Πως να κανουμε τον ήλιο σύμμαχο μας; από την Κέλλυ Στεργιούλη


Η αισθητικός Kέλλυ Στεργιούλη δίνει πολύ χρήσιμες συμβουλές και απαντά σε όλες τις απορίες μας.


     Όλοι μας γνωρίζουμε για τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Ωστόσο, φαίνεται πως στην καθημερινή μας πρακτική λησμονούμε τις μη αναστρέψιμες συνέπειες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας, καθώς επίσης και το μέλλον των παιδιών μας.
Ο ήλιος δίνει φώς και ζωή, είναι η χαρά της ζωής! Είναι όμως και ένας φίλος που μπορεί να γίνει επικίνδυνος, αν εμείς δε του δείξουμε τον απαιτούμενο σεβασμό και αν δε λάβουμε τις προφυλάξεις εκείνες, που θα μας επιτρέψουν να τον χαιρόμαστε, χωρίς να γίνεται επικίνδυνος για το δέρμα, τόσο των ενηλίκων αλλά κυρίως των παιδιών μας.
-Ο ήλιος και η παιδική ηλικία

  Πρέπει εδώ να εξηγήσουμε ότι κάθε χρόνο που εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία, παραμένει στο δέρμα μας κάποια ποσότητα μελανίνης , η οποία θα μας προστατεύσει τον επόμενο χρόνο τις πρώτες ημέρες που θα εκτεθούμε στον ήλιο. Αυτή η υπολειπόμενη μελανίνη απουσιάζει όπως είναι φυσικό από το παιδικό δερματάκι. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η προοδευτική έκθεση στον ήλιο, ώστε το παιδί σιγά-σιγά να αποκτήσει αυτή την ασπίδα προστασίας, χωρίς να πάθει βλάβες τις οποίες θα έχει για το υπόλοιπο της ζωής του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι ένα έγκαυμα στην παιδική ηλικία, δημιουργεί μη αναστρέψιμες βλάβες στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας του παιδιού, ενώ επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βλάβες του ήλιου είναι σωρευτικές. Είναι λοιπόν απαραίτητο να τηρούνται σχολαστικά οι κανόνες έκθεσης στον ήλιο για τα παιδιά. Κυρίως να μην τα εκθέτουμε στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες 11π.μ-16μ.μ, όταν δηλαδή οι ακτίνες πέφτουν κάθετα και άρα απορροφούνται περισσότερο από το δέρμα. Σε αυτές τις ώρες κανένα αντηλιακό δεν μπορεί να προστατεύσει απόλυτα το τρυφερό δέρμα του παιδιού. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η ομπρέλα όταν είναι κοντά σε πισίνα, στη θάλασσα, την άμμο, το τσιμέντο και γενικά σε οποιαδήποτε επιφάνεια αντανακλά την ακτινοβολία , μας προστατεύει μόνο κατά 20%. Η σωστή χρήση του αντηλιακού είναι πολύ σημαντική. Η επανάληψη είναι το σημαντικότερο και να μπαίνει σε αρκετή ποσότητα, να απλώνεται ομοιόμορφα σε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές και φυσικά να το αφαιρούμε σχολαστικά όταν επιστρέψουμε στο σπίτι. Κλείνοντας αυτή την αναφορά μου για τα παιδιά , ήθελα να επισημάνω ότι η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στα κύτταρα της επιδερμίδας τους , διαταράσσει την φυσιολογική λειτουργία τους και προκαλεί τις αλλοιώσεις εκείνες που ευθύνονται για την δημιουργία καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με το να προστατεύουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία , πέραν του ότι προλαμβάνουμε τις κακές επιπτώσεις του ήλιου , τα εκπαιδεύουμε σε σωστές συνήθειες και συμπεριφορές , σχετικές με τη προστασία τους από τον ήλιο, τις οποίες θα εφαρμόσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Επειδή ζούμε και κινούμαστε καθημερινά σε μια ευλογημένη χώρα που έχει ηλιοφάνεια ακόμα και τους χειμερινούς μήνες είναι λοιπόν απαραίτητη η προστασία με το αντηλιακό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και κυρίως απ’ όσους κινούνται στο ύπαιθρο ή κάνουν χειμερινά σπορ. Πρώτα απ' όλα όμως στα παιδιά.

