατριουρητικού πεπτιδίου τύπου- Β. Από τους 873 συμμετέχοντες, οι ερευνητές είχαν πρόσβαση σε διαχρονικά δεδομένα 164 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν υποβληθεί κατά μέσο όρο σε δύο ιατρικές εξετάσεις σε μια περίοδο τουλάχιστον 5 χρόνων.

Πέντε ζεστά μπάνια μπορούν να βελτιώσουν την καρδιακή υγεία
Συνολικά, η μελέτη βρήκε ότι το ζεστό μπάνιο είχε μια εντυπωσιακή επίδραση στις παραμέτρους της αρτηριοσκλήρυνσης και της κεντρικής αιμοδυναμικής. Πιο συγκεκριμένα, όσοι έκαναν τουλάχιστον πέντε ζεστά μπάνια την εβδομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης και καρδιακών μεταβολών. Με βάση τα παραπάνω βασικά ευρήματα, φαίνεται ότι τα ζεστά μπάνια ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα και μάλιστα στον γενικό πληθυσμό.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί λόγοι γιατί αυτή η διαδικασία αποδεικνύεται αποτελεσματική. Ωστόσο, άλλοι ερευνητές συσχετίζουν τα ζεστά μπάνια με έναν τρόπο ζωής λιγότερο στρεσογόνο και σε μια γενικότερη συνήθεια χαλάρωσης. Εντούτοις, χρειαζόμαστε περισσότερες έρευνες, για να κατανοήσουμε τη σύνδεση αυτή και ίσως οι γιατροί να αρχίζουν να συστήνουν ζεστά μπάνια στου ηλικιωμένους.

enallaktikidrasi.com
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.