Τόνια Λαλούση:"ο έρωτας είναι η αφετηρία της ζωής"

Η Τόνια Λαλούση γεννήθηκε το 1993 στην Καλαμάτα και σπούδασε βιολογία στην Πάτρα. Το πρώτο της βιβλίο, "Ακροβατώντας στο χτύπο της καρδιάς" είναι εμπνευσμένο από της αγάπη της για τον τενόρο Πιέρο Μπαρόνε που μέσα από τη μουσική του της δημιούργησε πρωτόγνωρα συναισθήματα κάνοντάς της να αγαπήσει την Ιταλία και τα ιταλικά.Το δεύτερο βιβλίο της"Η πτώση"που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Πηγή είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σε κρατά σε εγρήγορση.Αν αναλογιστούμε ότι είναι τόσο νέα, έχουμε πολλά να περιμένουμε από την Τόνια Λαλούση στο μέλλον.

-Είσαι πολύ νέα, μόλις 24 .Η συγγραφή υπήρχε πάντα στο νου σου;

Η συγγραφή δεν υπήρχε ποτέ στο μυαλό μου. Μια αυθόρμητη κίνηση για έκφραση με έκανε να ανακαλύψω ότι μπορούσα -και πάνω από όλα ήθελα- να γράψω το δικό μου βιβλίο.

-Βιολόγος και συγγραφέας. Τι σε οδήγησε να γράψεις…;
Η επιθυμία να περάσω τα δικά μου μηνύματα μέσα από τις σκέψεις, τα πιστεύω και τις επιθυμίες μου. Είναι συναρπαστικό ότι ένας συγγραφέας μπορεί να πλάσει στο χαρτί τον δικό του κόσμο. Πάντα θα με κινητοποιεί η ελευθερία του λόγου, που δίνεται απλόχερα μέσα από τη συγγραφή.

-Η πτώση» Δώσε μας λίγα στοιχεία για το μυθιστόρημά σου;
Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που συναντάει τους νόμους της αισθηματικής λογοτεχνίας. Παράλληλα με την εξιχνίαση μιας δολοφονίας, οι ήρωές μου μπαίνουν αθέλητα σε ένα ερωτικό πεδίο μάχης, που θα τους οδηγήσει στη λύτρωση ή στην πτώση.

-Σαν να διαβάζουμε τον Πέτρο Δεληγιάννη ,πόσο δύσκολο είναι να γράψει κάποιος σε πρώτο πρόσωπο και μάλιστα σε άλλο φύλο;
Αγαπώ την πρωτοπρόσωπη αφήγηση και ως αναγνώστρια, αλλά και ως συγγραφέας. Κάθε τρόπος αφήγησης έχει τις δυσκολίες του. Προσωπικά πιστεύω πως ο συνδυασμών ειδών -πρωτοπρόσωπης και τριτοπρόσωπης αφήγησης- δίνει κλιμάκωση και ένταση και προσπαθώ να τον ενσωματώσω στο επόμενο βιβλίο μου.

-Αυτός ο έρωτας γεννήθηκε για να βασανίσει και τους δύο. Η Τόνια Λαλούση γιατί βασανίζει τους ήρωές της;

Πολύ ωραία ερώτηση! Θεωρώ πως κάτι αποκτάει μεγάλη αξία μόνο όταν δυσκολευόμαστε για να το αποκτήσουμε. Οι επιθυμίες έχουν κριτήριο δυσκολίας κατάκτησης. Βάζοντας εμπόδια στις ζωές των ηρώων μου και συγκεκριμένα στην μεταξύ τους σχέση, θέλω να τους δείξω πόσο σημαντική είναι γι’ αυτούς και να τους κάνω να αναγνωρίσουν ποια είναι τα όριά τους μέσα σε αυτή. Ο έρωτάς τους είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για μένα!

-Σε γνωρίσαμε από μια ιστορία αγάπης και τώρα από μια αστυνομική ιστορία. Συνδυάζονται εύκολα οι δύο λογοτεχνίες;

Το αντίθετο. Είναι πολύ δύσκολο να επέλθει ισορροπία σε αυτά τα δύο είδη, γιατί υπηρετούν άλλους στόχους. Σύμφωνα με τους αναγνώστες, στην Πτώση μάλλον βρέθηκε η χρυσή τομή, αλλά δεν θα το τολμούσα ξανά. Τα επόμενα βιβλία μου θα ανήκουν αποκλειστικά στην αστυνομική λογοτεχνία, όμως θα έχουν τους ίδιους ήρωες που υπάρχουν στην Πτώση.

-Σήμερα ζούμε μια ζωή παθητική ,με συμβιβασμούς. Γιατί; Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;

Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον προσωπικό μας κόσμο. Όνειρα, στόχοι, προσπάθεια. Η αυτοβελτίωση υποβοηθάει το σύνολο. Είμαστε μέλη μιας αλυσίδας. Δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο, θέλω απλά να προσπαθώ πάντα για το καλύτερο.

-«Η πτώση» ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας στη χώρα μας.

Αυτή τη δήλωση θα μπορούσε να την κάνει ο ήρωας του βιβλίου μου, ο Πέτρος Δεληγιάννης, όχι εγώ! Η Πτώση είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας. Είμαι ικανοποιημένη από αυτή την προσπάθεια, αλλά σίγουρα στα επόμενα βιβλία έχω να δώσω περισσότερα.

-Πως αισθάνθηκες όταν έπιασες στα χέρια σου το πρώτο σου βιβλίο;

Συνειδητοποίησα την έναρξη ενός μαγικού ταξιδιού με συνεπιβάτες τους επερχόμενους αναγνώστες. Μοναδικό συναίσθημα!

-Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια στη λογοτεχνία;

Όπως ανέφερα και παραπάνω συνεχίζω στο αστυνομικό είδος και αυτό το διάστημα πλησιάζω στην ολοκλήρωση του επόμενου βιβλίου.

-Θα σου δώσω λέξεις και θέλω να τις εντάξεις σε φράσεις

Η συγγνώμη κρύβει σπάνια την πραγματική ανάγκη για συγχώρεση.
Η αλήθεια χτίζει την εμπιστοσύνη.
Τα πιστεύω μας ρυθμίζουν τις επιθυμίες μας.
Η ζωή είναι ένα μωσαϊκό γεμάτο με στιγμές.
Κάθε ιστορία είναι και ένα ταξίδι του μυαλού.
Το πάθος δίνει κίνητρο αλλά και ανεπιθύμητη παρόρμηση.
Ο έρωτας είναι η αφετηρία της ζωής.
Το μυστήριο συναγωνίζεται την αγωνία.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.