Τοιχογραφίες με άρωμα αρχαίας Ελλάδας!


Τι σχέση μπορεί να έχει το graffiti, μία τόσο σύγχρονη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, με την αρχαία Ελλάδα; Από το 2007, το καλλιτεχνικό δίδυμο Pichi & Avo από την Ισπανία αποδομεί την κλασσική αστική τέχνη για να δημιουργήσει μία πρωτότυπη μείξη που είναι παράλληλα πιστή στην κληρονομιά της αλλά και συναρπαστικά σύγχρονη.

Οι δυο τους ενώθηκαν και ξεκίνησαν από τους δρόμους της Βαλένσια για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας την αστική ποίηση που γεννιέται από τον καλλιτεχνικό φορμαλισμό του δρόμου, μεταφέροντας στοιχεία των τοίχων στον καμβά και το αντίθετο.Οι Έλληνες θεοί και άλλες μορφές της αρχαιότητας δεσπόζουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν στον οποίο γεννήθηκαν, συνυφασμένοι με σύγχρονα graffiti σε προσόψεις κτιρίων και άλλες αστικές επιφάνειες ανά τον κόσμο. Το καλλιτεχνικό στιλ των Pichi & Avo είναι αναμφισβήτητα διακριτικό και εντυπωσιακό. Οι τοιχογραφίες ενώνονται με φιγούρες της μυθολογίας και οι αρχαίοι Έλληνες θεοί «ψεκάζονται» με μεσογειακά χρώματα, δίνοντας στις εικόνες που είναι συνήθως στατικές (όπως τα αγάλματα) μια αίσθηση κίνησης, πυροδοτώντας παράλληλα τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, του χώρου και των κοινωνικών περιεχομένων.


Μερικές φορές οι τοιχογραφίες αλληλεπιδρούν παιγνιωδώς με τις εικόνες γύρω τους, ενώ άλλες φορές παρουσιάζονται ημιδιαφανείς στα πολύχρωμα σκηνικά τους, σχεδόν σαν φαντάσματα που επισκέπτονται προσωρινά τον κόσμο.  Τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά σε αυτές τις υπερμεγέθεις τοιχογραφίες είναι η ακρίβεια, η σκίαση, η χρήση των κατάλληλων χρωμάτων – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε τοιχογραφία γίνεται με τη χρήση σπρέι – και τα σουρεαλιστικά στοιχεία που ξεπετάγονται προκαλώντας μία αστραφτερή έκρηξη θαυμασμού.


«Ξεκινήσαμε σκεπτόμενοι ότι θα πρέπει να ενώσουμε τις καλλιτεχνικές μας γνώσεις και να τις συνδυάσουμε με το graffiti για να αναγεννήσουμε την κλασσική τέχνη. Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσαμε να το κάνουμε ήταν να δουλέψουμε με την κλασσική γλυπτική, με τα γλυπτά που σήμερα είναι βαμμένα λευκά και που ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται ότι ήταν καλυμμένα με χρώμα. Έτσι, το να αναμειγνύουμε τις φιγούρες με το graffiti είναι ένα μικρό αφιέρωμα στα αρχαία γλυπτά που σημάδεψαν πολλούς ιστορικούς και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες», αναφέρει το δίδυμο Pichi & Avo.


Η δουλειά τους είναι εντυπωσιακή και πάντα απαιτεί την πλήρη προσοχή του θεατή. Το αποτέλεσμα; Ένα μεθυστικό κατασκεύασμα αρχαίας και σύγχρονης τέχνης που εμπνέεται από τη λαμπρή και ένδοξη ιστορία της ξαναγράφοντας τους κανόνες και ταυτόχρονα αναθεωρώντας πολλούς από αυτούς. Δύο παρόμοιες εκδοχές του κόσμου που εισβάλλουν στο υποσυνείδητο και επιταχύνονται από το προσωπικό παραλήρημα της καλλιτεχνικής ιδεολογίας των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών.

flowmagazine.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.