 Η αντηλιακή προστασία κατά την ενήλικη ζωή.
-Τι συμβαίνει στο δέρμα μας με τις ακτίνες UVB-UBA?  Οι ακτίνες UVB είναι εκείνες που προκαλούν κοκκινίλες, ερεθισμό, και τέλος έγκαυμα. Είναι πιο έντονες τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και τις μεσημεριανές ώρες. Οι ακτίνες UVA έχουν σταθερή παρουσία όλο τον χρόνο και η ένταση τους αυξάνεται ανάλογα με την ένταση του ηλιακού φωτός. Αυτές είναι πιο διεισδυτικές και προκαλούν βλάβες στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και αυτές προκαλούν σωρευτικές βλάβες κατά την διάρκεια του χρόνου με αποτέλεσμα:
 1) Την πρόωρη γήρανση του δέρματος , που εκδηλώνεται με λεκέδες , ρυτίδες και απώλεια της ελαστικότητας του.
 2) Την μείωση της άμυνας του δέρματος στις επιθέσεις του περιβάλλοντος
 3) Βλάβες στο κυτταρικό DNA.

Άρα το αντηλιακό για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να μας προστατεύει από τις UVB και UVA.

-Ποια είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού;

1) Το αντηλιακό θα πρέπει να εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε στεγνό δέρμα και σε αρκετή ποσότητα.

2)Να εφαρμόζεται 30’ πριν από την έκθεση μας στον ήλιο.

3)Να επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 ώρες , εφόσον εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

4) Να επαναλαμβάνεται αμέσως μετά το κολύμπι ή τις αθλητικές δραστηριότητες που προκαλούν έντονη εφίδρωση , αφού προηγουμένως σκουπιστούμε καλά ώστε να έχουμε στεγνό δέρμα.

5) Να αποφεύγουμε την έκθεση μας στον ήλιο τις ώρες της έντονης ακτινοβολίας.


-Ποια είναι η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας?  Αν κάποιος π.χ. εργάζεται σε γραφείο και πηγαίνει στην δουλειά του στις 7 ή 8 το πρωί , δε χρειάζεται να βάλει επιπλέον αντηλιακό, μια κρέμα ενυδατική με ένα μικρό ή μέτριο δείκτη είναι αρκετή. Εάν όμως φεύγουμε στις 3 , 4 ,5 ,6 το απόγευμα είναι αναγκαίο να έχουμε μαζί μας το αντηλιακό και να το εφαρμόσουμε στο δέρμα μας 30’ πριν φύγουμε.

-Μπορούμε να συνδυάσουμε μακιγιάζ με αντηλιακή προστασία?


   Στην περίπτωση που υπάρχει μακιγιάζ , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό σε μορφή πούδρας compact που μας δίνει ένα ωραίο ματ αποτέλεσμα και συγχρόνως μας προστατεύει. Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε ποτέ , κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες , το λαιμό, το ντεκολτέ και την εξωτερική επιφάνεια των χεριών, περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες στον ήλιο και την φωτογήρανση.

 -Μπορώ να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;
    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει διεθνής κανόνας που επιβάλει σε όλες τις βιομηχανίες καλλυντικών να αναγράφουν πάνω σ’ ένα ειδικό σήμα που είναι ένα βάζο με ανοιχτό καπάκι , πόσους μήνες διάρκειας ζωής έχει το προϊόν από την ημερομηνία που ανοίγεται. Είναι πολύ πρακτικό να σημειώνουμε κάπου (γιατί είναι φυσικό να το ξεχάσουμε) , την ημερομηνία που ανοίγουμε τις κρέμες μας και έτσι ξέρουμε μέχρι πότε μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε.
-Πως να επιλέγουμε τα γυαλιά ηλίου;
     Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πολύ σκούρα γυαλιά απορροφούν περισσότερο την υπεριώδη ακτινοβολία και αυτό έχει σωστή βάση. Σ ’αυτή την περίπτωση χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα του φακού , διότι με τα πολύ σκούρα γυαλιά διαστέλλεται η κόρη των ματιών , όπως ακριβώς συμβαίνει όταν είμαστε στο σκοτάδι. Επομένως , αν ο φακός δεν απορροφά πλήρως τις ακτίνες του ηλίου , υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στο εσωτερικό του ματιού.-Πως ξεκινάμε την ηλιοθεραπεία?

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε την ηλιοθεραπεία προοδευτικά , αρχίζοντας από λίγα λεπτά τις πρώτες ημέρες και αυξάνοντας τον χρόνο σταδιακά. Επίσης , πρέπει πάντα να αρχίζουμε την ηλιοθεραπεία χρησιμοποιώντας αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και μειώνουμε προοδευτικά , προαιρετικά , αφού έχουμε αποκτήσει το φυσικό μας φίλτρο , που είναι το μαύρισμα μας.

Συνοψίζοντας, εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι το αντηλιακό θα  πρέπει να βρίσκεται στο νεσεσέρ κάθε γυναίκας όλο το χρόνο.

Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.