Συμπληρώματα διατροφής από ψάρια ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών ουσιών, συνήθως περιέχουν ιχνοστοιχεία  βιταμίνες  αμινοξέα, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και διάφορα φυτικά εκχυλίσματα.  Δεν είναι φάρμακα, αλλά φυσικά προϊόντα, και γι αυτό σύμφωνα με  την Ευρωπαϊκή νομοθεσία,  τα συμπληρώματα διατροφής θεωρούνται τρόφιμα, που όμως  η χρήση τους μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας.
Στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα AQUABIOPRO-FIT που χρηματοδοτείται από την ΕΕ  θα αναπτύξουμε διατροφικά συμπληρώματα τα οποία θα περιέχουν πρωτεΐνες και άλλα βιοενεργά συστατικά, χρησιμοποιώντας τα παραπροϊόντα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, και τα οποία   θα παρέχουν στους χρήστες απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Τα ή «ελιξίρια» αυτά  είναι ειδικά σχεδιασμένα για να  βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει με φυσικό τρόπο ιδιαίτερες καταστάσεις όπως το άγχος, και η κατάθλιψη.
Το άγχος χαρακτηρίζεται από μια αίσθηση επίμονης ανησυχίας που εμποδίζει την ικανότητα χαλάρωσης ενός ατόμου και  μπορεί να κυμαίνεται από  το άγχος  που αισθάνεται κάποιος πριν από μία χειρουργική επέμβαση  έως το διάχυτο αίσθημα νευρικότητας που χαρακτηρίζει μια γενικευμένη διαταραχή άγχους,  ή ακόμη τις κρίσεις  πανικού και την κοινωνική φοβία. Η επίδραση του άγχους συνδέεται και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής και εγκεφαλοαγγειακής νόσου, ενώ είναι γνωστό ότι ή ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών έχουν βαθιές επιπτώσεις στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου.
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι δύο από τις πιο κοινές διανοητικές διαταραχές, και  εκτιμάται ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κατάθλιψη - ή περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με  τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2015.
 Οι ερευνητές έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ειδικών τροφίμων που καταπολεμούν την κατάθλιψη και ενισχύουν τη διάθεση. Τα συμπληρώματα διατροφής που καταπολεμούν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ρυθμίζουν τα επίπεδα των ορμονών και ενισχύουν τον οργανισμό και το μυαλό, έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης και θεραπείας των ψυχικών ασθενειών.
Τα υποπροϊόντα επεξεργασίας ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα, και ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες,  5ΗΤΡ (5-υδροξυτρυπτοφάνη) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ΕΡΑ, DHA) αποτελούν καλή πρώτη ύλη  για την παραγωγή ενός τέτοιου συμπληρώματος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει τον ανθρώπινο οργανισμό στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του άγχους.
Δρ Ζωή Γεωργίου
Βιοχημικός – Κλινικός Χημικός Ph.D.

Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.