«Ανομολόγητες Αλήθειες» από την Ελευθερία Χατζοπούλου


Η Ελευθερία Χατζοπούλου στο μυθιστόρημά της "ανομολόγητες αλήθειες"  από τις εκδόσεις Ψυχογιός πραγματεύεται κάθε  μορφή ενδοοικογενειακής βίας,αλλά  και τα θετικά της αγάπης .Μόνο  η αγάπη γιατρεύει πληγές.Συμφωνα με  την ίδια πρέπει να  αφήνουμε πίσω το παρελθόν και να προχωράμε μόνο μπροστά.
«Ανομολόγητες Αλήθειες» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πείτε μας τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;

-«Οι Ανομολόγητες Αλήθειες» πραγματεύονται την κάθε μορφής ενδοοικογενειακή βία και την θετική και «θεραπευτική» επίδραση της αγάπης στα άτομα που βίωσαν τέτοιες καταστάσεις

Γιατί η μεγαλύτερη σε ηλικία ηρωίδα σας είναι δυνατή και πιο ορθολογίστρια;
-Θα μπορούσα να απαντήσω ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο ο δυνατός της χαρακτήρας και βεβαίως παίζει. Πιστεύω όμως ότι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου σφυρηλατείται-θετικά ή αρνητικά-μέσα από τις δυσκολίες που βιώνει. Στην περίπτωση της ηρωίδας μου οι δυσκολίες  σφυρηλάτησαν ένα δυνατό και ακέραιο χαρακτήρα.

Η Ελισάβετ με αγάπη και σύνεση βοηθά την νεότερη Μαρίνα να αποδεχθεί το παρελθόν της. Τελικά η αποδοχή του παρελθόντος μας ολοκληρώνει;
-Η αποδοχή του παρελθόντος  μας βοηθά να παλέψουμε το παρόν και να βελτιώσουμε το μέλλον.  Αλλιώς προχωρούμε-όσο προχωρούμε-κάτω από το βάρος,  την πίεση και την πικρία των γεγονότων του παρελθόντος.

Ποιος είναι ο ρόλος της φιλίας και της αγάπης στη ζωή;
-Καθοριστικός  θα έλεγα.  Όταν ο άνθρωπος στερείται την αγάπη (φιλία σημαίνει αγάπη και αποδοχή)  θα είναι δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να εξελιχτεί σε ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Γιατί κάποιες γυναίκες κρύβουν την αλήθεια-μυστικό και καταστρέφουν τον εαυτό τους;

-Από φόβο, διότι ο θύτης συνήθως είναι ένα πρόσωπο που ασκεί κάποιας μορφής εξουσία στο θύμα. Από ντροπή προς το άμεσο περιβάλλον του και όχι μόνο ή επειδή πολλές φορές ο θύτης καταφέρνει να κάνει το θύμα να νιώθει συνυπευθυνότητα και άρα ενοχή.

Τι γέννησε τις «ανομολόγητες αλήθειες»;

-Το γεγονός ότι σχεδόν καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για περιστατικά ακραία και αποτρόπαια. Το γεγονός ότι «ευυπόληπτοι» κύριοι ασκούν την ανομολόγητη εξουσία  και τη σωματική τους δύναμη σε ανυπεράσπιστα θύματα, που συνήθως είναι πρόσωπα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.   Το γεγονός ότι αν και «εκπολιτιστήκαμε»  τα ένστικτα κάποιων παρέμειναν αρχέγονα και  ζωώδη , αν και με την έκφραση αυτή προσβάλλω τα ζώα.

Ελισάβετ και Μαρίνα, δύο γυναίκες, δύο φίλες. Μαθήματα ζωής και ανοχής. Αληθινά πρόσωπα ή μυθοπλασία;

-Μαθήματα ζωής και συγχώρεσης όπου και όταν μπορεί να δοθεί η συγχώρεση.  Οι δυο ηρωίδες μου είναι φανταστικά πρόσωπα, αλλά δυστυχώς πρέπει να τονίσω ότι η πραγματική ζωή ξεπερνά τη φαντασία.

Έχετε γράψει ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο  “οι δρόμοι της βροχής” που είναι παράλληλα και ένα άρτιο ιστορικό μυθιστόρημα. Πιστεύετε ότι είναι η ιστορική μνήμη ισχυρό όπλο για να προχωρήσουμε στο μέλλον;

-Όποιος μελετά την ιστορία του τόπου μας καταλήγει δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι η ασυνεννοησία ή η διαφωνία των κρατούντων και μέσω αυτών ο διχασμός του λαού, ενέπλεξαν τη χώρα σε καταστάσεις τραγικές.  Λέγεται ότι διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας.  Γιατί να μη διδασκόμαστε από τα ιστορικά μας λάθη ;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού συγγραφέα. Υπάρχει κάποιο μυστικό για τεχνική καλής συγγραφής;

-Μετά από δυο μυθιστορήματα  δεν θα έλεγα ότι είμαι σε θέση να δώσω τέτοιου είδους συμβουλές. Υπάρχουν οδηγίες από επαΐοντες και μη προς νέους συγγραφείς.  Ως αναγνώστρια όμως  θα έλεγα ότι μια καλή και άρτια γραφή σε συνδυασμό με μια ενδιαφέρουσα μυθοπλασία αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός καλού μυθιστορήματος.

Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια για το μέλλον!
-Αν σταματούσα να έχω συγγραφικά σχέδια θα είχα παραιτηθεί  από τη ζωή και κάτι τέτοιο δεν έχω σκοπό προς το παρόν να κάνω!

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου


Share on Google Plus

About femalevoice

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.