Το καρκινογόνο βενζόλιο που συσσωρεύεται στα αυτοκίνητα


Η αυτόματη κίνηση πολλών να ανάψουν το A/C του αυτοκινήτου τους μόλις μπουν μέσα, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία των επιβατών λόγω του βενζολίου.

Σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε σκιά και σε θερμοκρασία μικρότερη από 16 βαθμούς Κελσίου μπορεί να συσσωρευτούν 400-800 mg βενζολίου. Αν πάλι το αυτοκίνητο είναι στον ήλιο και σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Μπαίνοντας λοιπόν, σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλειστά τα παράθυρα, εισπνέουμε το βενζόλιο, μη γνωρίζοντας ότι η τοξίνη αυτή επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και τον ιστό των οστών. Και είναι μια ουσία που παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια για τον οργανισμό μας να την εξαλείψει. Για αυτό οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες από την Αμερική αναφέρουν πως μπαίνοντας σε ένα κλειστό αυτοκίνητο πρέπει πάντα να ανοίγουμε τα παράθυρα για λίγα λεπτά «προστατεύοντας» έτσι την υγεία μας.

Το βενζόλιο είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα και υδρογόνο, με χημικό τύπο C6H6, αλλά συμβολίζεται συχνά συντομογραφικά ως PhH ή ΦH. Το βενζόλιο είναι ένα φυσικό συστατικό του αργού πετρελαίου και ένα από τα πιο θεμελιώδη πετροχημικά προϊόντα. Το βενζόλιο είναι αρωματικός υδρογονάνθρακας. Το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση.

Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. Επίσης όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο. Μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα.

Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Τέλος, το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο, μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευχαιμίας.

healthweb.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.