«Τώρα ξέρεις» Άννα Φιλιππούση

Η Άννα Φιλιππούση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος. Το μυθιστόρημα «Τώρα ξέρεις» είναι το πρώτο της βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Μια δυνατή φιλία, ένας μεγάλος έρωτας, μυστικά, συνομωσίες και ενοχές περιπλέκονται και μπερδεύουν περισσότερο το νήμα. Η μέρα που θα αποκαλυφθούν όλα, πλησιάζει. Η αποκάλυψη θα συγκλονίσει όχι μόνο τη Νεφέλη αλλά και όσους γνώριζαν και δεν μιλούσαν.Η Άννα Φιλιππούση μας μίλησε για το βιβλίο της,τα μελλοντικά της σχέδια και για τη λογοτεχνία.

«Τώρα ξέρεις».  Ένας έξυπνος τίτλος στο βιβλίο σας. Προκαλεί και σε κάνει να αναρωτιέσαι το τι σημαίνει. Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Πρόκειται για μια ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται σε ένα κελάρι στο Φρίουλι της Ιταλίας. Η  Νεφέλη η ηρωίδα της ιστορίας μετά το τέλος των σπουδών της επάνω στην οινολογία δέχεται την πρόσκληση του φίλου της Τόλη να πάει στο Φρίουλι για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της μιας και η περιοχή φημίζεται για τους αμπελώνες και το κρασί της. Εκεί γνωρίζει τον Δημήτρη και ξεκινάει μια όμορφη αλλά γεμάτη μυστήριο φιλία. Ο Πέτρος μετά από κάποια γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του αποφασίζει να φύγει από την Ιταλία και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα. Μια απρόσμενη επίσκεψη  όμως τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Ιταλία για να κλείσει υποθέσεις από το παρελθόν. Σκοπός του ήταν να κλείσει κάθε εκκρεμότητα και να φύγει μια για πάντα. Τα σχέδιά του όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του μπαίνει η Νεφέλη. Μια δυνατή φιλία, ένας μεγάλος έρωτας, μυστικά, συνωμοσίες και ενοχές μπερδεύουν περισσότερο την ζωή των ηρώων μέχρι και το τέλος.

Τι ρόλο παίζει ο τίτλος και το εξώφυλλο για ένα βιβλίο;

Βασικό! Ένα δυνατό εξώφυλλο σε συνδυασμό με έναν έξυπνο τίτλο όπως αναφέρατε και εσείς είναι ο μαγνήτης για κάθε αναγνώστη.

Φρίουλι της Ιταλίας, αμπελώνες κρασί, οινολογία. Γιατί στην Ιταλία; Έχετε κάποια σχέση με το Φρίουλι;

Καμία απολύτως. Ήμουν ανάμεσα σε Γαλλία και Φρίουλι με κέρδισε η Ιταλία.

Η Νεφέλη είναι οινολόγος, έχετε ειδικές γνώσεις για να γράψετε  το βιβλίο σας; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Όχι δεν έχω καμία γνώση. Έκανα την ανάλογη έρευνα και μετά άρχισα να γράφω. Το ερέθισμα μου ήταν οι αμπελώνες και τα κελάρια. Μου αρέσουν πάρα πολύ, όπως και της ηρωίδας μου, ό,τι αρέσει στην Νεφέλη αρέσει και σε μένα.

Τι ρόλο έχουν τα μυστικά στη ζωή σας; Υπάρχουν αθώα μυστικά;

Νομίζω πως κάθε άνθρωπος έχει ένα μικρό ή μεγάλο μυστικό που κρατάει για τον εαυτό του. Υπάρχουν και ένοχα και αθώα μυστικά. Το θέμα είναι να μην επηρεάζουν τις ζωές των άλλων και προπάντων την δική μας.

Στους φίλους υπάρχουν μυστικά;

Ανάλογα την περίσταση και την περίπτωση.

Πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας;

Εντελώς τυχαία. Άρχισαν να μπαίνουν ιδέες και σενάρια στο μυαλό μου από το πουθενά.  Και όταν αυτά συσσωρεύτηκαν τότε άρχισα να γράφω.

Κατά την άποψη σας υπάρχει βαριά ή ελαφριά λογοτεχνία;

Όπως το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας. Εγώ δεν ξεχωρίζω σε ελαφριά και βαριά. Και στην τελική τι σημαίνει ελαφριά και τι βαριά λογοτεχνία;

Έχετε κάποιους συγγραφείς ως πρότυπα;

Ως πρότυπα όχι. Αλλά συγγραφείς που μου αρέσουν σαφώς και υπάρχουν. Π.χ. οι αδερφές Μπροντέ, ο Καζαντζάκης, Δημουλίδου και αρκετοί νέοι συγγραφείς.

Από πού εμπνέεστε;

Ό,τι έχω γράψει μέχρι στιγμής ήρθε από μόνο του δεν εμπνεύστηκα από κάπου. Τώρα ό,τι έχω κατά νου είναι από μια εικόνα, λέξη, μέρος, γεγονός.

Τι μήνυμα θέλετε να πάρει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Όταν έγραφα δεν είχα σκοπό να περάσω κάποιο μήνυμα. Απλά ήθελα να ταξιδέψω τον αναγνώστη και να τον κάνω να γίνει ένα με τα συναισθήματα και τις περιπέτειες των ηρώων. Από ό,τι μου λένε όμως  όσοι διάβασαν το βιβλίο περνάω ένα βασικό μήνυμα για κάθε είδους σχέση. Όχι μυστικά.  Ένα δίκιο το έχουν.

Γράφετε κάτι καινούργιο;

Αυτήν την εποχή μόνο ιδέες αποτυπώνονται στο χαρτί και μένουν στο συρτάρι γιατί δεν έχω χρόνο. Θέλω όμως να βρω χρόνο για να κάνω κάποιες διορθώσεις στο δεύτερο μυθιστόρημα που έχω γράψει.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.