Ιωσήφ Ιωσηφίδης:"Είμαι το κακό παιδί της παράστασης"

 Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός που σε κερδίζει χωρίς κόπο και ως προσωπικότητα.Έχει αξιόλογες δουλειές στο ενεργητικό του και φέτος θα είναι στο Θεσσαλικό θέατρο στην παράσταση "το χώμα βαφτηκε κόκκινο".Στη συνέντευξή του στη Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου μας μίλησε για το θέατρο,τα μελλοντικά του σχέδια και για την καθημερινότητά του.

Θεσσαλικό Θέατρο και το χώμα βάφτηκε κόκκινο.Πες μας λίγα λόγια γι αυτή τη συνεργασία.

Είναι η δεύτερη φορά  που συνεργάζομαι με το Θεσσαλικό.Είχα ανέβει στη Λάρισα πριν δύο χρόνια για την παράσταση ‘Οφσάιτ’,του Μπελμπέλ σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Με χαρά δέχτηκα και φέτος την πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας και σκηνοθέτριας Κυριακής Σπανού να παίξω σαυτό το εμβληματικό έργο.Αφού μου ανέλυσε η Κυριακή το σκεπτικό της για την παράσταση,μου κίνησε τρομερά το ενδιαφέρον.Μεγάλη πρόκληση είναι  για μένα και ο ρόλος που θα ερμηνεύσω καθώς και η συνεργασία με εξαίρετους και ταλαντούχους συναδέλφους.Χαίρομαι που σε αυτό το διάστημα των προβών δικαιώθηκε η επιλογή μου.

Ποιο ρόλο έχεις στην παράσταση;

Παίζω το ρόλο του Ρήγα,του πρωτότοκου γιου του τσιφλικά Χορμόβα.Είναι ο γιος που έχει μείνει πίσω στη Θεσσαλία,δίπλα στον πατέρα του και έχει αναλάβει τη διαχείριση του τσιφλικιού και την ‘κακομεταχείριση’ και απομύζιση των κολλίγων.Είναι το κακό παιδί της παράστασης.Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος τον κακό χωρίς να τον κάνει γραφικό και βουτηγμένο στα κλισέ και στις αγριοφωνάρες.Προσπαθώ να αποφύγω όλα αυτά τα παιχτικά τερτίπια.Ελπίζω να τα καταφέρω.Η αλήθεια όμως είναι ότι το ευχαριστιέμαι,όσον αφορά στην προσέγγιση του συγκεκριμένου ρόλου.

Όταν ανεβαίνεις στο σανίδι νιώθεις ηθοποιός,ξεχνάς τον Ιωσήφ και τα καθημερινά προβλήματα;

Όταν ανεβαίνω στη σκηνή θέλω να είμαι ένα παιδάκι που παίζει.Το θέατρο το αντιμετωπίζω σαν παιχνίδι.Είναι κάποιες ώρες της μέρας μου, που μπαίνω σε μονοπάτια εκτός καθημερινότητας και κανονικής ζωής.Τα καθημερινά προβλήματα (ανάλογα με το μέγεθός τους βέβαια) όσο και να τα κουβαλάς στην πορεία της παράστασης θα ξεχαστούν.Επίσης κάτι άλλο που με τρελαίνει είναι η επαφή με τον κόσμο.Χωρίς επαφή με το κοινό, το θέατρο είναι αυνανισμός, για μένα.

Μια φράση για τους ηθοποιούς που δεν είναι αλήθεια.

Δεν ξέρω τέτοιες φράσεις,αλλά ότι ακούσατε είναι αλήθεια.

Προτιμάς το δράμα ή την κωμωδία;

Προτιμάω το θέατρο.Τα πάντα.Το δείχνουν και οι επιλογές μου εξάλλου.Οι ταμπέλες δε με αφορούν.

Τι γνώμη έχεις για την τηλεόραση;

Απ6:Η τηλεόραση είναι μέρος της δουλειάς μας (μιλώντας πάντα για το κομμάτι, που κατά τη γνώμη μου, μας αφορά ως ηθοποιούς,σε σήριαλ δηλαδή και όχι το υπόλοιπο μέρος της τηλεόρασης,δημοσιογραφικό, τηλεπαιχνίδια κτλ).Έχω κάνει τηλεόραση και η τύχη με έφερε σε ωραίες δουλειές και επιτυχημένες όσον αφορά στο αποτέλεσμα το καλλιτεχνικό και στην αποδοχή του κόσμου.Η ουσία είναι ό,τι κάνεις να το κάνεις με μεράκι,με δουλειά και πολλή αγάπη και όχι στο πόδι,πρόχειρα και με γνώμονα μόνο τα χρήματα. Η καλή τηλεόραση υπήρχε και υπάρχει,αλλά πρέπει να την ανασύρεις μέσα από ένα τεράστιο σκουπιδότοπο.

Τι λείπει από την κοινωνία του σήμερα;

Η αλληλεγγύη,η ανθρωπιά,η αληθινή αγάπη.Στο σύνολο μιλάω πάντα,γιατί εστίες θετικών πραγμάτων μπορείς να βρεις και να ανακαλύψεις.Να μην είμαστε απόλυτοι.Λείπει επίσης από τις κοινωνίες μας η ουσιαστική δημοκρατία,που θα περιλαμβάνει πραγματική ισότητα και ισονομία.Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα κράτη και τις κυβερνήσεις αλλά με τη συνείδηση των ανθρώπων και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σας φόβος;

Όταν κάποιος έχει παιδί νομίζω ότι όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό και την εξασφάλιση της απορρόφισης των κραδασμών γύρω από τη ζωή του.

Ο χρόνος που φέρνει τη φθορά προβληματίζει;

Δεν έχω αισθανθεί κάτι τέτοιο,ακόμα τουλάχιστον,αλλά είμαι χαρούμενος που ο χρόνος περνάει με μένα παρών.Η φθορά είναι και θέμα του τι θεωρούμε και τι αποδεχόμαστε εμείς ως φθορά.

Το mega δεν υπάρχει πια..Πως αισθάνθηκες;

Το mega είναι μια μεγάλη και πολύπλευρη κουβέντα για να εξαντληθεί σε μια ερώτηση συνέντευξης.Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες.Θα μείνω μόνο στο ότι είχα την ευκαιρία να παίξω σε τρεις δουλειές,από τις οποίες τουλάχιστον οι δύο έκαναν τον κόσμο να περάσει κάποιες όμορφες ώρες μπροστά στην τηλεόραση.

Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ηθοποιούς στις μέρες μας;

Συνηθίζω να λέω ότι οι ηθοποιοί είχαμε κρίση πριν την κρίση.Σήμερα,αν αναλογιστεί κανείς πόσες παραστάσεις υπάρχουν και πόσοι πληρώνονται από αυτές ,θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.Είναι ωραίο να υπάρχει καλλιτεχνικός οργασμός,δεν ωραίο να υπάρχουν τόσοι απλήρωτοι συνάδελφοι.Το επάγγελμα πάει χέρι χέρι με την κοινωνία όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση.
Με λίγα λόγια περιέγραψέ μας την καθημερινότητά σου.

Αυτή τη στιγμή η καθημερινότητά μου μοιράζεται μεταξύ Λάρισας και Αθήνας.Πρόβες και πάλι πρόβες.Περπάτημα,διάβασμα και πολύ παιχνίδι με τον γιο μου όταν κατεβαίνω στην Αθήνα.Και πάλι πρόβες.

Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.