Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα, Κατερίνα Μαρκαδάκη, εκδόσεις Διόπτρα

Μια διαφορετική εκδοχή των Χριστουγέννων, του Άγιου-Βασίλη και του μοιράσματος των χριστουγεννιάτικων δώρων που φέρνει κάθε χρόνο στα παιδιά με το έλκηθρο και τους ταράνδους του μας παρουσιάζει στη χριστουγεννιάτικη ιστορία της με τίτλο «Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα χαμένα γράμματα» η συγγραφέας βιβλίων για παιδιά Κατερίνα Μαρκαδάκη.

Βάζει μπόλικη δόση χιούμορ και ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου και προσκαλεί τα παιδιά σε μια περιπέτεια που ζει ο Άγιος Βασίλης. Δημιουργεί την Τερατοχώρα και τα τερατούγεννα, στην οποία επικρατεί αναβρασμός καθώς ο Άγιος Τερατοσίλης δεν βρίσκει τα γράμματα που του έχουν στείλει τα μικρά τερατάκια με τα δώρα που επιθυμούν. Τι να συνέβη; H αναζήτηση αρχίζει. Το νυσταγμένο τερατάκι έχει τη λύση. Ή μήπως όχι; Θα πάει νύχτα την ώρα του ύπνου σε όλα τα τερατάκια και θα τα ρωτήσει και θα συμπληρώσει τη μεγάλη λίστα των γραμμάτων. Θα προλάβει να γυρίσει όλη την τερατοχώρα; Εδώ με έξυπνο τρόπο η συγγραφέας βάζει το τερατάκι να ζητήσει βοήθεια από τα άλλα τερατάκια. Έτσι, εισάγει και μυεί τα παιδιά στις έννοιες της συνεργασίας, του μοιράσματος «δουλειών», της αλληλοβοήθειας προκειμένου να επιτευχθεί ένας σκοπός: να φτάσουν τα δώρα στους παραληπτες τους και κανείς να μην μείνει παραπονεμένος. Συνεργάστηκαν το καλόκαρδο με το σπάταλο, το στρουμπουλό και το διαφορετικό και το ζηλιάρικο, δηλαδή διαφορετικοί χαρακτήρες ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Έτσι λοιπόν σαν διαφορετικές προσωπικότητες έκαναν το καθένα από μια μικρή, τοσηδά αλλαγούλα στο σχέδιο. Μαζί με το κάθε δώρο πρόσθεταν και κάτι. Και η λίστα έγινε τεράστια και ο Άγιος Τερατοσίλης κατάλαβε τι έκαναν τα αξιλάτρευτα τερατάκια του. Είχαν μοιραστεί πράγματα, είχαν συνεργαστεί. Και όταν τους είπε πως είχαν μπερδέψει τα δώρα και έπρεπε να φτιάξουν τις σωστές λίστες, αυτά δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποιος είχε ζητήσει τι. Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια και την αξία της αλήθειας. Όμως επειδή τίποτα δεν έγινε επίτηδες και με κακή πρόθεση, το μικρό τερατανδάκι αρχίζει να φανερώνει το μυστικό του. Είχε καταπιεί όλα τα γράμματα τα οποία ένα ένα έβγαιναν από μέσα του. Έτσι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και όλοι τους δούλεψαν με χαρά για να σωθούν τα Τερατούγεννα και όλα τα παιδιά να πάρουν αγάπη και δώρα.

Γιατί τα Χριστούγεννα είναι περίοδος αγάπης και χαράς για όλα τα παιδιά που πρέπει να είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα.

Μια διαφορετική ιστορία, χιουμοριστική με μηνύματα για τη σημασία του να μοιράζεσαι, να βοηθάς, να αγαπάς τον συνάνθρωπο, το παιδί.

Ελια Κουρή
Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.